”En underbar berättelse som jag slukat med beundran” skriver Peter Landelius om Mary Karrs The Liars’ hennes självbiografiska roman som kom ut redan 1995 och sedan tryckts i nya upplagor och hela tiden funnit nya entusiastiska läsare. (mer …)
- Böcker
José Ortega y Gasset – lika aktuell idag
Trump är inte den enda potentat som kläcker grodor. Politikerna må vara kunniga eller ej, men det är inte alltid så väl beställt med deras bildning. Argentina har inte glömt 90-talspresidenten Carlos Menem, som på 90-talet fick applåder av elaka…
Hjälte och offer
Javier Cercas – El monarca de las sombras
Javier Cercas (Soldados de Salamina, Anatomía de un instante, El impostor) fortsätter att brottas med sitt lands våldsamma 1900-talshistoria. Nu handlar det om fänrik Manuel Mena, som hann uppleva en rad centrala avsnitt av det spanska inbördeskriget innan han vid…
Om bildning, utbildning och allmänbildning
Fareed Zakaria – In Defense of Liberal Education
Vad ska humanistiska studier vara bra för, frågar Zakaria retoriskt i sitt försvar för bildning och svarar: uppmärksam och systematisk läsning lär oss inte bara kunskap, den lär oss att tänka. Det gäller alldeles särskilt studiet av humaniora, eftersom det…
Riktiga lögnare
Två böcker av Carrère och Cercas
Människan behöver livslögnen för att kunna leva”, var budskapet i Ibsens pjäs Vildanden. År 1993 dödade Jean-Claude Romand på en och samma dag sin hustru, sina barn, sina föräldrar och sin hund. Han funderade på att mörda sin älskarinna också,…
Tusen och en natt
Salman Rushdie
Two Years Eight Months and Twenty-eight Nights
Iran hade i år i protest mot att Salman Rushdie skulle invigningstala i sista stund ställt in sin medverkan i världens största bokmässa, den i Frankfurt. Själv har jag läst honom alltsedan de inledande mästerverken: “Midnattsbarnen”, “Skam” och “Haroun och…
”Det börjar illa”
Javier Marías – Así empieza lo malo
Året är 1980. Det är i en avgörande tid i Spaniens samtidshistoria, mellan pakten i Moncloa 1977 och kuppförsöket 1981. Det är nu som landet efter inbördeskrig…
Övningar i överlevnad
Jorge Semprun – Exercices De Survie
I pappersbokens kristid publiceras alltfler postuma böcker, låt vara att många förlag fortfarande håller sig till sådant som den avlidne har skrivit själv. Av den nyligen bortgångne Jorge Semprun har Gallimard nyligen publicerat en liten bok med titeln “Exercices de…
FÄNGSLANDE KRIGSMINNEN Richard Flanagan – The Narrow Road Into the Deep North
Nu firar Europa och Nordamerika andra världskrigets slut. De som lever kvar i det kalla kriget passar på att ge varandra tjuvnyp genom att trixa med dagar och platser och parader. Men det andra världskriget är ändå överståndet i vår…
Till tråkighetens lov
Danielle Allen – Our declaration
I sin charmfulla och tänkvärda bok “Our Declaration – A Reading of Our Declaration of Independence in Defense of Equality” (W.W. Norton, New York/London 2014) citerar Princetonhistorikern Danielle…
Juan Goytisolo får Cervantespriset
Av PETER LANDELIUS Det var verkligen på tiden! Premio Cervantes instiftades 1976, ett år efter Francos död, och har vunnit prestige genom att på det hela taget utse…
Ford Madox Ford – Återuppstånden
Om Parade´s End
Av PETER LANDELIUS Trots ivrigt bokläsande har jag inte förrän nu träffat på Ford Hermann Hueffer. Det beror inte bara eller ens främst på att han som författare…
En kubansk kättare
Leonardo Padura – Herejes
Av PETER LANDELIUS Leonardo Padura är de senaste årens stora stjärnskott i den spansktalande litteraturen. Med hjälp av sin detektiv Mario Conde har…
Guillermo Cabrera Infante – Mapa dibujado por un espía
Efter revolutionen 1959 framstår Cain, Guillermo Cabrera Infante som en av de främsta kubanska prosaförfattarna vid sidan av Alejo Carpentier och Leonardo Padura. Han fick rentav Premio Cervantes två gånger (1997 och 2003). Carpentier blev som bekant världsberömd men dog…
Byn som värld
Om Amos Oz
Av PETER LANDELIUS Amos Oz har förmågan att bättre än de flesta se både den lilla världen och den stora. I noveller och romaner ger han närbilder av livet…
Ett människoöde
Emmanuel Carrère – Limónov
Av PETER LANDELIUS På försvarets tolkskola lärde man sig en massa militär terminologi som jag lyckligtvis aldrig fick användning för senare i livet. Men vi fick också lära…
Evita i första person
Marcos Aguinis – La furia de Evita
Av PETER LANDELIUS Marcos Aguinis är idag Argentinas mest ansedde författare och har många strängar på sin lyra. Hans politiska engagemang kommer ofta till tals också i skönlitterär form, inte…
Mindre makt, större frihet?
