Thomas Hobbes 
Den enda riktiga liberalen..?

För att undslippa anarkin i naturtillståndet överlät människorna enligt Thomas  Hobbes makten till en härskare – Leviathan – mot att denne erbjöd säkerhet och civilisation. Men hos Hobbes finns också, menar den brittiske filosofen John Gray i sin nyutkomna The…


Upproret i Treblinka 80 år
Om Samuel Willenbergs ögonvittnesskildring

Under bara drygt ett år beräknas över 875.000 människor, kanske fler än en miljon, ha mördats i förintelselägret Treblinka. För i dagarna 80 år sedan, den 2 augusti 1943, gjorde motståndsgruppen i förintelselägret uppror. Av dem som lyckades fly överlevde…


Zwischen Welten
Om krigen människor emellan

Två vänner glider allt längre ifrån varandra, var och en radikaliserad på sitt sätt. Den ene klimataktivist och den andra radikaliserad åt höger. I ett slags ”chatroman” avhandlar Juli Zeh och Simon Urban drastiskt och underhållande kulturkrigets alla teman och…


Rysslands historia 
Elegant i ny bok av Orlando Figes

I sin The Story of Russia belyser den välkände historikern Orlando Figes Rysslands historia – från Kievrus till Putin och kriget i Ukraina – och den ryska ”identitetspolitiska sagan” mot bakgrund av kriget i Ukraina, men också kriget där mot…


Erdogans vargar
Omtumlande och otroligt spännande

Omtumlande och otroligt spännande anser Olle Svenning om den franska Les loups aiment la brume (”Vargar älskar dimman”) som länkar Erdogans regim och dess säkerhetstjänst och spioner till olika turkiska maffianätverk och högernationalister i hela Europa.  Den 6 januari…


Trollkarlen i Kreml
Fransk roman om mannen bakom Putin

Under en trollkarls kappa i Kreml dolde sig länge en makthavare vars inflytande som personlig rådgivare till Putin nådde överallt. Men så, 2021, var allt plötsligt över. Han försvann från sin tjänst, oklart varför. Om honom har Giuliano da Empoli…


Splittring är ordet
Harald Jähner om mellankrigstiden

Efter framgången med Wolfszeit (Vargatider på svenska), som behandlade tiden efter andra världskriget, har Harald Jähner nyligen kommit ut med Höhenrausch, om åren mellan de båda världskrigen. Svante Weyler har läst en fascinerande genomgång som skildrar perioden bättre och mer levande…


Musik i nationens tjänst 
Ett tema med variationer

I sin bok The Necessity of Music redogör Celia Applegate för hur musiken i 1800-talets Tyskland kom att användas som ett medel för nationalistiska strävanden. Ruth Pergament har läst boken, vars ämne på flera sätt är högaktuellt också idag.  …


Slavernas ursprung och Rysslands uppkomst

Plötsligt under 400-talet och till synes från ingenstans dök slaverna upp i Europa.  Under medeltiden kom de att härska över halva Europa. Vilka var de? Varifrån kom de? För romarna var de barbarer, för de kristna hedningar. När Ryssland kristnades…


Barnbarn och tysknationalist  
Om en roman av Bernhard Schlink

Går det att påverka någon genom att visa upp en annan värld? Kan konst omvända en nationalsocialist? Hur bemöter vi oliktänkande? Det är några av de stora frågor som Bernhard Schlink tar sig an i sin senaste, bästsäljande, roman Die…


Hur hamnade vi här?
Jean-Marie Guéhenno – Le premier XXI:e siècle

Att västvärlden misstog Sovjetunionens kollaps 1991 för en demokratins seger och haft en övertro på den ekonomiska liberaliseringens demokratiserande kraft och dess förmåga att genom globaliseringen garantera fred är, enligt franske Jean-Marie Guéhenno, några av de faktorer som lett till…


Hur försvara demokratin?

Den ständiga frågan om hur ett öppet, demokratiskt samhälle skall kunna försvara sig mot dem som använder demokratin för att angripa den, ställdes nyligen på sin spets då Trump både före och efter valet förklarade att om han förlorade var…


Demonstrationernas år 2019

I anledning av en nyutgåva av Michael Walzers Political Action från 1971 – ett slags manual för hur demonstrationer och politiska rörelser ska organiseras mot bakgrund av de historiska erfarenheterna av sådan protester – påminner Hans-Ingvar Roth här om alla…


Varför är historia viktigt?

I sin bok History, Why does it matters?, en efterföljare till Carrs klassiska monografi What is History? från 1961, argumenterar historikern Lynn Hunt för historians betydelse för vår förståelse av vår tid, med dess fake news och propagandistiska användning av…


”Make Europe great again!” 
Högernationalismen inför EU-valet

Göran Dahl, professor i sociologi, som under lång tid studerat den radikala högern, skriver här om de högernationella grupperna och partierna inför det kommande valet till EU-parlamentet i slutet av maj om vad som förenar och skiljer dem. (mer…


De gula västarna och världens stämningslägen

Hur uppstår nationella proteströrelser som de gula västarna i Frankrike , les gilets jaunes? Räcker det med att hänvisa till idéer och ideologier eller finns det andra och kanske mer kraftfulla drivkrafter? Den tyske sociologen Heinz Bude argumenterar i sina två senaste…


RUPTURE 
Castells om demokratikrisen

Castells bok Rupture är, anser Erik Tängerstad, en på många sätt intressant och i samtiden viktig läsning. Den både problematiserar och studerar krisen inom det parlamentariska systemet – hur folkligt förankrade lokala rörelser reser sig och i namn av just…


