Av ULF ERIKSSON Till de få som på senare år har lyckats skriva en längre dikt som har förutsättningar att bli ihågkommen, hör norrmannen Øyvind Rimbereid. De dryga trettio sidor i hans samling Solaris korrigert som titeldikten upptar, utspelar sig…
- Böcker
100 år sedan Proust dog
Utställningar och en ny bok
Under detta Prousts minnesår har förstås flera utställningar ägt rum i Paris och Lena Kåreland skriver här om tre av dem och presenterar också Jean-Yves Tadiés nya bok Proust et la Société, som behandlar Prousts uppfattning av samhället, politiken, historien och…
1915 – O Ano do Orpheu
Under en lång mellanlandning i Lissabon nyligen gick jag förbi det anrika kaféet A Brasileira i kvarteret Chiado. Liksom på många andra uteställen i centrum syntes mest turister vid borden; de senaste årens ekonomiska kris har slagit hårt mot portugisernas…
2000 år sedan slaget vid Teutoburgerskogen
I år är det 2000 år sedan det berömda slaget vid Teutoburgerskogen då tre romerska legioner, 20-25 000 man, under befäl av Quinctilius Varus, i ett försök att underkuva Germanien och flytta gränsen,…
25-årsminnet av Berlinmurens fall
Ines Geipel – Generation Mauer
Av MARTIN LAGERHOLM Få faktiska platser i nutidshistorien illustrerar väl den specifika geografiska ortens betydelse för historiska processer tydligare än Berlinmuren. En oundviklig symbol för det kalla krigets tudelade…
3 böcker på franska
Av MARIANNE JEFFMAR Några tips på bra böcker på franska för helgläsning eller när som helst: 1. Marc Bressant – La dernière conférence Boken, som fick Grand Prix du Roman de l’Académie Française 2008, är en lysande satir ur diplomatins…
300 år sedan Rousseau föddes
Av LENA KÅRELAND Jean-Jacques Rousseau tycks lika fascinerande i dag som under sin livstid. Han har väckt både beundran och avsky, och det är svårt att förhålla sig objektiv till den store 1700-talsfilosofen. Som person var han ytterst komplex och…
Axel Honneth – Verdinglichung. Eine anerkennungstheoretische Studie
Axel Honneth utkom för en tid sedan med en elegant liten bok, närmast en teoretisk essä, med den korta titeln ”Verdinglichung”. Honneth vill återerövra begreppet ”förtingligande” in i…
80-tal och graffiti
Två utställningar i Paris
Mikael Timm har sett två utställningar i Paris, den ena om det expansiva 80-talet, då kulturministern hette Jack Lang och allt var möjligt, och den andra om grafitti, påpassligt nog i Hôtel de ville – stadshuset – där makthavarna kämpat…
A History of the World in 100 Objects
Neil MacGregor
Av MARTIN LAGERHOLM När Neil MacGregor, konsthistoriker och chef på anrika British Museum, i skrivande stund skördar frukterna av sin internationellt redan omskrivna A History of the…
A Sacred Space Is Never Empty – om sovjetisk ateism, del 1
När den tjugoåriga sovjetiskan Rada fick sin Alexej i augusti 1949 gick det hela spartanskt och sakligt till: det unga paret gick till sitt lokala kontor för offentlig registrering av äktenskap och – som Alexej senare beskrev det – ”tog…
A Time Far Past (Thời xa vắng) – Le Luu
”Romanen var askan efter denna djävulsutdrivning”. Orden kommer från Bao Ninhs roman Krigets sorger (1990) där veteranen Kieu försöker bearbeta sina minnen från kriget. Att huvudpersonen i en av Vietnams stora efterkrigstidsromaner är en veteran som skriver är inte bara ett…
Abu Hamid al-Ghazali och Guds absoluta transcendens
Den italienske professorn Massimo Campanini presenterar i boken al-Ghazali and the Divine hur vi, utifrån ett muslimskt perspektiv, kan och bör förstå Guds absoluta transcendens. Abu Hamid al-Ghazali var en persisk filosof, teolog, jurist, logiker och mystiker som levde och verkade i övergången till…
Acceso no autorizado
Belén Gopegui
Av ULF ERIKSSON Den snart femtioåriga Gopegui är etablerad som en av de starkaste samhällskritiska berättarna i Spanien. Hennes romaner om vänskap, socialt maskspel och ursinnigt identitetssökande i…
Adam Michnik – In search of lost meaning
Av PETER JOHNSSON Att läsa det Adam Michnik skriver är alltid inspirerande. Hans texter är ingripande och stilrena. Tillsammans med György Konráds och Vaclav Havels och kanske också…
Adam Nicolson – Why Homer matters
I vintras tillbringade jag två veckor i Aten på ett stipendium. En dag när solen värmde lämnade jag skrivbordet, öppnade porten till Ariane Wahlgrens författarhus och gick nerför trapporna längs Drakougatan, där apelsinerna lyste stillsamt som lyktor i grenverken ovanför…
Houellebecq och konsten att trösta
Neoreaktionär, misogyn, utan stil, deprimerad, en litterär clown och cyniker? Omdömena om Houellebecq har varit hårda, oftast fientliga. Nu ger den franska litteraturvetaren Agathe Novak-Lechevalier, expert på Balzac och artonhundratalets franska litteratur, efter en empatisk läsning av hans verk, inklusive…
