I augusti 1950 fann man den framstående italienske författaren Cesare Pavese död i rum 49 på Hotel Roma i Turin. I sin bok Hotel Roma gör den franske författaren Pierre Adrian ett försök att teckna ett porträtt av Pavese genom…
- Italienska
Italien, affärer och litteraturer
Trieste, Joyce och Svevo
Under ett besök i Trieste i Italien – en evig checkpoint på gränsen mellan då och nu – går Jan Norming i de båda författarna och vännerna James Joyce och Italo Svevos fotspår, och finner såväl en tweedhandlare och biografägare…
Tre vänner – två liv
Emanuele Trevi om två förlorade vänner
I ett litterärt dubbelporträtt – essä, roman, autofiktion eller kanske halv självbiografi – berättar Emanuele Trevi i sin Due vite – belönad med Stregapriset 2021 – om vänskapen med de båda för tidigt döda vännerna och numera orättvist bortglömda författarna…
Stararnas böljande dans
Skönheten i komplexa system
Hur kan tusentals – i Rom miljontals – starar flyga i en tätt sammansluten flock och klara av att göra till synes koreografiskt utstuderade, böljande rörelser utan att krocka med varandra? Nobelpristagaren Giorgio Parisi, som forskar i komplexa system, berättar…
Att restaurera ett monument
Efter branden i Notre-Dame
I april 2019 kunde man i direktsändning följa hur en av världens mest kända kyrkor, Notre-Dame i Paris, härjades av eld. President Macron meddelade omedelbart att den skulle byggas upp igen. Donationer strömmade in från hela världen och bidrog till…
Fåglar och hästar
Om Paolo Uccello (I)
I en essä i två delar presenterar Johan Gardfors den italienske renässanskonstnären Paolo Uccello, hans måleri, hans fåglar och hästar och inte minst hans storverk, triptyken La Battaglia di San Romano, vars tre delar idag finns på tre museer i…
Casa mia
Hemmets filosofi på italienska
Vad är egentligen ett hem? Vad gör just detta hus eller lägenhet och just dessa möbler, böcker och annat till ett hem? Vad är egentligen hemkänsla? I ett försök att hitta svar på frågorna om hemma och borta har Ola…
Den svåra friheten
Carlo Levi och hans Paura della libertà
Vad är man rädd för, när man är rädd för friheten? Torbjörn Elensky skriver om hur Carlo Levi i Paura della libertà (”Rädsla för friheten”) pekar på hur strävan att bli en individ, att frigöra sig från massan, är parad med…
Nya hjältar i Italiens Nya epik
En rörelse i samtidens litteratur, den italienska ”nya epiken”, företrädd bland andra av det anonyma kollektivet Wu Ming, utnyttjar vissa särdrag i den episka berättelsen, men har ersatt den tidigare ensamme hjälten med folket. I Giuseppe Gennas roman Dies…
Dante och den moderna världen
Den 13 eller 14 september 2021 var det 700 år sedan Dante Alighieri dog. I Italien firas Anno Dantesco, Danteåret, med en mängd kulturevenemang, inte minst i Florens där han föddes och i Ravenna där han ligger begravd. Bo Gustavsson…
Giuseppe Ungaretti 1.
Dikten Soldati
I anledning av att det idag är femtio år sedan en av Italiens största och för sin tid mest nyskapande poeter, Giuseppe Ungaretti, avled, lyfter Dixikon här fram en tidigare artikel skriven 2014 av framlidne Lars Lindvall om en av…
Antonio Tabucchi och Pessoa
Om den mångsidige och produktive italienske författaren Antonio Tabucchi, som hann ge ut ett trettiotal böcker innan han gick bort 2012, och om hur han kom att dras till Portugal och Pessoa efter att ha hittat en av Pessoas böcker…
Ricordi
Om Francesco Guicciardini
Torbjörn Elensky om Ricordi (”Minnen”) av den italienske statsmannen och historikern Francesco Guicciardini. Han var samtida med Machiavelli, och på ett plan liknar Ricordi också Il principe (”Fursten”), men det som gör dem intressanta på ett mera tidlöst sätt är…
Ensamhet och dikt
Om Isabella di Morra
Renässanspoeten Isabella di Morras egna bröder höll henne först inspärrad i familjens slott för att till sist mörda henne för en påstådd kärleksaffär. I hennes slutna kammare fann man efter mordet tio sonetter och tre canzoni, som alla utgick från…
Historiae
Dikter av Antonella Anedda
Antonella Aneddas senaste diktsamling Historiae (”Historier”) är en storslagen diktsamling som inte lämnar läsaren oberörd. Det handlar inte uttalat om migration eller flyktingar, men i många dikter finns bilder av och antydningar om kriget i Syrien. Om människor som tvingas…
La Corsara
Om Natalia Ginzburg
Åke Malm skriver om Sandra Petrignanis fängslande porträtt av den italienska författaren Natalia Ginzburg, mest känd för den självbiografiska romanen Lessico Famigliare (Familjelexikon), och om alla de personligheter som ingick i hennes umgänge, ett porträtt som är ”en guldgruva inte bara för…
Samtida italiensk poesi
Antologia di poeti contemporanei
Apropå Daniela Marcheschis antologi med samtida italiensk poesi, Antologia di poeti contemporanei, som vill vara ”en poetisk fest”, och där en lång rad poeter finns representerade, bland andra Daniela Marcheschi och Margherita Rimi, ger Ida Andersen också en översikt över…
”Jag räknar inte mitt liv i år, utan i somrar”
