Ensamma människor är inte en sort för sig, ensamhet är en känsla de flesta känner igen från åtminstone något specifikt livsskede. Om olika sådana ensamheter skriver den finlandssvenska filosofen Nora Hämäläinen både mångsidigt och nyanserat i sin bok Granhäcken, menar…
Det moderna genombrottet
Brandes, Bang och Kristensen
När Georg Brandes i Danmark efterlyste en samtidslitteratur som gav uttryck åt ”frihetens stora tankar och mänsklighetens framsteg” och ställde ”problem under debatt” väckte det genklang i både Danmark, Norge och Sverige och blev inledningen till vad man kallar Det…
Änkan och vattenkannan
Ny bok av Saša Stanišić
Hur många tänkbara berättelser finns det om oss? Hur hade livet sett ut om vi själva eller slumpen den gången valt annorlunda, om vi trotsat alla förväntningar, inte tvekat så länge, och vågat ta det där steget? Tänk, funderar en…
Oroppa
En imponerande nederländsk romandebut
I den mycket uppmärksammade romanen Oroppa (”Europa”) har den kvinnliga konstnären Salomé funnit en fristad i Nederländerna, från fängelse och tortyr i Marocko under kung Hassan II:s tid. Men i Amsterdam finns nu också torteraren och bödeln, som ingenting ångrar.…
Varför vill vi inte veta?
Om okunnighetens lockelse
Samtiden är rik på irrationella tankemönster, misstro mot sakkunskap och förnekande av fakta. I sin bok Ignorance and Bliss ställer sig Mark Lilla frågan hur det kan komma sig att vi är varelser som både vill och inte vill lära.…
Omvälvningarnas tid
Fareed Zakaria om revolutionernas historia
Även om revolutioner i backspegeln ter sig oundvikliga uppfattas de ofta som osannolika tills de inträffar. Men då sker allt många gånger mycket snabbt och överraskande, som nyss i Syrien. I boken Age of Revolutions försöker forskaren och journalisten mm…
Främlingen och gästfriheten
En serie föreläsningar av Derrida
Under rubriken Bibliothèque Derrida ger förlaget Seuil ut Derridas föreläsningar. I serien om gästfrihet – Hospitalité – framstår hans välkända ”dekonstruktion” som i högsta grad konstruktiv. Det finns i föreläsningarna – skriver Arne Melberg – snart sagt ingen ände på…
Skrivet på revbenen
Sofia Parlands prisade debutroman
Merete Mazzarella fortsätter att på Dixikon introducera finlandssvenska författare, som trots framgångar i Finland av någon anledning inte uppmärksammas här. Till dem hör också Sofia Parland, som debuterade som 17-åring med romanen Skrivet på revbenen, belönad med den finlandssvenska rundradions litteraturpris.…
Den AI vi behöver eller den vi förtjänar?
AI Futures i Boston Review
På kort tid har artificiell intelligens utvecklats från ett futuristiskt tankeexperiment till ett självklart inslag överallt i vår vardag, i fred som i krig. AI tycks inkludera och inkluderas i allt, men vad är egentligen AI och vart är utveckligen…
En långsmal pappask
Om Jarrys Ubu roi och makarna Themerson
Magnus Hedlund skriver om boken Ubu to you, egentligen två böcker i en ask, den ena med polsk-engelska konstnären Franciszka Themersons tecknade serie efter Alfred Jarrys groteska pjäs Kung Ubu och den andra med studier inför Michael Meschkes uppsättning av…
Rum 49, Hotel Roma
Fransk bok om Cesare Pavese
I augusti 1950 fann man den framstående italienske författaren Cesare Pavese död i rum 49 på Hotel Roma i Turin. I sin bok Hotel Roma gör den franske författaren Pierre Adrian ett försök att teckna ett porträtt av Pavese genom…
Porträtt av en pionjär
Om Anna Maria van Schurman
När Anna Maria van Schurman 1622 var 15 år behärskade hon både latin och grekiska och skrev dikter på båda språken och kom inte bara att ses som den bästa latinisten i hemstaden Utrecht utan blev senare också den första…
En Hemingway på sovjetryska
Om Sergej Dovlatov
Hos tövädersgenerationens sovjetiska skribenter, ofta kallade ”sextitalisterna”, gjorde västliga influenser avtryck. Av den generationens prosaförfattare framstår Sergej Dovlatov – senare också utvandrad till USA – som en av de stilistiskt mest särpräglade, samtidigt som han idag är en av de…
Fiskarens dröm
Hyllad roman om koloniala minnen och exilens övergivna rum
I en familjefresk som spänner över tre generationer berättar Hemley Boum i sin hyllade roman Le Rêve du pêcheur om exil och om sökandet efter identitet i det postkoloniala Kamerun och dagens Frankrike, om trauman och svek och om hur…
Sant eller rätt?
