Nyanser av värdighet

Ulf Eriksson resonerar i denna essä, apropå den spanska essäboken Dignidad av Javier Gomá Lanzón och en omläsning av Cicero, om och hur värdighetsbegreppet ännu kan vägleda oss i en diskussion kring samhällsmedborgares incitament, drivkrafter och motivationshorisonter.  Hos den romerske…


EN JUBLANDE SVARTSYN 
Om Manuel Vilas

Ulf Eriksson presenterar  den spanske författaren Manuel Vilas, betraktad som en av de stora spanska författarna i hans generation, i år finalist i Premio Planeta med sin Alegría (”Glädje”), efter att 2018 ha gjort succé med romanen Ordesa, om bland…


FRIHETENS SKRIVKONST
Om Sergio Pitol

Ulf Eriksson tar i denna längre essä upp den nyligen avlidne, mexikanske författaren Sergio Pitol och sätter hans experimentella skrivande i ett större sammanhang, litterärt och för samhället i stort.  När Mexiko den 1 juli 2018 gick till val…


Alienationen är tillbaka
Om den tyska filosofen Rahel Jaeggi

Ulf Eriksson skriver om den tyska sociologen och filosofen Rahel Jaeggi som med stöd i kritisk teori sökt uppdatera begreppet alienation – upplevelsen av att inte känna igen sig i sina önskningar och att allmänt lida av att i sitt handlande och…


Inifrån skuggan
Juan José Millás – Desde la sombra

Det vilar en ödslig lekfullhet över många av Juan José Millás fiktioner. Även hans underbara självbiografi, den kondenserade El Mundo – på svenska som Världen – har den där omisskännliga prägeln av teatral övergivenhet. Inne i hans berättare finns ett…


Ett besök på Madrids bokmässa 2016

Madrids bokmässa Feria del libro ordnades i år för 75:e gången. Urversionen, år 1933, var lokaliserad till Paseo de Recoletos (den korta men mer än 250 år gamla boulevard som söderut går över i Paseo del Prado utanför det världsberömda…


Joaquín Pérez Azaústre – Los nadadores

Av ULF ERIKSSON En människas försvinnande kräver en förklaring i vår civilisation. Om du försvinner är det bland spåren efter ditt förverkligade liv man skall söka förklaringen. Så fungerar nästan alla deckare. Men det finns litterära verk där frågan om…


Antología de crónica latinoamericana actual
Darío Jaramillo Agudelo (red)

Av ULF ERIKSSON Sedan kanske femton år har det ambitiösa reportaget, kallat “crónica”, seglat upp i Latinamerika som ett slags den nya litterära boomen. Skribenterna odlar den ögonvittnes-…


La luz es más antigua que el amor
Ricardo Menéndez Salmón

Av ULF ERIKSSON Den i någon mening genreöverskridande prosan tycks få allt fler utövare. I Spanien har den drygt fyrtioårige Menéndez Salmón nu efter en hyllad romantrilogi utgivit en…


Acceso no autorizado
Belén Gopegui

Av ULF ERIKSSON Den snart femtioåriga Gopegui är etablerad som en av de starkaste samhällskritiska berättarna i Spanien. Hennes romaner om vänskap, socialt maskspel och ursinnigt identitetssökande i…


El viajero del siglo
Andrés Neuman

Av ULF ERIKSSON Vissa romaner förmedlar en gåtfull trivsel alldeles oavsett ämnet, och detta är en sådan. Den unge Hans ankomst till staden Wandernburgo – den vandrande staden –…


El oficinista
Guillermo Saccomanno

Av ULF ERIKSSON Genom en latinamerikansk stad utan namn vandrar den kontorist som är hjälten i denna strama lilla roman, där det dystopiska inslaget är lika…


Las experiencias del deseo. Eros y misos
Jesús Ferrero

Av ULF ERIKSSON Romanförfattaren Jesús Ferrero vann för några år sedan Anagramas prestigefyllda essäpris med sin originella bok om begärets betydelse. Ferrero, som under studietiden i Paris följde bland…


