I sin nyutkomna biografi över Spinoza ser Ian Buruma honom som den store vägröjaren för den radikala upplysning som proklamerade den totala tanke- och yttrandefriheten, saknade tron på en utomvärldslig gudomlighet och politiskt närmade sig demokratin. 1600-talet är det…
- Böcker
En filosofisk festmåltid!
Kant 300 år
Den 22 april i år fyller Immanuel Kant 300 år men Dixikon börjar firandet redan nu med boken Kant: Die Revolution des Denkens av en av samtidens främsta Kantspecialister, Marcus Willaschek. En mäktig volym och en filosofisk festmåltid anser Sven-Eric…
Jean-Claude Michéa
Fransk filosof
Den franske filosofen Jean-Claude Michéa, född 1950, har under senare år utvecklat ett rikt författarskap. Han har publicerat böcker både om skolan och om fotbollen. Han har själv i många år varit filosofilärare vid gymnasiet i Montpellier – en central…
Greatness and Illusion
Stor engelsk Marxbiografi av Gareth Stedman Jones
Gareth Stedman Jones är en brittisk historiker som specialiserat sig på arbetarrörelsens historia, i synnerhet den brittiska. Han har skrivit viktiga verk om fattigdom, om klass och språk och därtill en lång inledning till en utgåva av Marx och Engels…
Eleanor Marx. A Life
Rachel Holmes
”Tussy är jag”, brukade Karl Marx säga. Tussy var smeknamnet på den yngsta överlevande dottern, Eleanor. Hon var en märklig och framstående kvinna, väl värd att minnas i sin egen rätt och alldeles oavsett vem hon var dotter till. Hon…
Johan Fornäs – Capitalism: a companion to Marx’s economic critique
Av SVEN-ERIC LIEDMAN Das Kapital av Karl Marx tillhör inte de lättillgängliga skrifter som en god läsare utan svårigheter tar sig igenom. Redan när första bandet kom ut…
Die Herrlichkeit des Lebens
Michael Kumpfmüller
Många författare varierar samma tema från bok till bok. Michael Kumpfmüller hör inte till dem. Man vet inte var han ska dyka upp i nästa roman. Den nu 50-årige författaren slog igenom för ungefär tio år sen med Hampels Fluchten…
le débat – fransk tidskrift
Av SVEN-ERIC LIEDMAN Den vitala franska idétidskriften le débat har i sitt nummer för september och oktober 2009 (nr 156) bland annat ägnat universiteten en rad artiklar. Både de franska och svenska universiteten genomgår numera en hårdhänt normalisering efter en…
Brigitte Rossbeck – Zum Trotz glücklich
Av SVEN-ERIC LIEDMAN Caroline Schlegel-Schelling (1763-1809) är en den tyska romantikens mest fascinerande gestalter. Hon var själva navet i den kortlivade men oerhört inflytelserika krets som utgjorde den så kallade Jena-romantiken. I kretsen…
Tidskriften Esprit – Universités vers quelle autonomie?
Av SVEN-ERIC LIEDMAN Esprit, den ständigt lika vitala franska tidskriften, har vigt sitt decembernummer 2007 åt temat Universités: vers quelle autonomie? Mer än 200 sidor och drygt ett dussin artiklar ägnas åt frågan vad som händer med den högre utbildningen…
Om Frau Paula Trousseau
Av SVEN-ERIC LIEDMAN En vän lånade mig Christoph Heins roman Frau Paula Trousseau (2007). Hon menade att den var värd att läsa. Det visade sig riktigt, det är en märklig roman. Jag vet inte…