När tioåriga Mona tycks på väg att förlora synen tar hennes morfar henne med till Paris konstmuséer för att hon ska få uppleva några av världens främsta konstverk och få med sig en så rik bildvärld som möjligt innan det…
- Böcker
100 år sedan Proust dog
Utställningar och en ny bok
Under detta Prousts minnesår har förstås flera utställningar ägt rum i Paris och Lena Kåreland skriver här om tre av dem och presenterar också Jean-Yves Tadiés nya bok Proust et la Société, som behandlar Prousts uppfattning av samhället, politiken, historien och…
Molière 400 år
Jean-Baptiste Poquelin – mer känd som Molière – föddes för 400 år sedan, någon gång i januari 1622. Mest känd för sina komedier som till exempel Den girige, Den inbillade sjuke och Tartuffe hör han ännu till de mest spelade…
”Verket är allt”
Gustave Flaubert 200 år
I morgon, den 12 december 2021, fyller Flaubert 200 år och Dixikon, som numera publicerar nya texter varannan fredag, gör därför ett undantag och publicerar redan idag Lena Kårelands artikel om honom, hans verk och om en fransk biografi, de Biasis Gustave…
RÖTT!
Om ett museum och en utställning i Paris
På ett av Paris kanske mindre kända museer, Le musée national Jean-Jacques Henner, pågår utställningen Roux! De Jean-Jacques Henner à Sonia Rykiel där Henners förkärlek för rödhåriga modeller ställs mot modeskaparen Sonia Rykiels verk. Lena Kåreland har sett utställningen och…
”Jag lyser upp natten”
Ny bok om Victor Hugo
Victor Hugo var sitt lands mest berömde och omtalade författare och skrev i de flesta genrer: dramat, poesin, romanen, reseberättelsen och det officiella talet. Idag är han mest känd för Les Misérables och Ringaren i Notre-Dame. Född 1802 och död…
Le prince de l’esprit
moderne
Om Guillaume Apollinaire
I dagarna är det hundra år sedan Guillaume Apollinaire gick bort, bara 38 år gammal. Lena Kåreland skriver här om honom och hans vänskap med Picasso och andra i den tidens avantgardistiska konstnärskretsar och om hans författarskap och menar att…
Läsglädje!
Lire! av Bernard & Cécile Pivot
Lena Kåreland om den i Frankrike mycket välkände Bernhard Pivot som tillsammans med sin dotter skrivit en bok om läsning, om hur och var och om glädjen i och med böcker. Bernard Pivot, journalist och författare, är en välkänd…
Paris – ögats gastronomi
HAZAN OM BALZAC OCH PARIS
Lena Kåreland skriver om staden Paris betydelse för Balzac själv och för hans författarskap i anledning av en nyutkommen bok av Eric Hazan, Balzac, Paris. Staden var navet i hans eget liv – den framträdde alltid i ny dager och…
Renaissance de Saint Exupéry
Ny bok om Le pilote – L’écrivain – L’homme
I denna antologi, redigerad av Alain Vircondolet, framstår Saint Exupéry som en engagerad författare och bokens bidrag, som också rymmer kritiska blickar och en välgörande distanserad hållning, ger sammantagna inte bara en rikare och mer nyanserad bild av det dubbelbottnade och…
”En levande paradox”
150 år sedan Baudelaire gick bort
En levande paradox – så karakteriseras Charles Baudelaire i det specialnummer av tidskriften Le Point (Hors -Série – Grandes Biographies) som kommit ut med anledning av att det i år är 150 år sedan Baudelaire gick bort. [caption id=”attachment_35332″ align=”alignright”…
Om konstnären Goya
Michel del Castillo – Goya. L’Énergie du néant
Del Castillos biografi är en högst mångsidig biografi som skickligt fångar såväl tiden som konstnären och hans verk anser Lena Kåreland. Den är informationstät, rik på detaljer, bitvis anekdotisk och innehåller intressanta upplysningar om konstnärernas villkor under konstnärens tid. Citat…
Biografi över Marguerite Yourcenar
Henriette Levillain – Yourcenar. Carte d’identité
Henriette Levillain har, anser här Lena Kåreland om en ny bok om Marguerite Yourcenar skrivit en både fängslande och informativ biografi, där de många citaten ur Yourcenars skrifter bidrar till att ge perspektiv på både människan och verket. Marguerite…
Svärta och pessimism?
Den nordiske børnebog – Anette Øster (red.)
”Jag kom till världen för tretton år sedan. Jag ångrade mig nästan genast.” Så lyder inledningsorden i Anna Höglunds Om detta talar man endast med kaniner (2013) Uttalandet görs av bokens huvudperson och berättarjag, en kanin, och det kan ses…
Hur förklara terrorismen för barn?
