Med sikte på stjärnorna 
Om Galileos instrument för sin forskning

I sin bok Galileo’s Instruments of Credit  lyfter Mario Biagioli  fram hur Galileo medvetet kunde använda sin banbrytande utveckling av stjärnkikaren och sina sensationella rön om stjärnhimlen som instrument för att skapa sig renommé – eller med bokens titel få…


Italien, affärer och litteraturer 
Trieste, Joyce och Svevo

Under ett besök i Trieste i Italien – en evig checkpoint på gränsen mellan då och nu – går Jan Norming i de båda författarna och vännerna James Joyce och Italo Svevos fotspår, och finner såväl en tweedhandlare och biografägare…


Lika men olika 
Cellerna och deras cellkraftverk

En vuxen människa anses bestå av ofattbara 37 biljoner celler – alla lika i uppbyggnad men med olika uppgifter – som inte bara ska finnas där utan också kunna samverka, och den energi som behövs skapas dessutom i cellen själv…


Thomas Hobbes 
Den enda riktiga liberalen..?

För att undslippa anarkin i naturtillståndet överlät människorna enligt Thomas  Hobbes makten till en härskare – Leviathan – mot att denne erbjöd säkerhet och civilisation. Men hos Hobbes finns också, menar den brittiske filosofen John Gray i sin nyutkomna The…


James Joyce,
ett torn, en väst

I det befästningstorn i Sandycove, lite söder om Dublin, där James Joyce världslitteraturomstörtande roman Ulysses börjar klockan 8 på morgonen den 16 juni 1904, finns sedan länge ett James Joyce Museum, som drivs av ideella krafter. Magnus Hedlund berättar om…


Enheduanna, prinsessa och prästinna 
Världens första författare

Danske Sophus Helle, som tidigare nyöversatt Gilgamesheposet till danska, har nu i boken Enheduana, The Complete Poems of the World’s First Author till engelska översatt det som finns att översätta av Enheduanna, en kungadotter – och överprästinna åt månguden Nanna…


Lång väg till ett långt farväl 
Om Raymond Chandler

Raymond Chandler – en av grundarna av den hårdkokta skolan inom deckargenren – hade lång väg till sina välkända romaner som The Big Sleep och The Long Goodbye, men till sist blev det ändå nio romaner, alla av hög klass…


Gotiska konstnärsromaner 
Om L.M. Montgomerys Emily-böcker

Den kanadensiska författaren Lucy Maud Montgomery, mest känd för böckerna om Anne på Grönkulla, skrev också en trilogi om Emily, som har en mörkare grundton med inslag av romantisk gotik.  En frimodig och fantasifull föräldralös flicka adopteras av en…


Dansen går 
Byggnader, rivningar och det kollektiva minnet

Internationellt fordras i klimatkrisens spår numera ofta en hållbarhetskalkyl för att få riva ett hus. Så inte här. En av de senaste uppmärksammade och kontroversiella rivningarna gällde gamla Flickläroverket i Göteborg. Att en rivning inte bara innebär en förlust av…


Intention 
Reflektioner kring en skrift av Elisabeth Anscombe

Invasionen av Ukraina och den pågående konflikten i Mellanöstern ger upphov till mängder av moraliska frågor där olika förståelse av de agerandes avsikter bakom handlingarna leder till skilda, antagonistiska reaktioner och ställningstaganden. Just Intention är grundtemat i en moralfilosofisk skrift av…


William Butler Yeats 
Utställning i Dublin

I nästa vecka är det 100 år sedan den irländske poeten William Butler Yeats fick Nobelpriset för sin ”besjälade diktning”. National Library i Dublin har därför haft nypremiär på den rika utställningen The Life and Works of WB Yeats, där…


Nygamla hus 
Ombyggnad eller nybyggnad?

