”Hur ofta tänker du på Romarriket?” var en fråga som nyss ställdes överallt. I två böcker, en fransk och en tysk, ställs istället frågan om hur man tänkt och tänker på antikens greker och Aten. L’invention de la Grèce vill göra…
- Böcker
En möjlig lycka?
Om Anne Rabes Wenderoman
I år för 35 år sedan föll Berlinmuren och Tyskland kunde återförenas. Om de omvälvningar som denna ”Wende” innebar har det uppstått en hel litterär genre. I Die Möglichkeit von Glück berättar Anna Rabe om uppväxten i en familj i…
Empires
Om imperierna under det långa 1800-talet
År 1800 behärskade olika imperier 35 procent av jordens yta. Redan 1914 hade de lagt under sig hela 84 procent, ofta med brutala metoder. Om denna imperiernas utveckling och deras makt har Ulrike von Hirschausen och Jörn Leonhard nyss kommit…
Spännande idéhistoria
Om Martin Mulsows lärdomsprov Überreichweiten
I dag har den tidigare världshistorian ofta fått ge plats åt konceptet globalhistoria, en mer balanserad historieskrivning, som tar hänsyn till växelspelet och de långa linjerna i kontakterna mellan olika delar av världen. Men hur förstå inte bara handeln utan…
Revolusi
David Van Reybrouck om Indonesiens självständighet
Redan två dagar efter slutet på andra världskriget i Asien proklamerade Sukarno, de indonesiska frihetskämparnas ledare, kortfattat landets självständighet. Det skulle sedan dröja till 1949 innan Nederländerna förmåddes släppa ifrån sig Indonesien, som varit dess ”mest kostbara koloniala juvel”. Om…
Gud i Tredje riket
Om tron och kyrkorna i medlöperiets tid
Religionen spelar sällan en framträdande roll i historiska genomgångar av nazismens förförelsekraft och Tredje rikets utveckling. I sin bok Gläubige Zeiten framhåller Manfred Gailus tvärtom religionen som ett centralt vardagsfenomen efter 1933 och gör en genomgång av de olika kyrkorna…
Den gåtfulla stenen
Rökstenen i nytt ljus
På Dixikon handlar det Mest om utländsk kultur & litteratur, om främmande språk och främmande länder. Men också gamla former av svenskan kan vara nog så främmande, som Rökstenens aftuamuþstãntarunaʀþaʀ · nuarinfaþifaþiʀaftfaikiãnsunu. Tommy Andersson skriver här uppskattande om Bo Ralphs monumentala nytolkning av stenens…
Konst och etnologi
Två intressanta tyska böcker om Aby Warburg
För en tid sedan kom den tyske konsthistorikern och etnologen Aby Warburgs bok Skrifter. I urval ut i svensk översättning. Tommy Andersson presenterar här två intressanta tyska böcker, inte av utan om Warburg: Horst Bredekamps om Warburg som etnolog i Aby…
Fotot såg på mig
Ny bok av Katja Petrowskaja
I sin nya bok, Das Foto schaute mich an (”Fotot såg på mig”), har Katja Petrowskaja samlat ett sextiotal bilder och försett var och en av dem med en personligt hållen text, som en nyckel till världen bakom bilden, och med…
Hur hamnade vi här?
Jean-Marie Guéhenno – Le premier XXI:e siècle
Att västvärlden misstog Sovjetunionens kollaps 1991 för en demokratins seger och haft en övertro på den ekonomiska liberaliseringens demokratiserande kraft och dess förmåga att genom globaliseringen garantera fred är, enligt franske Jean-Marie Guéhenno, några av de faktorer som lett till…
Vad händer med det kristna kulturarvet?
Inför julhelgen skriver Tommy Andersson om två franska böcker som båda diskuterar en fråga, som är minst lika aktuell här som i resten av Europa: är det kristna kulturarvet på väg att helt gå förlorat med den tilltagande sekulariseringen? Ännu…
Pojkfrisyren.