La Corsara
Om Natalia Ginzburg
Åke Malm skriver om Sandra Petrignanis fängslande porträtt av den italienska författaren Natalia Ginzburg, mest känd för den självbiografiska romanen Lessico Famigliare, och om alla de personligheter som ingick i hennes umgänge, ett porträtt som är ”en guldgruva inte bara för…
Alain Badiou & Alain Finkielkraut – L’explication
Av JACOB CARLSON Frågor om nationell identitet, integration och mångkultur dryftas i de flesta europeiska länder. De grundläggande frågeställningarna är till stor del likartade. Den franska debatten skiljer…
Alain Badiou och Eric Hazan – L’antisémitisme partout
Av JAYNE SVENUNGSSON Jag läser L’antisémitisme partout under en vistelse i Jerusalem, närmare bestämt i gränskvarteren mellan östra och västra Jerusalem. För den otränade blicken framstår gatubilden som en…
Alain de Botton – The Pleasures and Sorrows of Work
Köp boken! Madelaine Levy i DN den 26 maj 2009 om en ny bok av Alain de Botton: ””Författaren Alain de Botton har inte haft många dagars vanligt jobb i sitt liv. Hans nya bok om arbetslivet är därför full…
Alain Duhamel – Une histoire personelle de la 5e République
Blir det Juppé, Fillon eller möjligen Sarkozy? Kan Hollande bli omvald? Varför reser Bruno Le Maire så flitigt runt i landet och vilka är kvinnorna som är tillräckligt djärva? Detta är frågor som ställs i Frankrike inte bara med tanke…
Alain Finkielkraut – L’identité malheureuse
Av NICLAS JOHANSSON Ämnet för Alain Finkielkrauts senaste bok, L’identité malheureuse, är frågan om den nationella identiteten, eller skulle det kanske snarare kallas ingången till den meandrande serie av…
Alain Montandon – Théophile Gautier
Av LENA KÅRELAND Bland 1800-talets franska författare hör Théophile Gautier (1811 – 1872) knappast till de i dag mest omtalade. Han har hamnat i skuggan av storheter som…
Albert Camus
La mort heureuse och L´Étranger
Av EVA MATTSSON « Je suis certain qu´on ne peut être heureux sans argent. Voilà tout. Je n´aime ni la facilité ni le romantisme. J´aime à me rendre compte.…
Albert Marquet
Bortglömd och nyupptäckt
Albert Marquet (1875 – 1947) var samtida med Matisse, Dufy och Derain men mindre berömd än de. Vad det beror på är svårt att veta, för utan tvivel var han en talangfull och skicklig målare. Det visar en utställning av…
Schwarze Sonne scheine
Albert Ostermaier
Av MARGARETA FLYGT Vad händer med oss när vi fått en dödlig sjukdom diagnostiserad och hur lär vi oss att lita på oss själva? Albert Ostermaier, dramatiker och romanförfattare,…
Albert Ostermaier – Seine Zeit zu sterben
Av MARGARETA FLYGT Det finns miljöer som vi sällan läser om i litteraturen – skidvärlden är en sådan. Men den lämpar sig ypperligt…
Alejandro Zambra – La vida privada de los árboles
Den chilenske författaren Alejandro Zambra debuterade år 2006 med kortromanen Bonsái, om en ung man som mister sin älskade och odlar ett miniatyrträd. Miniatyrmotivet återkommer i den nya romanen om en man som väntar…
Alessandro Baricco – Smith & Wesson
Av ÅKE MALM Ännu en gång hamnade han på bokhandlarnas bästsäljarlista, Alessandro Baricco. Succéförfattare flera gånger om i sitt hemland och en slags renässansartist: pianist, underhållare, TV-producent, filmregissör, lärare…
Alex Capus – Eine Frage der Zeit
I Alex Capus Eine Frage der Zeit åker tre tyska varvsarbetare till Afrika för att bygga upp ett krigsfartyg de först har demonterat hemma i Paderborn. En av dem är övertygad socialdemokrat, alla är hängivna arbetare. [caption id="" align="alignleft" width="100"]…
Alex Capus – Léon und Louise
Av CLARISSA BLOMQVIST Alex Capus berättar den ovanliga kärlekshistorian mellan Léon och Louise, två franska ungdomar, vilkas liv och livslånga kärlek sträcker sig över nästan hela 1900-talet. De…
Alexander Kluge – Das Bohren harter Bretter. 133 politische Geschichten
Av RICHARD SWARTZ Alexander Kluge uppvisar, trots sina åttio år, en stor produktion i alltmer stegrat tempo, nuförtiden mer på litteraturens än på filmens område. Denne levande tyske…
Alexis Jenni – Élucidations
Av ERIK BERGQVIST Alexis Jennis Goncourtprisade debutroman L’art français de la guerre (2011) var encyklopedisk, oförtrutet växlingsrik – lexikaliskt och berättartekniskt; närmast ett modernt epos, på en gång brutalt…
Alice i Underlandet – annotated
Av IVO HOLMQVIST Fjärde juli är USA:s nationaldag. Men Fourth of July är ett datum som man borde fira minst lika mycket av litteraturhistoriska skäl, har W. H. Auden påstått. Just den dagen…