På ett snabbtåg genom Frankrike läser Stina Barchan boken Sur les chemins noirs och ser den film, som gjorts på boken, och får på en gång uppleva både det nutida Frankrike och ett helt annat, långt från moderniteten. med gömda…
- Film
Att gå på bio och inte komma tillbaka
Om filmkritikern Sara Ehnholm-Hielm
Om bland annat den manliga blicken i filmer där kvinnor förblir passiva objekt, men också om filmer som Stromboli med Ingrid Bergman, Sommaren med Monika med Harriet Andersson och inte minst Jane Campions Pianot där kvinnor fått vara människor, individer,…
Vad teatern kan
Om regissören Milo Rau
Den kontroversielle Milo Rau betraktas av många som en av Europas mest nytänkande film- och teaterregissörer. Med tysk bakgrund, men uppväxt i Schweiz, är han för närvarande verksam som konstnärlig ledare för teatern NT Gent i Belgien där han var…
Pema Tseden
Filmare och författare från Tibet
Den internationellt uppmärksammade, tibetanske författaren och filmregissören Pema Tseden, med en rad nomineringar och priser från olika filmfestivaler, strävade i sina filmer efter att ge en sannare och mer vardagsnära bild av samtida tibetanskt liv och kultur. I hans författarskap…
Till sista andetaget
Om filmaren Jean-Luc Godard
I förra månaden avled den franske filmaren, manusförfattaren och filmkritikern Jean-Luc Godard, allmänt ansedd som en av franska nya vågens främsta profiler. Mikael Timm skriver här om sina möten med Godard själv och med hans filmer, också de mindre kända.…
Die Nibelungen
Om Felicitas Hoppes tyska stumfilm
Martin Lagerholm skriver om den tyska författaren Felicitas Hoppes vilda och befängt underhållande roman Die Nibelungen. Ein deutscher Stummfilm, som kom ut i Tyskland i höstas, där hon ”omregisserar” den tyskaste av myter, den litteraturhistoriskt sakrosankta Nibelungensången. Att Felicitas Hoppe…
Song of Songs
Douglas Rosenberg, konstnär, pionjär inom screendance och professor på University of Wisconsin turnerar hösten 2021 i Europa med sin senaste film Song of Songs. Med den har Rosenberg utökat sina roller och är inte bara filmare och producent, utan står…
Skuggor och dagrar i mörkrets tid
Victor Klemperers ständiga aktualitet bygger främst på hans banbrytande kartläggning av Tredje rikets språk i boken LTI och dagböckerna från hela hans vuxna liv. Men ännu är kvarlåtenskapen inte helt uttömd och på senare år har Klemperers förlag Aufbau publicerat…
Die Asta
Om danska filmstjärnan Asta Nielsen
Den danska filmstjärnan, författaren och konstnären Asta Nielsen – Die Asta kallad – nådde en enorm framgång under början av nittonhundratalet då hon banade väg för en alltmer självständig och aktiv, utåtriktad kvinnlighet. Erik Tängerstad har läst Lotte Thranes bok…
Motståndets regissör
Om Jean-Pierre Melville
Arne Florin tar upp fyra böcker som påminner om den franske kultregissören Jean-Pierre Melville, en regissörernas regissör vid sidan av de gängse strömningarna, och hans spännande och estetiskt avancerade filmer. Själv motståndsman under kriget gjorde han filmer om ockupationens Frankrike, men…
Om den tyska filmen Er ist wieder da
Där är han. Och där också. Och titta, där är han igen. Timur Vermes bestseller Er ist wieder da (”Han är tillbaka”) ligger väl synlig på borden varje gång jag går in på en bokhandel i Berlin. Utgångspunkten är enkel:…
Tillfälligheternas spel
I höst blir det jämnt trettio år sedan François Truffaut dog. Ett decennium efter den franske filmarens bortgång ämnade tidskriften Filmkonst ge ut ett temanummer tillägnat hans gärning. Tanken var att jag skulle bidra med en text om Stulna kyssar,…
John Cheever – The Swimmer
För en billig peng (rea på reapriset, ingen ville ha dem) köpte jag häromdagen en stapel dvd-filmer, bland dem en som jag såg när den var ny 1968 men inte sedan dess. ”The Swimmer” är baserad på en novell av…