Klimatförändring och ljudkonst 
Sonifiering och soundscape i en nordisk kontext

Andreas Engström presenterar fyra konstnärskap inom musik och ljudrelaterad konst med miljön, det nordiska klimatet och geografin som gemensam nämnare och belyser samtidigt hur sonifiering och soundscape blivit väsentliga inslag i samtida musik och ljudkonst. De fyra konstnärerna Jana…


Kafka: 1924
Om en utställning på Museum Villa Stuck i München

I år är det 100 år sedan Franz Kafka gick bort och bara i Tyskland har ett drygt femtiotal nya böcker av och om Kafka redan getts ut, och otaliga evenemang planeras. Martin Lagerholm har i München besökt utställningen Kafka:1924…


William Butler Yeats 
Utställning i Dublin

I nästa vecka är det 100 år sedan den irländske poeten William Butler Yeats fick Nobelpriset för sin ”besjälade diktning”. National Library i Dublin har därför haft nypremiär på den rika utställningen The Life and Works of WB Yeats, där…


Den rörliga stillbilden
Om fotografen Dayanita Singh

Den indiska fotografen Dayanita Singh betraktas som en av de främsta. En utställning med hennes bilder pågår till och med den 22 januari 2023 på Hasselbladsstiftelsen, Göteborgs Konstmuseum. Henrik Schedin skriver om en ständigt nyskapande fotograf som också vill motarbeta fotografiernas…


80-tal och graffiti 
Två utställningar i Paris

Mikael Timm har sett två utställningar i Paris, den ena om det expansiva 80-talet, då kulturministern hette Jack Lang och allt var möjligt, och den andra om grafitti, påpassligt nog i Hôtel de ville – stadshuset – där makthavarna kämpat…


100 år sedan Proust dog 
Utställningar och en ny bok

Under detta Prousts minnesår har förstås flera utställningar ägt rum i Paris och Lena Kåreland skriver här om tre av dem och presenterar också Jean-Yves Tadiés nya bok Proust et la Société, som behandlar Prousts uppfattning av samhället, politiken, historien och…


Dóra Maurer på Tate Modern

Stina Barchan skriver om en retrospektiv utställning på Tate Modern av Dóra Maurer, en av Ungerns viktigaste konstnärer under det senare 1900-talet, verksam i nästan alla media, från film och fotografi, till måleri, performancekonst och skulptur. Utställningen i London pågår…


Den ljusnande framtid 
Om en utställning i Berlin

Håkan Lindgren har sett en utställning i Berlin om den optimistiska framtidstron vid förra sekelskiftet. (mer …)


Piranesis Carceri 
Den oändligt fascinerande fängelsestaden

På Sammlung Scharf-Gerstenberg i Berlin pågår nu och fram till den 10 november 2019 en utställning av Piranesis berömda serie etsningar Carceri d’invenzione som gavs ut i två upplagor i mitten av sjuttonhundratalet. Håkan Lindgren har sett utställningen och lockats in i…


Konsten – vägen till det gudomliga
Utställning om Les Nabis på Musée du Luxembourg

Lena Kåreland skriver om konstnärsgruppen Les Nabis, med namn som Paul Sérusier, Maurice Denis, Pierre Bonnard och Édouard Vuillard, som var verksamma i Frankrike under slutet av 1800-talet, och om en nu pågående utställning på Musée de Luxembourg i Paris,…


RÖTT!
Om ett museum och en utställning i Paris

På ett av Paris kanske mindre kända museer, Le musée national Jean-Jacques Henner, pågår utställningen Roux! De Jean-Jacques Henner à Sonia Rykiel  där Henners förkärlek för rödhåriga modeller ställs mot modeskaparen Sonia Rykiels verk. Lena Kåreland har sett utställningen och…


Generationsskifte i Marbach

För en av Europas främsta litteraturinstitutioner – det tyska litteraturarkivet Deutsches Literaturarchiv Marbach (DLA) med Schiller-Nationalmuseum och Literaturmuseum der Moderne i Marbach utanför Stuttgart, har i år för första gången en kvinna, litteraturvetaren Sandra Richter, utsetts till ledare för verksamheten. (mer …)


Anni Albers och Bauhaus Weaving Theory

I år är det 100 år sedan den radikala designskolan Bauhaus grundades i Tyskland. Stina Barchan skriver här, i anslutning till en utställning om konstnären och Bauhaus-vävaren Anni Albers och hennes verk på Tate Modern i London, om boken Bauhaus Weaving Theory:…


Dostojevskijs hatt

Det kan aldrig ha blivit särskilt ljust härinne. Lägenheten är inredd med dystert mörkbruna möbler, och de grönbruna tapeterna gör resten av jobbet: de dödar allt ljus tills man mår som om det var kväll trots att det är mitt…


