I början av första världskriget ville belgiska regeringen stimulera brevkontakter mellan de stridande och deras anhöriga men också med utomstående. Initiativet togs upp i Frankrike där den inkallade Apollinaire inledde en brevväxling med Jeanne-Yves Blanc, som med det kom att…
- Lyrik
Korta andetag mina hjärtslag
Om poeten Sarah Kirsch
Den östtyska poeten Sarah Kirsch (1935-2013) gjorde sig snart misstänkt hos myndigheterna i DDR då hon tillsammans med en krets av yngre poeter tog ut en ny riktning i östtysk poesi, som fokuserade på ett subjektivt närmande till verkligheten, renons…
Paul Celan
En bildbiografi
En av den tyskspråkiga litteraturens främsta författare, Paul Celan, ansåg själv att all diktning var antibiografisk, samtidigt som alla hans dikter i någon mening ändå var kopplade till faktiska händelser i hans liv. I den omfattande Paul Celan. Eine Bildbiographie…
William Butler Yeats
Utställning i Dublin
I nästa vecka är det 100 år sedan den irländske poeten William Butler Yeats fick Nobelpriset för sin ”besjälade diktning”. National Library i Dublin har därför haft nypremiär på den rika utställningen The Life and Works of WB Yeats, där…
En bro mellan mig och världen
Om Krystalli Glyniadaki
Den grekiska poeten Krystalli Glyniadaki är sedan hon 2018 fick det statliga poesipriset för sin tidigare diktsamling Η επιστροφή των νεκρών, ”De dödas återkomst”, ett känt namn i Grekland. Jan Henrik Swahn presenterar här hennes senaste diktsamling, Ημέρες καλοσύνης, ”Dagar…
Isous poetiska praktik
Isidore Isou och lettrismen (2)
”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…
Ljud, storhetsvansinne och klotter
Isidore Isou och lettrismen (1)
”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…
Turkisk poesi
Anteckningar från en resa till Istanbul (2)
Efter en resa till Istanbul och det kvinnohistoriska biblioteket och arkivet där redovisar här Burcu Sahin i en tvådelad essä sina intryck och presenterar flera kvinnliga, turkiskspråkiga poeter och deras situation i landet, från förra seklets Gülten Akın till dagens…
Turkisk poesi
Anteckningar från en resa till Istanbul (1)
Efter en resa till Istanbul och det kvinnohistoriska biblioteket och arkivet där redovisar här Burcu Sahin i en tvådelad essä sina intryck och presenterar flera kvinnliga, turkiskspråkiga poeter och deras situation i landet, från förra seklets Gülten Akın till dagens…
Ungdom i spillror
Den nya generationen Gazapoeter
I den första av flera texter om aktuell litteratur på arabiska, med Kholod Saghir som gästredaktör, presenteras här och i samarbete med Svenska PENS tidskrift PEN/Opp, några av den nya generationens Gazapoeter. Texten är skriven av Asmaa al-Ghoul, palestinsk aktivist,…
Baudelaire och revolutionen
Franska författare och intellektuella 1848
Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…
Xi Xi
En introduktion
I den andra artikeln i Dixikons serie om kinesiskspråkig skönlitteratur presenterar här Nicklas Junker poeten och romanförfattaren från Hongkong Xi Xi, som lekfullt kunde ta sig an också avancerade frågor om mänskligt varande. Anm: Denna artikel har publicerats tidigare, men har…
”Solens sken och jordens skuggor”
Om Hölderlins diktning
Det är det gudomliga och det mänskliga, ljus och mörker, som behandlas i Hölderlins främsta dikter, en uppdelning som upprepas också i hans eget liv. Efter att ha levt ett expansivt poetiskt liv, togs han 1806 in på hospital och…
Det blå pianot
Om Else Lasker-Schüler
Else Lasker-Schüler (1869 – 1945) var en tysk poet, prosaist, bildkonstnär, pjäsförfattare och essäist och en av expressionismens främsta företrädare före och under mellankrigstiden. Hon presenteras här av Marie Tonkin. Folk vände sig om efter henne på gatan, skrev…
Poeten Michel Houellebecq
Michel Houellebecq har i dagarna kommit ut med en ny roman, Anéantir (ung. Utplåna) som liksom alla hans romaner väckt stor uppmärksamhet. Hans lyrik har däremot inte väckt samma intresse och det trots att han enligt Agathe Novak-Lechevalier kanske i…
En shaman för vår tid
Om Robert Bly (1926-2021)
Robert Bly är död 94 år gammal och en epok i amerikansk poesi är över. Bly förkroppsligade kulturlivet i USA under de senaste 50 åren och varje ny trend hade honom som upphovsman. Bo Gustavsson tecknar hans porträtt. Robert…
Dante och den moderna världen
Den 13 eller 14 september 2021 var det 700 år sedan Dante Alighieri dog. I Italien firas Anno Dantesco, Danteåret, med en mängd kulturevenemang, inte minst i Florens där han föddes och i Ravenna där han ligger begravd. Bo Gustavsson…
Kol isze – kvinnors röster i jiddischpoesin (från 1500-talet till 1939)
I Polen gavs nyligen det omfattande verket ”Kol isze – kvinnors röster i jiddischpoesin (från 1500-talet till 1939)” ut. Ungefär samtidigt kom antologin ”Moja dzika koza” ut, också den i Polen. Gregor Flakierski ställer sig frågan om det förnyade intresset för jiddischpoesi…
Diktens obotliga sår – Shahrouz Rashid
Många av Irans intellektuella flydde landet efter revolutionen 1979 och fortsatte att verka i exil. En av dem som gjort en stor insats för att lyfta fram sina landsmän är poeten och översättaren Shahrouz Rashid. Verksam i Berlin fram till…
Giuseppe Ungaretti 1.
