Den AI vi behöver eller den vi förtjänar? 
AI Futures i Boston Review

På kort tid har artificiell intelligens utvecklats från ett futuristiskt tankeexperiment till ett självklart inslag överallt i vår vardag, i fred som i krig. AI tycks inkludera och inkluderas i allt, men vad är egentligen AI och vart är utveckligen…


Baukultur – byggnadskultur 
Hur skapa en god livsmiljö?

I EU:s Davosdeklaration från 2018 lanserades begreppet Baukultur (byggnadskultur) för  hela den byggda livsmiljön – från detaljer till planering – och det varnades för riskerna med en trivialisering av byggandet och brister i designkvalitet och hållbarhet. I Sverige är ”en…


Thomas Hobbes 
Den enda riktiga liberalen..?

För att undslippa anarkin i naturtillståndet överlät människorna enligt Thomas  Hobbes makten till en härskare – Leviathan – mot att denne erbjöd säkerhet och civilisation. Men hos Hobbes finns också, menar den brittiske filosofen John Gray i sin nyutkomna The…


Nygamla hus 
Ombyggnad eller nybyggnad?

I bland annat Gamla stan i Stockholm bär enskilda byggnader tydliga spår av ombyggnader och reparationer som ägt rum successivt under flera sekler. Är ens något av det som byggs idag utformat för att möjliggöra det? Claes Caldenby påminner om…


Traditionens arkitektur 
Äldre kulturers hållbara byggande

De frågor som arkitektupproret har väckt och frågorna om en ”klassisk arkitektur” vid nybyggnad är viktiga för oss alla som bor i städer, men når de tillräckligt djupt? Vad fordrar egentligen klimatomställningen av arkitekturen och vilka positiva förändringar kan den…


Vinnare och förlorare
Om ekonomins och ekonomernas makt

Idag syns ekonomer överallt där olika samhällsfrågor diskuteras. De uttalar sig ofta tvärsäkert om den troliga utvecklingen, som om allt var givet, som om också samhällsutvecklingen följde rena naturlagar.  Sven-Eric Liedman tecknar här i en längre essä bakgrunden till hur…


Infokratin 
En sval nedmontering av medborgarmakten

Den tyske filosofen Byung-Chul Han, en lågmäld men uthållig röst i den kritiska debatten om det moderna samhället och särskilt informationssamhället, ger i sin nya bok Infokratie en väsentligen dyster analys av demokratins möjligheter i vår nya sköna värld, där informationens…


Vad skall soldaterna göra?
Rosa Brooks – How Everything Became War and the Military Became Everything

Går det längre att skilja mellan krig och fred? Med ”cyberwar” och drönare kan man föra krig överallt och hela tiden. Soldatens uppgift blir enligt Rosa Brooks inte längre ”bara” att döda och förstöra, utan allt från att analysera datakod…


Climate fiction
Hot och gemenskap

De flesta romaner har ägt rum i miljöer och klimat som är ”normala” i den bemärkelsen att de inte utgör några hot eller inskränkningar i förhållande till romangestalternas liv och ageranden. Miljöerna och klimatförhållandena är med andra ord underförstådda och…