Tysk bok om vetenskaplig frihet
Regeringens utredning om påstådd ”woke” och ”cancellering” på svenska universitet väckte nyligen debatt, men frågan diskuteras inte bara här. Filosofen Tim Henning kom förra året ut med boken Wissenschaftsfreiheit und Moral där han med bokens undertitel söker den Beste philosophische…
Utmärkelseindustrin
Prisade arabiska romaner (1)
I en översikt över den arabiska samtidsromanen utgår Tetz Rooke här från antagandet att upprepade nomineringar till det mest prestigefulla av de omdiskuterade arabiska bokpriserna – ”The Arab Booker Prize” (IPAF) – också markerar litterär kvalitet och presenterar några av…
Utmärkelseindustrin
Prisade arabiska romaner (2)
I en översikt över den arabiska samtidsromanen utgår Tetz Rooke här från antagandet att upprepade nomineringar till det mest prestigefulla av de omdiskuterade arabiska bokpriserna – ”The Arab Booker Prize” (IPAF) – också markerar litterär kvalitet och presenterar några av…
Ett fält och 32 ord
Irland och iriskan
Iriskan har hela 32 ord för det svenska ordet fält och colpa på iriska anger sedan att fältets yta ”räcker till bete för en ko eller två kvigor eller sex får eller tolv getter eller sex gäss och en gåskarl”.…
Kafkas Leben och Schere
Böcker av Safranski och Lehr
I år är det 100 år sedan Franz Kafka gick bort och Martin Lagerholm, som redan i januari inledde detta minnesår med en artikel om en utställning i München, avslutar det nu här med en text om två tyska böcker,…
Adonis botgöring
Djur, kultur och politik
Den sovjetryska kortfilmen Adonis XIV blir på bara nio minuter till en hel levnadsteckning över en så kallad judasget, tränad att föra boskapsdjur till slakt. Geten fullgör med bravur sitt uppdrag, men gör en dag en upptäckt som förändrar allt.…
Manga, satir och karikatyr i Japan och Kina
De illustrationer som kallas manga har idag en självklar plats som ett globalt uttrycksmedel och de flesta känner väl till att ursprunget är japanskt. Om en tusenårig japansk tradition att använda bilder som komplement till olika berättelser, och om hur…
Soldaten och hans gudmor
Apollinaires brevväxling med Jeanne-Yves Blanc
I början av första världskriget ville belgiska regeringen stimulera brevkontakter mellan de stridande och deras anhöriga men också med utomstående. Initiativet togs upp i Frankrike där den inkallade Apollinaire inledde en brevväxling med Jeanne-Yves Blanc, som med det kom att…
Arkitekturens förbindelser
En utställning på Louisiana
I en ny serie utställningar på danska Louisiana – Arkitekturens förbindelser – vill man visa hur forskning inom andra områden påverkar arkitekters arbete. På den första av dem, Levende strukturer, har tre utställare som arbetar med inspiration och kunskap från…
Vi var världens bästa band
The Mothers of Invention 1964–69
Om hur det genreöverskridande bandet Mothers of Invention – med kompetens inom olika sorters populärmusik, jazz och klassiskt – uppstod, bytte medlemmar och i sin första sättning plötsligt lades ner av Frank Zappa, som senare återuppväckte det i ny form,…
Korta andetag mina hjärtslag
Om poeten Sarah Kirsch
Den östtyska poeten Sarah Kirsch (1935-2013) gjorde sig snart misstänkt hos myndigheterna i DDR då hon tillsammans med en krets av yngre poeter tog ut en ny riktning i östtysk poesi, som fokuserade på ett subjektivt närmande till verkligheten, renons…
Några författarskap från Sydsudan och Eritrea
Jonathan Morén, som här i en essä presenterar flera författare från Sydsudan och Eritrea bland dem Taban Lo Liyong och Haji Jabir, påpekar samtidigt svårigheten tala om en nationell litteratur i två av världens yngsta länder där många språk lever…
Fåglar i Norge och Paris
Axel Thorenfeldt och Bruno Liljefors
En praktfull debut och ett elegant uttryck för att det nordiska naturmåleriet fortsatt är inspirerande och relevant är norske Axel Thorenfelts vackra Kystfugler, anser Torgny Nordin, som också sett en utställning tillägnad Bruno Liljefors naturmåleri i Paris. Konstmuseet Petit…
Röster från samisk och annan nutida antikolonial urfolkskultur
Samer och andra urfolk strävar idag efter att frigöra sig från seklers rasism, synliggöra sin historia, revitalisera den traditionella kulturen och hävda rätten till landområden som koloniserats. Anne Heith orienterar här om dessa rörelser och presenterar några konstnärsskap där dessa…
Då alla kläder var bruna eller grå
Några författarliv i ett ockuperat Estland (2)
Genom fredsfördraget 1920 erkände Sovjetryssland formellt Estland som självständig stat. Men då, som nu i Ukraina, ockuperade Ryssland ändå Estland några decennier senare, med hårt förtryck som följd. Enel Melberg fortsätter här sin essä om några författarliv och deras verk…