I en familjefresk som spänner över tre generationer berättar Hemley Boum i sin hyllade roman Le Rêve du pêcheur om exil och om sökandet efter identitet i det postkoloniala Kamerun och dagens Frankrike, om trauman och svek och om hur…
- Franska
Soldaten och hans gudmor
Apollinaires brevväxling med Jeanne-Yves Blanc
I början av första världskriget ville belgiska regeringen stimulera brevkontakter mellan de stridande och deras anhöriga men också med utomstående. Initiativet togs upp i Frankrike där den inkallade Apollinaire inledde en brevväxling med Jeanne-Yves Blanc, som med det kom att…
Houellebecq som ekonom?
Att förstå genom litteraturen
I boken Houellebecq économiste från 2014 använde sig ekonomen och satirikern Bernhard Maris – som mördades ett år senare på Charlie Hebdos redaktion – av litteraturen som ett sätt att förstå samhället och Europa. Styrkan i boken är det nyfikna,…
Prix Goncourt 2024
Houris
Ny roman av Kamel Daoud
Den algeriske författaren Kamel Daoud, som gjorde stor succé med sin ”motundersökning” av Albert Camus Främlingen, på svenska Fallet Mersault, har nyss givit ut en fängslande och angelägen roman där han mot bakgrund av inbördeskriget i Algeriet under 1990-talet återkommer…
Antiken som uppfinning och identitet
De gamla grekerna och historiebruket
”Hur ofta tänker du på Romarriket?” var en fråga som nyss ställdes överallt. I två böcker, en fransk och en tysk, ställs istället frågan om hur man tänkt och tänker på antikens greker och Aten. L’invention de la Grèce vill göra…
”Den första afrikanska romanen”
Om Batouala av René Maran
När Mohamed Mbougar Sarr belönades med Goncourtpriset 2021 hade det gått 100 år sedan det delats ut till en svart författare. Då, 1921, gick det till René Maran och hans roman Batouala som gjort både sensation och skandal med sin…
Filosofen som kom in från kylan
Nietzsche, två italienare och 53 volymer anteckningar i DDR
Efter andra världskriget, då också Nietzsches rykte var ödelagt, begav sig två italienska antifascister till det då kommunistiska Östtyskland – där Nietzsche sågs som en statsfiende – och lyckades där med stor möda dechiffrera de tiotusentals av Nietzsches knappt läsbara…
In memoriam
Gabriel Fauré 1845 – 1924
Ruth Pergament påminner om att det i år är hundra år sedan den franske kompositören Gabriel Fauré gick bort. Mest känd kanske för sitt körverk Requiem och sin Pavane – för både piano och orkester med och utan kör -…
Platon i Verona
Palimpsestens hemlighet
När skrivmaterialet en gång var dyrbart sökte man gnugga bort tidigare texter och använda materialet på nytt. Det har sedan gått att se, men inte att läsa, det som stått under den synliga texten. Men med ny multispektralanalys går det…
Viridis Candela
Den Gröna Talgdanken
Om patafysiken – vetenskapen om de inbillade lösningarna – och om ett nummer av dess kollegiums tidskrift Viridis Candela skriver här le Régent de Travaux Pratique de Cybeutique Expérimentale vid le Collège de ’Pataphysique i Paris, Magnus Hedlund. En…
Isous poetiska praktik
Isidore Isou och lettrismen (2)
”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…
Ljud, storhetsvansinne och klotter
Isidore Isou och lettrismen (1)
”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…
Lysande introduktion till Avestaskrifterna
Inte bara islam utan nästan alla religioner idag hänvisar till en bok som deras anhängare betraktar som helig. För en av de äldsta kända religionerna, zoroastrismen, är det Avesta. Dess tidigaste delar, som man bedömer tillkom ca 1000 f.Kr., användes…
Aten 403 f.Kr.