I bland annat Gamla stan i Stockholm bär enskilda byggnader tydliga spår av ombyggnader och reparationer som ägt rum successivt under flera sekler. Är ens något av det som byggs idag utformat för att möjliggöra det? Claes Caldenby påminner om…


På spaning efter Australiens bushpoesi (2)

Under andra halvan av 1800-talet och ett knappt sekel framåt kom den australiska så kallade bushpoesin – med poeter som Henry Lawson och Banjo Paterson (välkänd för sin Waltzing Matilda) – att spela en avgörande roll för den framväxande nationens…


The Wolf Within 
Vargen, hunden och människan

Hundens genetiska övergång från varg till människans bästa vän beräknas ha ägt rum för mellan 19 000 till 32 000 år sedan. Men hur började det och hur gick det till att omvandla ett vilt djur till ett husdjur? Jarl…


På spaning efter Australiens bushpoesi (1)

Under andra halvan av artonhundratalet och ett knappt sekel framåt kom den så kallade bushpoesin – med poeter som Henry Lawson och Banjo Paterson (välkänd för sin Waltzing Matilda) – att spela en avgörande roll för den framväxande nationen Australiens…


En liberal frontalkrock
  Om Hannah Arendt & Isaiah Berlin

För Isaiah Berlin var Hannah Arendt en bête noir och Arendt var alltid nedlåtande mot Berlin. Om bakgrunden till antagonismen mellan dem har Kei Hiruta skrivit boken Hannah Arendt & Isaiah Berlin. Freedom, Politics and Humanity där han visar att den…


Buster Keaton 
Om en filmmakares liv

Om Buster Keaton – skådespelare, komiker, filmregissör, producent, manusförfattare, stuntman, stenansikte och den fullständige främlingen i alla sina filmer – har James Curtis skrivit den grundliga och faktaspäckade biografin Buster Keaton: A Filmmaker’s Life. Magnus Hedlund skriver här om Keaton…


George F. Kennan 
Det kalla krigets arkitekt

Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har den nuvarande polariseringen mellan öst och väst ofta jämförts med förhållandena under kalla kriget. Om den som kallats det kalla krigets arkitekt, den sammansatte George F. Kennan, välkänd för sin X-article (eller  ”långa…


Gudinnan och kosacken 
Ukrainarnas svar på ryska hot

De skrattande kosackerna på Ilya Repins målning ”Zaporogkosackernas svar” har en särskild roll i ikonografin kring Ukrainas kamp mot ryska hot. Samtidigt med den finns gudinnekulten som pendang, fragment av tidig, andlig kultur. I den nyutkomna Treasures of Ukraine om…


Den stora berättelsen 
Om Balzac och Peter Brooks

Den amerikanske litteraturforskaren Peter Brooks sammanfattar i två nya böcker sin livslånga fascination inför Balzac och hans författarskap, men gör i dem också upp med sina egna tidigare tankar om the narrative turn och distanserar sig från tanken att ”allt”…


Islamisk upplysning
Hyllad bok av Christopher de Bellaigue

Är dagens alla olika uttolkningar av islam – och därmed också den reaktionära politiska islamism som återfinns i bland annat Iran – snarare en reaktion på och en del i en modern muslimsk kontrarevolution än ett svar på mötet med…


Hirano Keiichiro
En av Japans främsta författare

Lars Vargö presenterar den japanske författaren Hirano Keiichiro, som redan som 23-åring tilldelades det prestigefyllda Akutagawapriset, och som nu räknas till en av Japans främsta författare med sitt finstämda, ibland rent av eleganta språk i böcker rika på innehåll, ofta…


Fruar från Bath och Willesden
Om Chaucer och Zadie Smith

Frun från Bath – en av Geoffrey Chaucers Canterbury Tales från 1300-talet – tar upp en av den tidens stora frågor, kvinnors rätt att yttra sig. I Zadie Smiths första teaterpjäs, The Wife of Willesden – som bygger på Chaucers…


Traditionens arkitektur 
Äldre kulturers hållbara byggande

De frågor som arkitektupproret har väckt och frågorna om en ”klassisk arkitektur” vid nybyggnad är viktiga för oss alla som bor i städer, men når de tillräckligt djupt? Vad fordrar egentligen klimatomställningen av arkitekturen och vilka positiva förändringar kan den…