Helga Lüdtkes Bubikopf om den radikala frisyren
Om en originell och fascinerande bok om politik och kultur, vardag och fest, som tar avstamp i hur den omvälvande pojkfrisyren – coupe à la garçonne – nådde Weimarrepublikens Tyskland på 1920-talet berättar Helga Lüdtke i sin bok Bubikopf med undertiteln…
Machiavellis mod
För drygt ett år sedan övergick coronaepidemin i pandemi och känslan av kris ökade vårt behov av orientering i en kaotisk värld. Mot den bakgrunden väckte filosofen Tinneke Beeckmans då nyligen utkomna bok Machiavelli’s lef. Levensfilosofie voor de vrije mens…
Skuggor och dagrar i mörkrets tid
Victor Klemperers ständiga aktualitet bygger främst på hans banbrytande kartläggning av Tredje rikets språk i boken LTI och dagböckerna från hela hans vuxna liv. Men ännu är kvarlåtenskapen inte helt uttömd och på senare år har Klemperers förlag Aufbau publicerat…
Mijn lieve gunsteling – Marieke Lucas Rijneveld
När Marieke Lucas Rijnevelds debutroman De avond is ongemak (Obehaget om kvällarna) utkom 2019 framstod hon som ett litterärt underbarn. Snabbt tilldelades hon inte bara det nederländska debutantpriset utan också Bookerpriset, och detta alltså för sin första roman. Nu har…
Hölderlin. Komm! Ins Offene Freund! av Rüdiger Safranski
Det är i år 250 år sedan den tyske diktaren Friedrich Hölderlin föddes och Fischer Verlage firar detta genom att publicera en biografi: Hölderlin. Komm! Ins Offene Freund! av Rüdiger Safranski. Tommy Andersson reflekterar i sin läsning över ett författarskap vars…
Ett epos i autofiktionens tid
Tommy Andersson har läst den kritikerhyllade och Deutscher Buchpreis-belönade Anne Webers Annette, ein Heldinnenepos. Ett versepos som genom att skildra ett enskilt liv lyckas spegla det franska, och därmed det europeiska 1900-talet genom en enda kvinnas fascinerande livsöde. Ibland påstås autofiktionen…
De ommelanden
Flamländsk roman av Elvis Peeters
I en utarmad glesbygd i Europa reser en ung fotograf runt för att ta bilder av nyligen avlidna byinvånare till en utställning i Staden, men resan blir annorlunda än hon tänkt. Om motsättningen mellan stad och glesbygd, men framförallt om…
Victor Klemperer i dag
Den franske essäisten och översättaren Frédéderic Joly har nyligen kommit ut med boken La langue confisquée om Victor Klemperers berömda studie över det språkliga förfallet under nazismen, LTI. Tommy Andersson finner i Jolys bok också en hel del väsentligt om vår egen tids kommunikativa misär…
Houellebecq och konsten att trösta
Neoreaktionär, misogyn, utan stil, deprimerad, en litterär clown och cyniker? Omdömena om Houellebecq har varit hårda, oftast fientliga. Nu ger den franska litteraturvetaren Agathe Novak-Lechevalier, expert på Balzac och artonhundratalets franska litteratur, efter en empatisk läsning av hans verk, inklusive…
Little boy
Ny bok av Lawrence Ferlinghetti
Lawrence Ferlinghetti, amerikansk författare, bokförläggare och översättare, och en centralgestalt inom beatgenerationen, utan att själv riktigt sälla sig till den, firade nyligen sin hundraårsdag med att ge ut en ny roman, Little Boy. Tommy Andersson har läst boken, som sin…
Generationsskifte i Marbach
För en av Europas främsta litteraturinstitutioner – det tyska litteraturarkivet Deutsches Literaturarchiv Marbach (DLA) med Schiller-Nationalmuseum och Literaturmuseum der Moderne i Marbach utanför Stuttgart, har i år för första gången en kvinna, litteraturvetaren Sandra Richter, utsetts till ledare för verksamheten. (mer …)
En försiktigt hoppfull sorgesång
Om Esther Kinskys Hain
Tommy Andersson skriver om den tyska författaren Esther Kinskys nya roman Hain: Ein Geländeroman, där den kvinnliga berättaren ger sig ut på en resa till Italien som ett led i ett sorgearbete, att Kinsky i sin omsorg om både stoffet och språket…
Denis Mukwege årets Fredspristagare!