Ljus över historien
Om en utställning
om ETA och Baskien

Efter 50 år av mord och annan terror har separatisterna i ETA nu själva överlämnat sina vapen till fransk och spansk polis. Med utgångspunkt i utställningen Luces en la Memoria i San Sebastián redogör Erik Tängerstad för hur ETAs terror riktats inte bara…


Om kreativitet, psykisk sjukdom och konst

Finns det ett vetenskapligt belagt samband mellan psykisk sjukdom och kreativitet och skapande? I så fall vilket? Är psykisk sjukdom ”bra” för kreativiteten eller är det konsten som är bra som terapi mot sjukdomen? Docent Jarl Torgerson belyser i denna…


Jugo, mitt Jugo
Om jugonostalgin

Om jugonostalgin – längtan efter det forna Jugoslavien och efter de värden och idéer som fanns då – och om de jugoslaviska gästarbetarnas inflytande när de återvände till hemlandet, skriver här Milorad Pejic apropå en utställning på Jugoslaviens historiska museum…


Vilka bilder fångar vår tid bäst?
Venedigbiennalen 2017

Det är inte på festivalområdet som dagens brännande frågor tas upp – miljön, flyktingarna, klimatet, migranterna och populismen – utan på de enskilda ländernas paviljonger. Kenneth Hermele ser utställningar som tar upp flykt och flyktingar, men som trots att de…


Goede Hoop
Förhållandet mellan Sydafrika och Holland från 1600

Hur kan gamla kolonialmakter kyligt och kritiskt belysa sina historiska övergrepp och hur kan man på ett rättvisande och objektivt sätt ta sig an sitt koloniala förflutna? Kenneth Hermele har sett en utställning på Rijksmuseum i Amsterdam Jag tror…


Inuti exakt gestaltade mardrömmar
Mona Hatoum på Kiasma i Helsingfors

När hennes verk är som bäst är det som att gå inuti en exakt gestaltad dröm, så perfekt återskapad att det som kunde ha varit en mardröm upphävs. Just exaktheten i utförandet gör att upplevelsen förvandlas från något hotfullt till…


Tysk kolonialism
Utställning på Deutsches Historisches Museum

I Tyskland finns Förintelsen numera närvarande som självklar bakgrund i alla politiska och kulturella sammanhang. Annat är det med landets kolonialistiska förflutna som snarare tycks begravt under lager av tystnad och ointresse. Den bok som 2010 riktade världens blickar mot…


+ultra. gestaltung schafft wissen
Om en utställning i Berlin

Hur leder naturvetenskapens senaste rön till nya material och tillverkningsprocesser och hur  påverkar det  världen och människan? På en utställning i Berlin var huvudtendensen tydlig: biologi och teknik håller på att flyta ihop. Det syns inom allt från materialteknik till förhoppningarna…


Golem – hen lever!
Om en utställning på Judiska museet i Berlin

För att komma in till David Libeskinds tillbyggnad till Judiska museet i Berlin måste vi gå ner en trappa, ner i underjorden. Vi har varit här förut, vi vet vad som väntar, men kan ändå inte värja oss mot att fångas…


Albert Marquet
Bortglömd och nyupptäckt

Albert Marquet (1875 – 1947) var samtida med Matisse, Dufy och Derain men mindre berömd än de. Vad det beror på är svårt att veta, för utan tvivel var han en talangfull och skicklig målare. Det visar en utställning av…


Blickens intensitet
Paula Modersohn-Becker i Paris

Jag lever bara med ögonen. Orden är Paula Modersohn-Beckers. Denna tyska konstnär som gick bort endast trettioett år gammal har i år på Musée de l’Art moderne i Paris ägnats en utställning som pågår fram till 21 augusti. Tidigare har…


Medicin och konst speglas på Charité i Berlin

Berlinsjukhuset Charité representerar en betydelsefull del av medicinens historia. Charité grundades på 1720-talet som fattigsjukhus och inhystes i lokaler som 1710 byggdes inför en hotande pestepidemi. Farsoten skonade dock Berlin den gången. Charité kan räkna många banbrytande forskande läkare i…


Op-konst på Louisiana

The Responsive Eye kallades en tidig utställning av op-konst i New York 1965. När Louisiana nu drygt femtio år senare ställer ut fler sådana verk, många av dem ur de egna samlingarna, sker det under en rubrik som samtidigt är…


Dammiga kolonner och överfyllda källare

Om London som mecka för den museiälskande antikvetaren och om hur förståelsen av antiken påverkas när den pedagogiska och museala situationen förändras skriver Cecilia Rodéhn och Hedvig Mårdh här i en artikel från tidskriften Medusa. Svensk tidskrift för antiken …


Livsviktig litteratur
Om Samizdat i Berlin

Lyssnar jag lite för länge på diskussioner om litteraturens väsen, om vad litteratur ska vara eller inte vara, är det risk att jag tröttnar så mycket att jag kommer att tänka på något som Georg Klein har berättat. Han var…