Är dagens alla olika uttolkningar av islam – och därmed också den reaktionära politiska islamism som återfinns i bland annat Iran – snarare en reaktion på och en del i en modern muslimsk kontrarevolution än ett svar på mötet med…
- Religion
Erdogans vargar
Omtumlande och otroligt spännande
Omtumlande och otroligt spännande anser Olle Svenning om den franska Les loups aiment la brume (”Vargar älskar dimman”) som länkar Erdogans regim och dess säkerhetstjänst och spioner till olika turkiska maffianätverk och högernationalister i hela Europa. Den 6 januari…
Gud i Tredje riket
Om tron och kyrkorna i medlöperiets tid
Religionen spelar sällan en framträdande roll i historiska genomgångar av nazismens förförelsekraft och Tredje rikets utveckling. I sin bok Gläubige Zeiten framhåller Manfred Gailus tvärtom religionen som ett centralt vardagsfenomen efter 1933 och gör en genomgång av de olika kyrkorna…
Rysslands krig i Ukraina och den ortodoxa kyrkan
Det ryska anfallskriget mot Ukraina har haft omedelbara konsekvenser också för de båda tidigare ortodoxa kyrkorna i Ukraina och för deras relation till den rysk-ortodoxa kyrkan och dess överhuvud Kirill. Kriget ser ut att göra splittringen mellan kyrkorna definitiv. Martin…
Slavernas ursprung och Rysslands uppkomst
Plötsligt under 400-talet och till synes från ingenstans dök slaverna upp i Europa. Under medeltiden kom de att härska över halva Europa. Vilka var de? Varifrån kom de? För romarna var de barbarer, för de kristna hedningar. När Ryssland kristnades…
Den bildlösa tiden
Skärvor från Madrids förflutna
I Madrid betraktar Ylva Gripfelt den arabiska muren, stadens äldsta bevarade byggnadsverk, den katolska katedralen La Almudena, liksom det ännu oinvigda konstmuseet, Galería de las Colecciones Reales, på vars plats man vid utgrävningarna funnit lämningar också av judiskt liv. Jag står…
Yttrandefriheten
Den mänskligaste rättigheten?
Hans-Ingvar Roth, professor i mänskliga rättigheter vid Stockholms universitet, diskuterar rättsvetaren Eric Heinzes bok The Most Human Right som argumenterar för att yttrandefriheten kanske är den mest fundamentala mänskliga rättigheten och en nödvändig förutsättning för alla andra rättigheter. Rasmus Paludans koranbränningar…
Kan religion göra samhället bättre?
Bidrar de olika religionerna till en ökad identitetspolitisk splittring eller kan de istället göra samhället bättre? Att de verkligen kan det, menar i alla fall de två tyska teologerna Mouhanad Khorchide och Walter Homolka – den ene från islam och den…
Längst inne i elden
En sprakande idéhistoria
Det hebreiska ordet för elektricitet חשמל (ḥašmal) har en sprakande idéhistoria som leder ända tillbaka till ”den märkligaste av alla profeter”, Hesekiel, och hans egendomliga syner som inledde en lång mystisk tankeprocess inom såväl judisk som kristen mystik och som…