I anledning av att Denis Mukwege tillsammans med Nadia Murad tilldelats Nobels fredspris 2018 publiceras här på nytt Tommy Anderssons tidigare artikel från 2013 då Mukwege mottog Right Livelihood-priset. (mer …)
DER REISENDE
Om Alexander Boschwitz roman
Tommy Andersson om en litterär händelse i Tyskland – en nyutgåva av Ulrich Alexander Boschwitz roman Der Reisende, skriven under december 1938, men där originalmanuskriptet påträffats först nu. Boken har väckt stor uppmärksamhet i Tyskland, för dess litterära kvaliteter, men…
Efter Europa eller Europa först? (1)
Ivan Krastev – After Europe
Tommy Andersson tar i två artiklar upp böcker som båda behandlar problem i vår europeiska samtid, men med delvis olika perspektiv. Här först Ivan Krastevs After Europe som lyfter fram flyktingkrisen som vår Europapolitiska ödesfråga och i en senare artikel Claus Leggewies…
Homeros och konsten att berätta
Den tyske grecisten Jonas Grethlein diskuterar i en ny bok, Die Odyssee. Homer und die Kunst des Erzählens, berättargreppen i Odysséen, den västerländska litteraturens urepos och Tommy Andersson finner boken vara en både bärkraftig och inspirerande undersökning om Odysséens berättande…
Ut ur skuggan?
Charlotte Wiedemann – Der neue Iran
Iran har ofta med rätta beskrivits som en diktatur hopplöst försjunken i religiös fanatism. Charlotte Wiedemann menar i boken Der neue Iran att den bilden av landet inte längre fångar de senaste årens stora förändringar. Dagens Iran har inte längre…
Caesars galliska krig i nytt ljus
Markus Schauer – Der gallische Krieg
I vår tid av ”alternativa fakta” visar den tyske latinisten Markus Schauer i en ny bok hur redan Caesar med sin bok om det galliska kriget, De bello gallico, med medvetna litterära stilgrepp sökte övertyga de politiska motståndarna om hans egen…
Navid Kermani
Sozusagen Paris
Vad är kärleken för någonting? Det är frågan bakom romanen Sozusagen Paris, det senaste skönlitterära verket av Navid Kermani, ständigt aktuell som debattör, forskare, reportageförfattare eller just nu som romanförfattare. Förra året belönades han med Tysk bokhandels fredspris, och på…
David Gelernter – The Tides of Mind: Uncovering the Spectrum of Consciousness
Har människan en chans mot maskinerna? Ja, kanske ändå. I sin nya bok, The Tides of Mind: Uncovering the Spectrum of Consciousness, behandlar David Gelernter det mänskliga medvetandet på ett sätt som i fråga om idérikedom leder tankarna till internetpionjären…
En orientalist för vår tid
Tysk bokhandels fredspris till Navid Kermani
I juni meddelades att Tysk bokhandels fredspris 2015 tilldelats orientalisten Navid Kermani som [citat]en av de viktigaste rösterna i vårt samhälle, som mer än någonsin tidigare måste bemöta människor med vitt skilda erfarenhetsvärldar och helt olika nationell och religiös bakgrund,…
Katja Petrowskaja – Vielleicht Esther
Bland höstens översättningar till svenska återfinns Katja Petrowskajas hyllade debutbok Vielleicht Esther om hennes sökande efter den egna släktens rötter i nittonhundratalets Östeuropa, ett verk som då det utkom i Tyskland väckte mycket stor uppmärksamhet. Det intensiva intresset berodde främst…