Idag tilldelades Kazuo Ishiguro årets Nobelpris i litteratur. I anledning härav repriseras en text från 2010 om Ishiguros novellsamling Nocturnes. Five Stories of Music and Nightfall På jakt efter något helt annat i tidningsarkivet på Lunds universitetsbibliotek råkade jag för…
- Böcker
Klaus Rifbjerg – Besat
Besat, som blev Klaus Rifbjergs sista bok, kom påpassligt ut på dagen sjuttiofem år efter början på besættelsen, tyskarnas fem år långa ockupation av Danmark. Den 9 april 1940 var Klaus Rifbjerg drygt åtta år gammal, och alltså tretton när…
Om i ödslig skog…
Helle Helle – Hvis det er
Hur försvenskar man titeln på Helle Helles nya roman Hvis det er? Om det skulle vara på det viset? Om det är så? Eller bara Om? Fast så…
Klaus Rifbjerg tar tåget…
Av IVO HOLMQVIST Det går många tåg i litteraturen, också i den danska. H. C. Andersen var tidigt ute med sitt eventyr ”Et Stykke Perlesnor” där…
Nalle Valtiala – Humboldts papegoja
Av IVO HOLMQVIST Papegojan som i Nalle Valtialas senaste roman (Ellips förlag) ledsagar den tyske naturvetenskapsmannen Alexander von Humboldt på hans sydamerikanska färder kring 1800 följer med honom…
Hundra danska dikter
Av IVO HOLMQVIST ”Ö.a: oöversättlig ordlek” brukade det ibland stå i en fotnot längst ner på sidan i böcker försvenskade från främmande språk. Det gör det kanske än…
Ingen dag utan en rad – fenomenet Klaus Rifbjerg
Av IVO HOLMQVIST Den femtonde december fyller Klaus Rifbjerg åttio år. Han har publicerat sig under femtiofem av dem. När han fyllde sjuttiofem lånade den sparsmakade boksamlaren Flemming Reislev…
Ny bok! Peter Høeg – Elefantpassernes børn
Av IVO HOLMQVIST I sin koncentrerade genomgång av Peter Høegs författarskap, i fjärde delen av den nya ”Dansk litteraturs historie”, citerar Martin Zerlang några rader ur ”Fortællinger om natten” från 1990: ”Vi kan ikke…
Günter Grass – Grimms Wörter
Av IVO HOLMQVIST Att svenska akademiens ordbok segat sig fram till uppslagsordet ”Snigel”, men sedan inte kommit vidare är en antikverad kvickhet numera. Man har hunnit längre än så,…
Sommarläsning (1): Erskine Caldwells Georgia Boy
Av IVO HOLMQVIST Egentligen är det mera Birger Lundquists eleganta bläckteckningar än texten som jag kommer ihåg från förra gången jag läste Erskine Caldwells ”Georgia Boy” (de gjordes…
John Cheever – The Swimmer
För en billig peng (rea på reapriset, ingen ville ha dem) köpte jag häromdagen en stapel dvd-filmer, bland dem en som jag såg när den var ny 1968 men inte sedan dess. ”The Swimmer” är baserad på en novell av…
Alice i Underlandet – annotated
Av IVO HOLMQVIST Fjärde juli är USA:s nationaldag. Men Fourth of July är ett datum som man borde fira minst lika mycket av litteraturhistoriska skäl, har W. H. Auden påstått. Just den dagen…
William Boyd – Ordinary Thunderstorms
Av IVO HOLMQVIST Hur undgår man upptäckt i världens mest kameraövervakade stad? Hur gör man sig kvitt en identitet och tar sig en annan? Om det handlar William Boyds…
Peter Ackroyd – Poe. A Life Cut Short
Av IVO HOLMQVIST ”Natten mellan Andr. och tredjedag jul läste jag Edgar Poe för första gången! Och antecknade det i min almanacka! Jag är förbausad! Är det möjligt…
Arthur Koestler – Yesterday´s Man?