Tahar Ben Jelloun – Le terrorisme expliqué à nos enfants
Lena Kåreland om den franske författaren Tahar Ben Jelloun, som i en ny bok, utformad som ett fiktivt samtal med hans dotter, söker förklara den terrorism som breder ut sig överallt. Det blir till en informationstät och klok skildring, som inte…
Mode och kläder hos George Sand
Det franska George Sand-sällskapet ”Les Amis de George Sand” ger varje år ut en årsskrift, där George Sands författarskap diskuteras utifrån olika aspekter. Detta år är temat modet och klädernas betydelse i George Sands romaner, ett ämne som tidigare inte…
Fransk ungdomslitteratur
Några exempel
Vad läser franska ungdomar? Vilken roll spelar ungdomsboken i ett land som Frankrike, där det finns en elitism på ett helt annat sätt än i Sverige, en elitism som framträder också i läsvanor. Kanske får oss våra fördomar om det…
Albert Marquet
Bortglömd och nyupptäckt
Albert Marquet (1875 – 1947) var samtida med Matisse, Dufy och Derain men mindre berömd än de. Vad det beror på är svårt att veta, för utan tvivel var han en talangfull och skicklig målare. Det visar en utställning av…
Franska revolutionen – Michel Onfray och en kvinnlig mothistoria
Idag den 14 juli skriver Lena Kåreland om filosofen Michel Onfray som hävdar att revolutionens hjältar inte var de våldsamma männen, som den diktatoriska och våldsbenägne Robespierre. Revolutionens stora män var istället kvinnorna. Michel Onfray är en av de…
Om skådespelaren Fabrice Luchini
Comédie française. Ça a débuté comme ça…
Vilket fascinerande liv han har levt denne Fabrice Luchini, aktuell i våras på svenska biografer med filmen ”Hermelinen” regisserad av Christian Vincent. Där spelar han en brottmålsdomare som hellre fäller än friar. Den hårdföre domaren visar sig dock ha sin…
Mère Mauriac
Anne Duprez – Claire Mauriac. Le roman d’une mère
Barndomen är ett helt liv, eftersom den ger oss nyckeln till den vuxnes tillvaro”, skriver François Mauriac i en av sina minneskildringar Mémoires intérieures (1959). Mauriac var en engagerad författare som följde 1900-talets litterära och politiska historia som journalist och…
Jean Monneret
Camus et le terrorisme
Många betonar idag Albert Camus betydelse för vår tids samhällsdebatt och hävdar att hans författarskap belyser högst aktuella frågor. Våldet och ondskan, några av författarens mest framträdande teman, är utan tvivel av stor relevans i dagens värld med dess terror…
Roland Barthes
För hundra år sedan föddes i Cherbourg den 12 november den franske kritikern och litteraturforskaren Roland Barthes, professor i litteratursemiologi vid Collège de France. Som få andra fransmän har han intellektuellt och kulturellt präglat sin tid. Han var en förgrundsgestalt…
Laure Hillerin – La Comtesse Greffuhle
När Oscar II i maj 1902 besökte Paris ingick i hans vistelse i den franska huvudstaden ett besök hos La Comtesse Elisabeth Greffuhle (1860 – 1952), en av de mest omtalade och omskrivna kvinnorna under den period före första världskrigets…
Catherine Hermary-Vieille George Sand. Les Carnets secrets d’une insoumise
Forskningen kring George Sand är omfattande i Frankrike, och det har även getts ut flera biografier över denna kvinnliga författare som vid sidan av Victor Hugo dominerade en stor del av 1800-talets franska bokmarknad. Stort intresse har också ägnats hennes…
Skribenten Delacroix
Eugène Delacroix. Ecrivain, témoin de son temps
Konstintresserade Parisbesökare försummar nog inte ett besök på Musée national Eugène Delacroix, beläget på rue de Furstenberg i kvarteret runt kyrkan Saint-Germain-des-Prés. Där hade konstnären sin bostad och ateljé under senare delen av sitt liv, från 1857 fram till sin…
Franska litterära priser
Av LENA KÅRELAND Den franska bokmarknaden har i betydligt större grad än Sverige sin högsäsong koncentrerad till hösten. Då domineras det kulturella livet i Frankrike av alla de litterära priser…
Litterär och kulturell resa i sydvästra Frankrike III
Rodez och Pierre Soulages
Av LENA KÅRELAND Staden Rodez är centralort i departementet Aveyron, beläget mellan Auvergne i norr och Languedoc i öster och söder. Tornen på den medeltida stadens mäktiga katedral är synliga vida omkring, då staden är belägen på en kulle omgiven…
Litterär och kulturell resa i sydvästra Frankrike (II)
Chateau Cayla
Av LENA KÅRELAND Vägen slingar sig fram mellan vin- och solrosfälten och smalnar av allt mer. Man befinner sig i sydvästra Frankrike, någon mil norr om staden Albi med…
Litterär och kulturell resa i sydvästra Frankrike (I)
Av LENA KÅRELAND Långt från Medelhavets stränder, där soldyrkarna trängs, och från Provences eleganta städer med sina chica affärer ligger det område i sydvästra Frankrike som går under…
Marguerite Duras
För hundra år sedan föddes den franska författaren Marguerite Duras (pseudonym för Marguerite Donnadieu). En rad böcker om henne och hennes författarskap har av den anledningen getts ut…
Jean des Cars – Haussmann. La gloire du second Empire
Av LENA KÅRELAND George Eugène Haussmann var den man som vid 1800-talets mitt gav Paris ett nytt ansikte. Bedömningen av hans insatser har varit delad. Var han en…
Olympe de Gouges
Av LENA KÅRELAND Vid fyrtiofem års ålder 1793 giljotinerades hon, bland annat därför att hon hade uttalat sig mot avrättningen av kung Ludvig XVI. Nu diskuteras det om…
Gérard Gengembre – Balzac. Le forçat des lettres
De flesta Paris-resenärer har säkert lagt märke till Rodins staty av Balzac i korsningen av boulevarderna Raspail och Montparnasse. Där tronar den store författaren, imposant och mäktig, insvept i sin munkkappa och blickar med siarblick ut över huvudstaden. Redan när…