När även gulmåran brinner
Éric Vuillard om de fattigas uppror

Under medeltiden och nya tidens början bröt många folkliga bondeuppror ut i Europa – ofta inspirerade av reformationsrörelsen – riktade mot den tidens överhet och mot den rådande sociala och ekonomiska ordningen. I Sverige t.ex. tvingades kungen göra eftergifter efter…


ÄR POPULISMEN PROBLEMET?
Rob Riemen om hoten i vår tid

De nationalistiska rörelser som växt fram i Europa, med förakt för traditionella liberala etablissemang och för mänskliga rättighetsinstitutioner, betecknas ofta som populistiska.  Den holländske författaren Rob Riemen menar att  begreppet kan vara missledande, och att istället fascismen åter igen har blivit…


Efter Europa eller Europa först?(2)
Claus Leggewies Europa zuerst!

Medan Tommy Andersson i sin föregående artikel främst tog upp Ivan Krastevs essä After Europe, presenterar han här Claus Leggewies ambitiösa och väl underbyggda Europa zuerst! en läsvärd bok inte minst för de utförliga resonemangens och den framtidstillvända diskursens skull  Claus…


Utopias fall
Hugo Bettauer – Die Stadt ohne Juden

I sin kusligt profetiska och klarsynta bok från 1922 – en drastisk satir över den dåtida antisemitismen i Österrike – fångar Bettauer på kornet den populistiska och chauvinistiska politikens aggressiva retorik. En fanatiskt antisemitisk regering i Österrike inför inte bara raslagar…


Bara en oskyldig ämbetsman

Med utgångspunkt i en självbiografi av Otto Meissner, som under drygt 25 år – från socialdemokraten Friedrich Ebert, via Hindenburg och Hitler till Nazi-Tysklands siste ledare Karl Dönitz – var en nyckelperson inom den tyska statsförvaltningen, tar Erik Tängerstad här…


Populism och mänskliga rättigheter
Mudde & Kaltwasser – Populism. A Very Short Introduction

Narodnikerna (”folkvännerna”) var en politisk rörelse under 1860- och 70-talen i Ryssland som agiterade mot tsarväldet och ”kulakerna” – de välbeställda bönderna. Deras slagord var att direkt ”gå till folket” där folket stod för den mindre bemedlade ryska jordbruksbefolkningen. Flera…


Vår rasande samtid
Pankaj Mishra – Age of Anger

Vad har frambringat Putin och Erdoğan, Orbán och Kaczyński, Brexit, Donald Trump och den hindunationalistiske Narendra Modi? Vad ligger bakom vår motsägelsefulla och förvirrande samtid? På detta har inte heller Mishras bok något enkelt svar. Men hans bok är värd…


Om anpasslighetens mekanismer
Der Faschismus und die Intellektuellen

John Swedenmark reflekterar över ett antinazistiskt häfte från 1934, skrämmande aktuellt för dess klarögda skildring av anpasslighetens mekanismer. Min vän H. är fena på att hitta broschyrer och annat småtryck som många i antikvariatsbranschen bara rynkar på näsan åt…


Den globala värdekrisen och utopierna om framtiden

Kan man i dagens värdekris lära av historien? Nej, skriver Bo Stråth i en essä som med utgångspunkt i hans egen och andras forskning söker sätta vår tids ekonomistiska och populistiska kris i ett historiskt sammanhang. Det historiska perspektivet löser inte dagens globala…


Om grekiska Gyllene Gryning och missbruket av arvet från antiken

Sommaren 2012 gick en chockvåg genom det demokratiska Europa. I demokratins hemland Grekland fick det snabbt expanderande nazistpartiet Chrysí Avgí (Gyllene Gryning) hela 18 platser i parlamentet. Efter 25 år utan valframgångar hade partiet under ledning av Nikos Michaloliakos gått…


Populism, anti-pluralism och en representationskris i Europa
Jan-Werner Müller – Was ist Populismus?

Ungefär samtidigt som det högerextrema FPÖ:s kandidat Franz Hofer vann första omgången i valet 2016 till österrikisk förbundspresident med 35 procent av de avgivna rösterna, publicerade statsvetaren Jan-Werner Müller i en artikel i The New York Review of Books där…


I Putins huvud
Michel Eltchaninoff – Dans la tête de Vladimir Poutine

Med anledning av invasionen i Ukraina lyfter vi här fram Peter Johnssons högaktuella text från 2015 om Michel Eltchaninoffs bok I huvudet på Putin. När kommunismen fallit krävs det en ”ledare” och en ”ny rysk idé”. Det är ”enbart en…


Populism på finska (1)

Av ANN-CATHRINE JUNGAR Populismens återkomst är en av de mest framträdande politiska företeelserna i våra samtida liberala demokratier. ”Ett spöke går runt i Europa – kommunismens spöke” skrev…


Pierre-André Taguieff – L’illusion populiste : Essai sur les démagogies de l’âge démocratique

Av ANN-CATHRINE JUNGAR Populism är inte längre plötsligt uppblossande politiska yttringar som upplöses lika snabbt som de antänts. Populismen är idag en etablerad politisk kraft inte bara i Europa utan även globalt. Le…


Finsk populism (forts)

Av ANN-CATHRINE JUNGAR (forts) Associationer till det ”förlorade Finland” vann i synnerhet gehör hos den karelska flyktingbefolkningen, som i stor omfattning hörde till Veikko Vennamos sympatisörer. Veikko Vennamo administrerade som tjänsteman i jordbruksministeriet…