Moisés Naím – The End of Power
Av PETER LANDELIUS Samhällsvetenskapens stora och svåraste uppgift är att beskriva historien medan den pågår. I ett par decennier har statsvetare och ekonomer sysslat med att analysera den nya…
Historien medan den pågår
Tony Judt – Thinking the Twentieth Century
Av PETER LANDELIUS Som diplomat ställs man ofta inför den vanskliga och stimulerande uppgiften att försöka beskriva historien medan den pågår, en uppgift som vi har gemensam med…
Konsten som mötesplats
Milan Kundera – Une rencontre
Av PETER LANDELIUS Det bjöds celebert sällskap hos den legendariska litterära agenten Carmen Balcells i Barcelona: Gabriel García Márquez, Juan Marsé och Manuel Vásquez Montalban. Jag glömmer inte…
Gränsens lagar
Javier Cercas – Las leyes de la frontera
Av PETER LANDELIUS Javier Cercas senaste roman, Las leyes de la frontera, har väckt välförtjänt uppmärksamhet i Spanien. Liksom hans senaste böcker — Soldados de Salamina (2001), La velocidad de la luz (2005) och Anatomía de un instante (2009) —…
Omständigheternas makt
Jag hoppades länge att få översätta den beundrade Jorge Semprún till svenska: motståndskämpen som överlevde Buchenwald, den underjordiske oppositionsledaren mot Franco, författaren, kulturministern. Spanjoren var uppfödd i Frankrike och skrev nästan alla sina böcker och filmmanus på franska. Genom omständigheternas…
Nyttigt men farligt
Om Nicholas Carr – The Shallows. What The Internet Is Doing To Our Brains
Av PETER LANDELIUS ”Whatever attracts my attention shall have it.” R.W. Emerson I Platons dialog Faidros varnar Sokrates för riskerna med det moderna kommunikationsmediet. Nu när allt flera…
Señora Mirs heta tårar
Juan Marsé – Caligrafía de los sueños
Bakom den kryptiska titeln “Caligrafía de los sueños” (Drömmarnas kalligrafi) döljer sig en berättelse från det sena fyrtiotalets fattiga Barcelona, besegrat i inbördeskriget och förtryckt av frankistregimen. Det har inte hindrat Juan Marsé att skriva en rolig, känslig och spännande…
Javier Marías – Los enamoramientos
Av PETER LANDELIUS Jag föll genast för Javier Marías senaste roman, ”Los enamoramientos” (Förälskelserna). Efter den mastiga trilogin från London – ”Tu rostro mañana”, 2002-2007,…
Arturo Fontaine – La vida doble
Av PETER LANDELIUS La vida doble heter den, chilenaren Arturo Fontaines nya roman som nyss kommit ut hos Tusquets i Madrid och redan hunnit få beröm av Carlos…
”Ett steg framåt och två tillbaka, men alltid under applåder”
Av PETER LANDELIUS Roberto Ampuero har haft framgång med sina deckare i övervägande latinamerikansk miljö, men hans bästa bok är utan tvekan ”Nuestros años verde olivo” (Våra år…
Javier Marías – en av Spaniens idag viktigaste författare
Av PETER LANDELIUS ”Man borde aldrig berätta någonting, inte lämna uppgifter eller bidra med historier eller få folk att minnas människor som aldrig har existerat eller sett dagens…
Juan Cruz – Egos revueltos
Av PETER LANDELIUS Få om någon har en så central utsiktspunkt i den spansktalande världen som Juan Cruz. Han har i tur och ordning varit utlandskorrespondent, redaktör för…
Javier Cercas: Ögonblickets anatomi
Den 23 februari 1981 fick hela världen se en statskupp på TV. Överstelöjtnant Tejero och ett kompani ur Guardia Civil stormade parlamentet och tog alla ledamöterna till fånga, just som man stod i begrepp att välja Leopoldo Calvo Sotelo till…
Yoani Sánchez och vardagsliv i Havanna
Av PETER LANDELIUS Yoani Sánchez föddes 1975, samma år som jag flyttade från Havanna. Moskva hade lagt sin byråkratiska hand över Kuba, men det fungerade inte bättre än Fidels impulsiva…