Axel Honneth – Verdinglichung. Eine anerkennungstheoretische Studie

Axel Honneth utkom för en tid sedan med en elegant liten bok, närmast en teoretisk essä, med den korta titeln ”Verdinglichung”.

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln

Honneth vill återerövra begreppet ”förtingligande” in i dagens samhällsdiskussioner. Begreppet myntades 1923 av den briljante ungerske marxistiske litteraturhistorikern och filosofen György Lukács. Förtingligande var för honom, och för många av de västeuropeiska marxister som följde i hans fotspår, ett sätt att beskriva hur snart sagt alla relationer i ett kapitalistiskt samhälle förvandlas till ting, föremål och varor. Det enda värde som återstår i ett sådant samhälle är det värde som marknaden sätter.

Honneth menar att begreppet fortfarande äger en förklarande kraft och att det låter sig, teoretiskt moderniserat, förenas med hans egen teori om erkännande. Honneths ”Verdinglichung” är trots abstraktionsgraden fullt läsbar och angelägen för alla som söker förstå och kritiskt spjärna emot samhällsutvecklingen.

 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).