Fascinerande om den återupprättade demokratin
Sedan Sparta tvingat på Athen en diktatur under de s.k. trettio tyrannerna lyckades Aten återinföra demokratin redan året därpå, 403 f.Kr. Som ett led i försoningsarbetet efter övergreppen förbjöds helt enkelt minnena från året under tyrannerna. Om detta så betydelsefulla…
Att restaurera ett monument
Efter branden i Notre-Dame
I april 2019 kunde man i direktsändning följa hur en av världens mest kända kyrkor, Notre-Dame i Paris, härjades av eld. President Macron meddelade omedelbart att den skulle byggas upp igen. Donationer strömmade in från hela världen och bidrog till…
”Ett livsverk”
Ny fransk bok om Antonio Gramsci
Med utgångspunkt i de nyutgivningar och nytolkningar som gjorts av Gramscis texter – inte minst av hans 33 anteckningsböcker från fängelsetiden – har Romain Descendre och Jean-Claude Zancarini velat skriva ett œuvre-vie, ett ”livsverk”, om Gramsci, den italienske marxisten som…
En skilsmässa utan slut
Tre böcker om Frankrike och Algeriet
Efter en längre diplomatisk kris mellan Algeriet och Frankrike nådde man förra året – 60 år efter självständigheten – en ”ny, irreversibel dynamik” i sina bilaterala relationer. Men om att minneskonflikten mellan dem om avkolonialiseringen inte är avslutad vittnar tre…
Baudelaire och revolutionen
Franska författare och intellektuella 1848
Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…
Avbilda eller förändra
Om Rembrandt och Comenius
En av Rembrandts senare målningar – kallad porträtt både av en gammal man och av en gammal rabbi – anses numera föreställa den för sin tid enastående Johann Amos Comenius (Komenský på tjeckiska), filosof, teolog och inte minst pedagog, som…
Erdogans vargar
Omtumlande och otroligt spännande
Omtumlande och otroligt spännande anser Olle Svenning om den franska Les loups aiment la brume (”Vargar älskar dimman”) som länkar Erdogans regim och dess säkerhetstjänst och spioner till olika turkiska maffianätverk och högernationalister i hela Europa. Den 6 januari…
80-tal och graffiti
Två utställningar i Paris
Mikael Timm har sett två utställningar i Paris, den ena om det expansiva 80-talet, då kulturministern hette Jack Lang och allt var möjligt, och den andra om grafitti, påpassligt nog i Hôtel de ville – stadshuset – där makthavarna kämpat…
100 år sedan Proust dog
Utställningar och en ny bok
Under detta Prousts minnesår har förstås flera utställningar ägt rum i Paris och Lena Kåreland skriver här om tre av dem och presenterar också Jean-Yves Tadiés nya bok Proust et la Société, som behandlar Prousts uppfattning av samhället, politiken, historien och…
Visst kan ni spela piano?
En fransk konsul och mord i Conakry
Jean-Christophe Rufin är ambassadör, författare och vinnare av Prix Goncourt för sin Rouge Brésil, ledamot av Franska Akademien, läkare och en av grundarna till Läkare utan gränser och nu också författare till en serie deckare om en rumän som blir fransk…
Lev fort, kör hårt
Goncourtpriset till Brigitte Giraud
Frankrikes mest ansedda litterära pris, Prix Goncourt, tilldelades nyligen Brigitte Giraud för hennes autofiktiva roman – Vivre vite – om hur en plötslig olycka omintetgör alla drömmar. Ingrid Elam skriver här om boken. Det börjar långt senare, när Brigitte Giraud måste…
Hélène Bessette
Återupptäckt fransk författare
”För mig är Hélène Bessette och ingen annan idag den levande litteraturen i Frankrike” ansåg Marguerite Duras om den idag återupptäckta författaren Hélène Bessette. Hon var en författarnas författare, en förnyare som under tidigt 50-tal uppfann en litterär hybridform, den poetiska romanen, men…
Festival d´Automne
Från teaterhösten i Paris
Björn Sandmark har varit i Paris och sett teater under den pågående höstfestivalen där, Festival d´Automne, och rapporterar här från fyra uppsättningar på bland annat Odéon och Comédie Française, alla fyrs med internationella samarbeten och influenser. Scenkonsten i Frankrike tycks…