Av IVO HOLMQVIST Häromveckan fick några intressanta bilder på Graf Zeppelin mig att bläddra i ”Arrow in the Blue”, första delen av Arthur Koestlers självbiografi. Slutkapitlets seglats till Nordpolen…
Olivia Manning – The Balkan Trilogy
Av IVO HOLMQVIST ”You´re interested in ideas; I in people. If you were more interested in people, you might not like them so much” säger Harriet…
Dansk minimalism (3) – Peter Adolphsen
Av IVO HOLMQVIST I Siegfried Lenz roman ”Die Klangprobe” lyssnar en stenhuggare med känsla för sitt material fram till eventuella dolda sprickor i blocket, genom att med omsorg knacka på stenen. Det…
Dansk minimalism (2) – Pia Juul
Av IVO HOLMQVIST För ett par år sedan kom Klaus Rifbjerg på besök till Gents universitet, ditbjuden i samband med en utställning på biblioteket av hela hans väldiga produktion – han har…
Dansk minimalism (1) – Helle Helle
Av IVO HOLMQVIST ”Black Dogs” kallade Ian McEwan en av sina romaner, avsiktligt dubbeltydigt. En klunga löst springande demoniska dobermann-hundar, lika läskiga som Baskervilles dogg på Dartmoor-heden, sätter…
Ödön von Horvath – Jugend ohne Gott
Av IVO HOLMQVIST ”Kastanjeträden trötta luta efter regnet sina tunga vita spirors blom,,,” Så börjar en av Vilhelm Ekelunds svårmodigt vackra ”Melodier i skymning” från förra sekelskiftet (originalupplagans jugendomslag, nog ritat av…
Två glada gossar på ferie – Franz Kafka och Ernst Weiss
Av IVO HOLMQVIST ”Kafka hade det inte heller så roligt” fanns det en vida spridd t-shirt som påstod, under bilden på dysterkvisten från Prag. Men ett par dagar hade han nog hyfsat kul, de…
E. L. Doctorow – Homer and Langley
Av IVO HOLMQVIST Jag vet inte om termen disposophobia finns på svenska. Men sjukdomstillståndet som betecknas så är universellt: driften att samla på sig allt upptänkligt och oförmågan att slänga något av det.…
Ann-Marie Sommer (red.) – Den danske arkitektur
Av IVO HOLMQVIST I det nyutkomna praktverket Den danske arkitektur (Gyldendal) beskriver ett dussin skribenter, alla födda på sjuttiotalet, under Anne-Marie Sommers redaktion, 137 danska byggnadsverk i kronologisk följd, från det tusenåriga vikingafästet Trelleborg…
Martin A. Hansen – Løgneren
Av IVO HOLMQVIST ”Mit Navn er Johannes Vig. Sig ikke det Navn for hurtigt…” Så skriver huvudpersonen i Martin A. Hansens Løgneren, ett par sidor in i denna dagboksroman som…
Jennifer Sturm – Anna Kavan´s New Zealand
Av IVO HOLMQVIST “The country itself is immensely more important than its inhabitants” skrev Anna Kavan när hon sammanfattade sina intryck från Nya Zeeland, i Cyril Connollys londontidskrift Horizon 1943. De baserades på hennes…
Astrid Sæther – Suzannah Fru Ibsen
Av IVO HOLMQVIST Goethes sista ord var ”Mera ljus!” Heinrich Heines var ”Gud kommer att förlåta mig – det är hans yrke”. Henrik Ibsens var mänskligare: ”Min søte, søte Frue. Hvor har du…
Clair Wills – That Neutral Island
Av IVO HOLMQVIST Irlands landsfader Eamon de Valera försatt ingen tid vid andra världskrigets utbrott att deklarera sitt lands neutralitet. Winston Churchill var lika snabb med att anklaga honom och nationen för feghet, fast han…
James Ryan – South of the Border
Av IVO HOLMQVIST Andra världskrigets Eire var liksom Sverige neutralt, till stor irritation både i Ulster norrut och i Storbritannien österut. Den perioden har irländska författare oftast avstått från att beskriva. Det är därför en…
Bruce Chatwins bilder
I väntan på att (som Jan Norming aviserar i sin blogg) Bruce Chatwins mollskinnshäften ska bli offentligt tillgängliga nästa år kan man läsa sparsamma utdrag ur dem i den överdådiga bilderboken Bruce Chatwin: Photographs and Notebooks (Jonathan Cape, 1993), med…
James Ryan: South of the Border
Andra världskrigets Eire var liksom Sverige neutralt, till stor irritation både i Ulster i norr och i Storbritannien i öster. Den perioden har irländska författare oftast avstått från att beskriva, de ömma tår som man kan komma att trampa på är…
Simon Fruelund – Borgerligt tusmørke
Av IVO HOLMQVIST Svenskar brukar avundas danskarnas deras ”hygge”och deras småputtriga grannvänlighet. Det har de inte särskilt stor anledning till. ”Ligusterfascisme” är ett lika gångbart ord, det som täcker en annan aspekt…