Pier Paolo Pasolini – en essä (1)
Torbjörn Elensky inleder här en längre essä i flera delar om den italienske konstnären, samhällskritikern och människan Pier Paolo Pasolini och om hans aktualitet idag. Varje del har som rubrik ett citat från Pasolini. Pier Paolo Pasolini föddes i Bologna, den 5…
La Romana
Om Alberto Moravia (2)
I den andra delen av Robert Azars essä om Moravia har turen här kommit till La Romana – Romarinnan – där något av det som också blir Moravias signatur framträder. Trots tidiga intryck av den modernistiska litteraturen med dess nya berättartekniker…
En hyllning till polyteismen
Om Maurizio Bettinis Elogio del politeismo
En kort presentation av två företeelser — till synes varandras motsatser — inleder denna i många stycken häpnadsväckande bok från 2014. Den första är att inte så få italienska lärare och skolledare i flera år konsekvent har avstått från att…
De likgiltiga
Om Alberto Moravia (1)
Om Alberto Moravias debutbok, Gli indifferenti (De likgiltiga) – om en familj och en hel borgarklass i nedgång under den framväxande fascismen och om människor utan förmåga till djupare förståelse eller känslor för vare sig andra eller sig själva -…
Ett annat Rom
För turister och flanörer i Rom finns otaliga spår att följa: det antika Rom, barockens Rom, i Garibaldis fotspår… listan kan göras lång. Den somalisk-italienska författaren Igiaba Scego gör i Roma Negata en helt annan vandring i sin hemstad; hon…
Starka röster från syd
Om två italienska poeter
Provinsialismen, eller snarare kampanilismen (dvs. att hålla på sin hemby och framhäva den) är legio inom poesin i Italien. Många är de poeter som besjunger sin hembygd, framförallt de som av olika anledningar flyttat därifrån. Denna vurm för det regionala…
PASOLINI
En italiensk spökhistoria
Det har gått fyrtio år sedan poeten, filmskaparen, essäisten och den lika själlösa som segerrika konsumismens vedersakare Pier Paolo Pasolinis lemlästade kropp hittades i gryningen den 2 november 1975 vid l’Idroscala di Ostia utanför Rom. Kroppen fördes skyndsamt bort och…
Claudio Magris – Non luogo a procedere
Det brusande svarta stormögat i Claudio Magris författarskap är människans fångenskap och medbrottsliga delaktighet i historien. Imperier, nationer, språk och livsöden sugs in och slungas ut i brottstycken, skärvor, likdelar av förflutenhet som Magris samlar in, dechiffrerar, katalogiserar och ordnar…
Italiensk kolonial arkitektur (II)
Strandpromenaden i Mogadishu
Staden ser jag oftast från bilfönstret, omgiven av unga män med kalashnikovs, eller om det nu är AK-47:or. Killarna tuggar khat febrilt och ser sig oroligt omkring. FN-personal får inte röra sig i Mogadishu utan tungt beväpnad eskort. Mellan gevärspiporna…
Papa Francesco och mörkrets makter
Två nya böcker om Vatikanen
Vi skall inte ha några stängda portar till den katolska kyrkan, uppmanade påven Franciskus i onsdags. Framför sig hade han en bara halvfull Petersplats – 20.000 troende och turister mot normalt över 40.000 under de ordinarie onsdagsaudienserna. Men detta var…
Viola Di Grado tänjer på litteraturens gränser
Viola Di Grado är en ung författare som med sina två romaner Sessanta acrilico trenta lana (70% akryl 30% ylle) från 2011 och Cuore Cavo (Urgröpt hjärta) från 2013 har låtit tala om sig, främst i Italien, men även i…
Det vita kriget
Giuseppe Ungaretti III
Historiker som skrivit om Första världskriget har alltid ägnat störst uppmärksamhet åt kriget på västfronten. Därför känner de flesta till namnen på slagfälten där – Ypern, Verdun, Somme, Passchendaele och andra. Mindre kända är Podgora, Tolmein, Sabotino och Mrzli i…
Donne. Camilleri och kvinnorna
Det var med stor nyfikenhet och viss skepsis jag började läsa boken Donne (Kvinnor) av Andrea Camilleri. Camilleri, skaparen av karaktären Salvo Montalbano som i en lång rad böcker löser komplexa mordgåtor med intellektets och litteraturens hjälp. I Luca Zingarellis…
Caterina Chinnici och Giuseppe Grassonelli, åklagare och boss, i tävlan om ”Premio Racalmare – Leonardo Sciascia”
Kan man dela ut ett pris i Sciascias namn till en livstidsdömd maffiaboss? Borde inte priset istället gå till en som bekämpat maffian och fått betala för det med sitt liv? Frågorna ställdes när juryn, som skulle utse 2014 års…
Alessandro Baricco – Smith & Wesson
Av ÅKE MALM Ännu en gång hamnade han på bokhandlarnas bästsäljarlista, Alessandro Baricco. Succéförfattare flera gånger om i sitt hemland och en slags renässansartist: pianist, underhållare, TV-producent, filmregissör, lärare…
Guido Sgardoli – Rosso Venziano
Av IDA ANDERSEN Vi befinner oss i Venedig, i nådens år 1509. Freskomålaren Zorzo Cigna som är medelpunkten i denna thriller får besked om sin gamle…
Ilva Fabiani – Le lunghe notti di Anna Alrutz
Är det möjligt att leva med skammen att ha deltagit i 30- och 40-talens folkmord? Inte för Anna Alrutz, som själv, sjuttio år efter sin död, berättar sin historia i Ilva Fabianis kritikerrosade debutroman. Författaren är född i Ascoli Piceno…