I andra delen av sin introducerande essä om Omans moderna historia, dess romanförfattare och deras böcker tar Tetz Rooke upp bl.a. Zahran al-Qasimi och Jokha Alharti, men berättar också om den årliga bokmässan i Muskat, som lockar förlag från hela…
- Litteratur
”Den första afrikanska romanen”
Om Batouala av René Maran
När Mohamed Mbougar Sarr belönades med Goncourtpriset 2021 hade det gått 100 år sedan det delats ut till en svart författare. Då, 1921, gick det till René Maran och hans roman Batouala som gjort både sensation och skandal med sin…
Portugal, havet och litteraturen (2)
I en essä i två delar söker Henrik Nilsson teckna Portugals komplexa och föränderliga förhållande till havet genom historien och fram till våra dagar och tar tillsammans med samhälleliga och politiska aspekter upp havets och kusternas roll i prosan och…
Apokalyptikens hets och hopp
Antika insikter för vår tid
I en serie om tre essäer gör bibelforskaren Natalie Lantz en historisk exposé över den judiska apokalyptiken som den gestaltas i antika hebreiska och arameiska texter. I denna första del behandlas apokalyptikens eskatologiska drag, där idén om den yttersta tiden…
Büchnerpriset 100 år
I Tyskland lär det finnas drygt 1100 olika bokpris. Bland dem är väl Deutscher Buchpreis, Tysklands motsvarighet till Augustpriset, det mest kända. Men det kanske mest prestigefulla litteraturpriset är Büchnerpriset, som i år fyller 100 år. Martin Lagerholm skriver här…
En författare med många ansikten
Om den lyriske ironikern Dmitrij Bykov
Dmitrij Bykov, som räknas som en av de ledande liberala, ryska intellektuella och oppositionella gestalterna, har en litterär och journalistisk produktion bakom sig som är så omfattande att den är svår att överblicka: ett tjugotal romaner, nästan lika många diktsamlingar,…
Isous poetiska praktik
Isidore Isou och lettrismen (2)
”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…
Ljud, storhetsvansinne och klotter
Isidore Isou och lettrismen (1)
”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…
Turkisk poesi
Anteckningar från en resa till Istanbul (2)
Efter en resa till Istanbul och det kvinnohistoriska biblioteket och arkivet där redovisar här Burcu Sahin i en tvådelad essä sina intryck och presenterar flera kvinnliga, turkiskspråkiga poeter och deras situation i landet, från förra seklets Gülten Akın till dagens…
Turkisk poesi
Anteckningar från en resa till Istanbul (1)
Efter en resa till Istanbul och det kvinnohistoriska biblioteket och arkivet där redovisar här Burcu Sahin i en tvådelad essä sina intryck och presenterar flera kvinnliga, turkiskspråkiga poeter och deras situation i landet, från förra seklets Gülten Akın till dagens…
Lysande introduktion till Avestaskrifterna
Inte bara islam utan nästan alla religioner idag hänvisar till en bok som deras anhängare betraktar som helig. För en av de äldsta kända religionerna, zoroastrismen, är det Avesta. Dess tidigaste delar, som man bedömer tillkom ca 1000 f.Kr., användes…
Zachar Prilepin
Författaren, kriget och hans böcker
Den ständigt återkommande frågan om det är möjligt att skilja författaren från hans verk ställs på sin spets när det gäller den ryske författaren Zachar Prilepin och hans böcker. Prilepin, som hör till den ryska litteraturens största samtida namn, har…
Argentina och
Ariana Harwicz
Några nutida latinamerikaner (4)
Inte bara de tidigare stora namnen från Argentina – som Borges, Cortazar, Sábato och Piglia – finns numera på svenska, utan också flera av de nutida, som Samanta Schweblin och Dolores Reyes. Henrik Nilsson skriver här om ännu en argentinsk…
Ungdom i spillror
Den nya generationen Gazapoeter
I den första av flera texter om aktuell litteratur på arabiska, med Kholod Saghir som gästredaktör, presenteras här och i samarbete med Svenska PENS tidskrift PEN/Opp, några av den nya generationens Gazapoeter. Texten är skriven av Asmaa al-Ghoul, palestinsk aktivist,…
Den stora berättelsen
Om Balzac och Peter Brooks
Den amerikanske litteraturforskaren Peter Brooks sammanfattar i två nya böcker sin livslånga fascination inför Balzac och hans författarskap, men gör i dem också upp med sina egna tidigare tankar om the narrative turn och distanserar sig från tanken att ”allt”…
Fruar från Bath och Willesden
Om Chaucer och Zadie Smith
Frun från Bath – en av Geoffrey Chaucers Canterbury Tales från 1300-talet – tar upp en av den tidens stora frågor, kvinnors rätt att yttra sig. I Zadie Smiths första teaterpjäs, The Wife of Willesden – som bygger på Chaucers…
Xi Xi
En introduktion
I den andra artikeln i Dixikons serie om kinesiskspråkig skönlitteratur presenterar här Nicklas Junker poeten och romanförfattaren från Hongkong Xi Xi, som lekfullt kunde ta sig an också avancerade frågor om mänskligt varande. Anm: Denna artikel har publicerats tidigare, men har…
100 år sedan Proust dog
Utställningar och en ny bok
Under detta Prousts minnesår har förstås flera utställningar ägt rum i Paris och Lena Kåreland skriver här om tre av dem och presenterar också Jean-Yves Tadiés nya bok Proust et la Société, som behandlar Prousts uppfattning av samhället, politiken, historien och…
Den gåtfulla stenen
Rökstenen i nytt ljus
På Dixikon handlar det Mest om utländsk kultur & litteratur, om främmande språk och främmande länder. Men också gamla former av svenskan kan vara nog så främmande, som Rökstenens aftuamuþstãntarunaʀþaʀ · nuarinfaþifaþiʀaftfaikiãnsunu. Tommy Andersson skriver här uppskattande om Bo Ralphs monumentala nytolkning av stenens…
”Solens sken och jordens skuggor”
Om Hölderlins diktning
Det är det gudomliga och det mänskliga, ljus och mörker, som behandlas i Hölderlins främsta dikter, en uppdelning som upprepas också i hans eget liv. Efter att ha levt ett expansivt poetiskt liv, togs han 1806 in på hospital och…
Sällskapet som försvann
Om dadaisten Walter Serner
Om den tyskspråkige dadaisten Walter Serner, vars första novellsamling Zum Blauen Affen efter mer än 100 år nyligen kom ut i engelsk översättning, om hans främsta verk Letzte Lockerung och inte minst om det svenska litterära sällskap som bildades i…
Borges och jag
En författare blir till
Om den ene Borges, som går omkring i Buenos Aires, och den andre, som blivit författare, handlar den korta novellen ”Borges och jag”. Jay Parini berättar i sin självbiografiska roman Borges and Me om hur också han blir till som…
Hästtjuven Moshkele
En återupptäckt Sholem Aleichem
Sholem Aleichem är vid sidan av Nobelpristagaren Isaak Bashevis Singer jiddischlitteraturens mest kända författare. Det väckte därför stor uppmärksamhet när ett av hans verk – kortromanen Moshkeleh Ganev (”Moshkele tjuven”) – nyligen återupptäcktes. Gregor Flakierski skriver om en bok som…
Lärd latinsk litteratur
Om den akademiska dissertationen
Latinet hade under medeltiden en ledande ställning som internationellt språk inte minst inom den högre utbildningen där man både disputerade och författade dissertationer på latin. Först 1741 blev det tillåtet använda svenska, men ännu Geijer och Tegnér skrev sina avhandlingar…