La sima
José María Merino

Av ULF ERIKSSON Att spanska författare inte släpper inbördeskriget bekräftar att historieskrivning och skönlitterär gestaltning båda är nödvändiga förutsättningar för de levandes arbete med att begrunda och sinsemellan…


Antonio Ungar – Tres ataúdes blancos

Av ULF ERIKSSON När man bland 150 nominerade vid litteraturfesten i Bogotá år 2007 röstade fram de 39 främsta latinamerikanska författarna yngre än 39 år fanns colombianen Antonio…


Roberto Bolaño – Amuleto

Av ULF ERIKSSON I Roberto Bolaños (1953-2003) berömda roman De vilda detektiverna finns ett parti om en kvinna som i september 1968 gömmer sig på en toalett i Mexiko Citys autonoma universitet, medan…


Alonso Cueto – La hora azul

En av Perus främsta berättare i generationen efter Vargas Llosa heter Alonso Cueto och har inriktat sig på medelklassens livsprojekt och moraliska vandel. Med detta fokus fångar han den…


Ramón J. Sender – Réquiem por un campesino español

Av ULF ERIKSSON De första läseböckerna på spanska bör vara ganska korta och erbjuda ett ordförråd som intresserar och som är användbart både för förståelsen av…


Javier Cercas – La velocidad de la luz

Av ULF ERIKSSON I sin kända roman från spanska inbördeskriget, Soldados de Salamina, gjorde Javier Cercas undersökningen av historiska händelser till bärande intrigelement. Ett liknande grepp kopplas i hans…


Horacio Castellanos Moya – Insensatez

Av ULF ERIKSSON Huvudpersonen i Horacio Castellanos Moyas roman Insensatez (Dårskap) kommer till ett land som kan vara El Salvador för att slutredigera ett omfattande dokument med vittnesbörd om militärens…


Clara Sánchez – Presentimientos

”En alldeles enastående bra roman, tillika lättillgänglig…” Av ULF ERIKSSON Spanjorskan Clara Sánchez är känd för sina romaner om storstadstillvarons tvång och drömmar om frihet. I en realistisk stil…


Øyvind Rimbereid – Solaris korrigert

Av ULF ERIKSSON Till de få som på senare år har lyckats skriva en längre dikt som har förutsättningar att bli ihågkommen, hör norrmannen Øyvind Rimbereid. De dryga trettio sidor i hans samling Solaris korrigert som titeldikten upptar, utspelar sig…


Roberto Bolaño – 2666

Av ULF ERIKSSSON ”…måste jämföras med 1900-talets främsta romaner…” Roberto Bolaño var vid sin död 2003 nästan färdig med den väldiga multiromanen 2666. Efter den postuma utgivningen enades så gott som alla bedömare om att…


Alejandro Zambra – La vida privada de los árboles

Den chilenske författaren Alejandro Zambra debuterade år 2006 med kortromanen Bonsái, om en ung man som mister sin älskade och odlar ett miniatyrträd. Miniatyrmotivet återkommer i den nya romanen om en man som väntar…


Luisa Castro – La segunda mujer

Av ULF ERIKSSON För sin psykologiskt känsliga och samtidigt sedekritiska kärleksroman fick spanjorskan Luisa Castro det viktiga Biblioteca Breve-priset 2006. Mötet mellan den 57-årige Gaspar och den unga Julia är en vibrerande berättelse om längtan…


Jordi Gracia – Estado y cultura

Av ULF ERIKSSON Efter inbördeskriget följde i Spanien en trettiofemårig diktatur vars första decennier var mångomvittnat mörka, inte minst för de intellektuella. Undertiteln på litteraturhistorikern Jordi Gracias aktualiserade doktorsavhandling lyder i svensk översättning: ”En kritisk medvetenhets uppvaknande under frankismen, 1940-1962”.…


Luis Mateo Diez – El fulgor de la pobreza

Av ULF ERIKSSON Med sin fiktiva domän Celama har Luis Mateo skapat ett romankosmos i paritet med Faulkners, García Márquez eller J.C Onettis motsvarigheter. Hans brett anlagda romankonst fokuserar det regionala Spanien med fokus…