Dikten Soldati
I anledning av att det idag är femtio år sedan en av Italiens största och för sin tid mest nyskapande poeter, Giuseppe Ungaretti, avled, lyfter Dixikon här fram en tidigare artikel skriven 2014 av framlidne Lars Lindvall om en av…
Schizophrene
En läsning av Bhanu Kapils dikter
Bhanu Kapil undersöker i diktsamlingen Schizophrene bland annat hur berättade och glömda historier, liksom bilder som förträngts och som konstrueras på nytt, kan tillåta outforskade erfarenheter och minnen att träda fram och hur det schizofrena tillståndets upplösning av gränser mellan det verkliga…
Ensamhet och dikt
Om Isabella di Morra
Renässanspoeten Isabella di Morras egna bröder höll henne först inspärrad i familjens slott för att till sist mörda henne för en påstådd kärleksaffär. I hennes slutna kammare fann man efter mordet tio sonetter och tre canzoni, som alla utgick från…
Inför dig likt en gud
Om gråten i Gloria Gervitz livslånga diktverk Migrationer Det börjar i en lidelsefull sammanflätning. Bilder, tider, kroppar, begär. Det är så den mexikanska poeten Gloria Gervitz oavslutade verk Migraciones (1976–) letar sig in i mig som läser och får mig…
”jag är en glädjesång”
Isländska kvinnliga författare (8)
John Swedenmark, som nu hunnit till sin åttonde text om isländska författare, nästan alla kvinnliga, skriver här entusiastiskt om diktsamlingen ég er fagnaðarsöngur – ”jag är en glädjesång” – en samling dikter tillkomna genom både lån, stöld och finslipning, en…
Historiae
Dikter av Antonella Anedda
Antonella Aneddas senaste diktsamling Historiae (”Historier”) är en storslagen diktsamling som inte lämnar läsaren oberörd. Det handlar inte uttalat om migration eller flyktingar, men i många dikter finns bilder av och antydningar om kriget i Syrien. Om människor som tvingas…
Dikt och dans
Om en ny fransk diktsamling
Erik Bergqvist skriver här om ytterligare en fransk debutant, Maryvonne Coat, och hennes diktsamling Les carnets du corégraphe (”Koreografens anteckningsböcker”) – i vilken hon låter en manlig koreograf redogöra för sin interaktion under ett knappt års tid med tre dansare…
”En remarkabel debut”
Flora Bonfantis – Lieux exemplaires
En remarkabel debut anser Erik Bergqvist om Flora Bonfantis debut, diktsamlingen Lieux exemplaires som imponerar på honom både med en originell, oförutsägbart vinklad och väl genomförd tematik och med en avspänd, klar diktion. Nicebaserade förlaget Editions Unes inledde sin verksamhet i…
Det lilla, det allra minsta, rår vi inte för
Om Matilda Södergrans Överlevorna
I en tid när också lyriken har blivit alltmer extrovert, expansiv och kanske också effektsökande, är det befriande att fördjupa sig i ett författarskap som Matilda Södergrans. Hennes är ett komprimerat språk som borrar djupt inåt och nedåt och vars…
Samtida italiensk poesi
Antologia di poeti contemporanei
Apropå Daniela Marcheschis antologi med samtida italiensk poesi, Antologia di poeti contemporanei, som vill vara ”en poetisk fest”, och där en lång rad poeter finns representerade, bland andra Daniela Marcheschi och Margherita Rimi, ger Ida Andersen också en översikt över…
Med dikten som bevis
Zuzanna Ginczanka – en av mellankrigstidens mest begåvade polska poeter
Gregor Flakierski presenterar en spännande polsk poet från mellankrigstiden, Zuzanna Ginczanka, som i dagarna skulle fyllt 100 år. Hon debuterade brådmogen i en skoltidning när hon var bara fjorton. Hon hann sedan publicera en enda diktsamling innan hon 1944 angavs…
Ghérasim Luca och stammandets konst
På 2000-talet har den fransk-rumänske poeten och konstnären Ghérasim Luca fått en renässans och hans böcker kommer ut i nya upplagor och hans konst ställs ut på nytt. I ett porträtt av Luca tar Bo Gustavsson upp bl.a. hans lapsusens…