Kafélivet i Berlin 
På spaning efter en svunnen tid

Apropå Shachar M. Pinskers bok A Rich Brew skrev Salomon Schulman för en tid sedan här på Dixikon om den tidigare kafékulturen i Odessa med de klassiska kaféerna Fanconi, Libman och Robina och författarna som befolkade dem. Nu tar han…


Är fattigdom den fattiges eget problem?
Om Bentham, Simmel och arbetslinjen

En arbetsgivarorganisation föreslog nyligen i DN varken intressantare arbeten, fortbildning i tjänsten, bättre arbetstider eller möjligheter att påverka arbetssituationen – allt sådant som de själva råder över – utan minskade bidrag för arbetslösa, som rätta sättet att få fler att…


Baudelaire och revolutionen 
Franska författare och intellektuella 1848

Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…


Den ständigt utmanade yttrandefriheten

Enligt institutet V-Dem vid Göteborgs universitet, finns det idag fler diktaturer i världen än liberala demokratier. 72 procent av jordens befolkning, 5.7 miljarder människor, lever under ett auktoritärt styre. Vägen dit går via en nedmontering av demokratiska institutioner som rättsväsende, yttrandefrihet och fria…


Rysslands historia 
Elegant i ny bok av Orlando Figes

I sin The Story of Russia belyser den välkände historikern Orlando Figes Rysslands historia – från Kievrus till Putin och kriget i Ukraina – och den ryska ”identitetspolitiska sagan” mot bakgrund av kriget i Ukraina, men också kriget där mot…


Hus och härd 
Uppvärmningens arkitekturhistoria

Innan el- och energipriserna började skena efter Rysslands invasion av Ukraina var uppvärmningen av våra hem en självklarhet. Men så har det inte alltid varit. För inte så länge sedan höll man under vintern delar av bostaden ouppvärmd och trängde…


Med rätt att döda? 
Om bombningar av civila mål

Ukraina är idag utsatt för en intensiv och hänsynslös bombning av civila mål liksom tidigare Guernica i Spanien, London, Dresden och Hiroshima under andra världskriget och senare Vietnam och Aleppo för att nämna några exempel. Kan sådana bombningar någonsin rättfärdigas? Har…


När fick vi en själ? 
Fascinerande om hur medvetandet uppstod

När uppstod medvetandet hos djur och människor, när fick vi en själ? De israeliska biologerna och kognitionsforskarna Simona Ginsburg och Eva Jablonka förlägger i boken The evolution of the sensitive soul skapelsen till den cambriska explosionen för 500 miljoner år sedan. …


Den rörliga stillbilden
Om fotografen Dayanita Singh

Den indiska fotografen Dayanita Singh betraktas som en av de främsta. En utställning med hennes bilder pågår till och med den 22 januari 2023 på Hasselbladsstiftelsen, Göteborgs Konstmuseum. Henrik Schedin skriver om en ständigt nyskapande fotograf som också vill motarbeta fotografiernas…


Den utskällda bibeln (2) 
DSM, diagnosindustrin och framtiden

I den första delen av denna artikel om DSM – diagnosmanualen inom psykiatrin – redogjorde Fredrik Svenaeus för hur manualen kom till och hur den påverkade och påverkades av utvecklingen i samhället i stort. I denna avslutande del beskriver han…


Den utskällda bibeln (1)
Om DSM och psykiatrin

Över en miljon människor i Sverige äter idag antidepressiva läkemedel mot  depression och ångest. Ungefär hälften av alla människor kommer någon gång att få en psykiatrisk diagnos, som därmed förvandlats från något sällsynt till något nästan normalt. Om utvecklingen dit…


Musik i nationens tjänst 
Ett tema med variationer

I sin bok The Necessity of Music redogör Celia Applegate för hur musiken i 1800-talets Tyskland kom att användas som ett medel för nationalistiska strävanden. Ruth Pergament har läst boken, vars ämne på flera sätt är högaktuellt också idag.  …