I rappa, roliga och avslöjande dialoger skriver Yasmina Reza fram medelklassens oro och ångest och hur den hanterar sina nojor utan att det därför blir ytlig underhållning. Hennes senaste roman Serge har hyllats i Frankrike och är omdebatterad i Tyskland…
- Minnesvägar
En kostbar brygd
Om cafélivet i Odessa
Salomon Schulman skriver apropå Shachar M. Pinskers bok A Rich Brew om kaffekulturen i utvalda storstäder, inte minst i nu hotade Odessa med dess klassiska caféer som Fanconi, Libman och Robina, där också författare som Sholem Aleichem, Nachman Bialik och…
Det frånvarande vittnet
Georges Perec och minnet av Rue Vilin
”I Paris har jag valt tolv platser, gator, torg, gatukorsningar, kopplade till minnen, händelser eller till viktiga ögonblick i mitt liv.” Så beskrev den franske författaren Georges Perec (1936 – 1982) själv sitt minnes- och dokumentationsprojekt Lieux, som i vår…
W.G. Sebalds vision
Arne Melberg återvänder här med en andra text till W.G. Sebald, men denna gång inte till en biografi, utan söker sig med hjälp av Three Rings av klassicisten Daniel Mendelsohn längre in i Sebalds författarskap, till hans vindlande språk, till…
Utrotning
Om garfågeln, döda språk, Island och Gísli Pálsson
Om den internationellt kände isländske humanisten och antropologen Gísli Pálsson, och om flera av hans böcker, inte minst den vackra boken Fuglinn sem gat ekki flogið som handlar om utrotningen av garfågeln, norra halvklotets pingvin, berättar här Johan Swedenmark. …
Hélène Cixous och böckerna om Osnabrück
Hélène Cixous föddes och växte upp i Oran i Algeriet, en plats hon kom att lämna för gott redan i artonårsåldern. Men det är inte dit utan till Osnabrück, den plats som också hennes mor lämnade när hon var arton, som Hélène…
Vad händer med det kristna kulturarvet?
Inför julhelgen skriver Tommy Andersson om två franska böcker som båda diskuterar en fråga, som är minst lika aktuell här som i resten av Europa: är det kristna kulturarvet på väg att helt gå förlorat med den tilltagande sekulariseringen? Ännu…
”Den sista miljonen”
Om Europas Displaced Persons
Efter kriget fanns uppemot 11 miljoner utlänningar i Tyskland – krigsfångar, tvångsarbetare, flyktingar undan Röda armén, koncentrationslägerfångar och utländska pronazister – som alla nu skulle återvända hem. Om den miljon som inte gjorde det handlar David Nasaws bok The last…