”Ge mig tillbaka mina legioner” ska kejsar Augustus ha klagat efter romarnas förlust vid Teutoburgerskogen. För honom handlade det inte om 30.000 anonyma döda, utan om enheter med egna fälttecken, egna befälhavare, egna förläggningsorter och en egen historia. Stig Strömholm…
- Böcker
Lärd latinsk litteratur
Om den akademiska dissertationen
Latinet hade under medeltiden en ledande ställning som internationellt språk inte minst inom den högre utbildningen där man både disputerade och författade dissertationer på latin. Först 1741 blev det tillåtet använda svenska, men ännu Geijer och Tegnér skrev sina avhandlingar…
Två intellektuella politiker
Demosthenes i Aten och Cicero i Rom var två politiker som, istället för med vapenmakt, ledde och behärskade sina hemstater i kraft av den talekonst de utövade vid rådsmöten och i folkförsamlingar och som med dess hjälp kunde fira politiska…
Två krig – ett land
Om två böcker av Klaus-Jürgen Bremm
Stig Strömholm skriver om den tyske militärhistorikern Klaus-Jürgen Bremms två detaljrika och väldokumenterade böcker om två krig som inföll tätt: 1866 års krig mellan Preussen och Österrike i förbund med Hannover, Sachsen, de hessiska furstendömena, Baden, Württemberg och Bayern -…
Skall vi offra tid på Johann Wolfgang von Goethe?
Rüdiger Safranski – Goethe. Kunstwerk des Lebens
Frågan i rubriken är föranledd av många akademiska lärares vittnesbörd. De stöter ofta på studenter som frankt förklarar att den klassiska litteraturen – inklusive 1900-talets – helt enkelt inte angår dem. Ett kraftfullt jakande svar ger filosofen och författaren Rüdiger…
Debaclet
Evelyne Sullerot – Nous avions 15 ans en 1940
Information med förklaringar, statistik och analys rörande sammanbrottet i Frankrike sommaren 1940 finns att få på flera håll, även om mycket av det andra världskrigets verklighet här som annorstädes alltjämt är föremål för en svårforcerad tystnadens sammansvärjning. Litterära bearbetningar av…