Med sikte på stjärnorna 
Om Galileos instrument för sin forskning

I sin bok Galileo’s Instruments of Credit  lyfter Mario Biagioli  fram hur Galileo medvetet kunde använda sin banbrytande utveckling av stjärnkikaren och sina sensationella rön om stjärnhimlen som instrument för att skapa sig renommé – eller med bokens titel få…


Lika men olika 
Cellerna och deras cellkraftverk

En vuxen människa anses bestå av ofattbara 37 biljoner celler – alla lika i uppbyggnad men med olika uppgifter – som inte bara ska finnas där utan också kunna samverka, och den energi som behövs skapas dessutom i cellen själv…


Stararnas böljande dans 
Skönheten i komplexa system

Hur kan tusentals – i Rom miljontals – starar flyga i en tätt sammansluten flock och klara av att göra till synes koreografiskt utstuderade, böljande rörelser utan att krocka med varandra? Nobelpristagaren Giorgio Parisi, som forskar i komplexa system, berättar…


The Wolf Within 
Vargen, hunden och människan

Hundens genetiska övergång från varg till människans bästa vän beräknas ha ägt rum för mellan 19 000 till 32 000 år sedan. Men hur började det och hur gick det till att omvandla ett vilt djur till ett husdjur? Jarl…


När fick vi en själ? 
Fascinerande om hur medvetandet uppstod

När uppstod medvetandet hos djur och människor, när fick vi en själ? De israeliska biologerna och kognitionsforskarna Simona Ginsburg och Eva Jablonka förlägger i boken The evolution of the sensitive soul skapelsen till den cambriska explosionen för 500 miljoner år sedan. …


Den utskällda bibeln (2) 
DSM, diagnosindustrin och framtiden

I den första delen av denna artikel om DSM – diagnosmanualen inom psykiatrin – redogjorde Fredrik Svenaeus för hur manualen kom till och hur den påverkade och påverkades av utvecklingen i samhället i stort. I denna avslutande del beskriver han…


Den utskällda bibeln (1)
Om DSM och psykiatrin

Över en miljon människor i Sverige äter idag antidepressiva läkemedel mot  depression och ångest. Ungefär hälften av alla människor kommer någon gång att få en psykiatrisk diagnos, som därmed förvandlats från något sällsynt till något nästan normalt. Om utvecklingen dit…


Schizofreni och kroppssjukvård 
En verklig ojämlikhet

De som tvingas leva med schizofreni och det lidande som följer av sjukdomen är dessutom utsatta för en i många fall onödig översjuklighet och överdödlighet i kroppsliga sjukdomar. Jarl Torgerson har läst Physical Health and Schizophrenia, om en skrämmande ojämlikhet i vården,…


En Upplysning för vår tid
Den franska filosofen Corine Pelluchon

Hur kan man idag försvara de goda tankarna från Upplysningen,  som med sin instrumentella förnuftstro, sina naturvetenskapliga framsteg och synen på kulturen som överlägsen naturen lade grunden inte bara för den snabba utvecklingen sedan dess, utan också för den ödeläggelse…


Infokratin 
En sval nedmontering av medborgarmakten

Den tyske filosofen Byung-Chul Han, en lågmäld men uthållig röst i den kritiska debatten om det moderna samhället och särskilt informationssamhället, ger i sin nya bok Infokratie en väsentligen dyster analys av demokratins möjligheter i vår nya sköna värld, där informationens…


DEMONER OCH SKYDDSÄNGLAR
Om magens alla mikrober

Att virus kan vålla svår sjukdom har vi alla fått erfara detta år. Men långt ifrån alla mikrober, eller mikroorganismer, som virus, bakterier och svampar, är livsfarliga demoner utan många är istället människokroppens skyddsänglar. I boken Magtfulde mikrober: Hvad videnskaben…


The evolution of beauty av Richard O. Prum

På vilka grunder väljer fåglar partners, egentligen? Richard O. Prum argumenterar i boken The Evolution of Beauty för skönhetens evolutionära potential. Jarl Torgerson har läst och skriver här om skönhetens koppling till sexuell selektion och evolutionsbiologi.   Slutraderna i John Keates dikt…


Om Typhoid Mary, superspridare och sociala mönsters betydelse för pandemin

Speglar myndighetssveriges sätt att tala om pandemin, där det är offren och inte smittbärarna som kallas ”riskgrupper”, där avlidna blivit en ”puckel”, och alla åtgärder ska vidtas på ”vetenskaplig” grund, ett alltför ensidigt, naturvetenskapligt sätt att förstå pandemin? Ligger kanske en…


Tro, vetande och evidens

Inte bara tidigare naturvetare, som Galilei och Kepler, har kunnat förena naturvetenskap med en tro på Gud, utan också nutida forskare som professorn i matematik och filosofi vid Oxfords universitet, John Lennox. Göran Molin har läst hans bok Can Science…


Huvudproblemet med fotboll

Apropå en artikel i vetenskapstidskriften New England Journal of Medicine reflekterar Salomon Schulman om fotboll, nickar och – hjärnskador. (mer …)


Stora drömmar 
Om Kelly Bulkeleys Big dreams

Jarl Torgerson har läst religionspsykologen Kelly Bulkeleys Big dreams. The science of dreaming and the origins of religion och funnit en innehållsrik bok med såväl en noggrann och saklig genomgång av sömnens fysiologi och drömmarnas fenomenologi som en fascinerande men…


Fjärran klot 
Dansk bok om exoplaneter

Två av årets nobelpristagare i fysik, Michel Mayor och Didier Queloz, belönades för att de hösten 1995 blev de första att upptäcka en exoplanet i bana runt en solliknande stjärna, kallad 51 Pegasi, belägen femtio ljusår från jorden i stjärnbilden…


På spaning efter försvinnande jättar. 
En essä om kauriträdens värden

I en längre essä berättar Torgny Nordin om de unika, tusenåriga kauriträden på Nya Zeeland, om de stora skogar med dessa träd som fanns där en gång, om människornas olika syn på, bruk och missbruk av träden och naturen, om hur de nu riskerar…


”Är du inte klok?” 
Om psykiatriska diagnoser

Enligt WHO lider mer än 23 miljoner människor av schizofreni, en plågsam, livsvarig och invalidiserande sjukdom som oftast drabbar unga människor. Numera finns behandling, för den som får diagnos och medicin. Men hur ställer man rätt diagnos? Även om det…


VAN GOGH
På gränsen till sinnessjukdom

Vad hade van Gogh egentligen för sjukdom, varför skar han av sig ena örat och varför tog han sitt liv? Läkaren och skribenten Jarl Torgerson skriver om en ambitiös och rikt illustrerad bok om Vincent van Gogh (1853-1890) och hans…


Epigenetik och arvsynd 
En brevväxling (II)

Vår arvsmassa, vårt DNA, innehåller våra gener, som finns i alla kroppens celler och epigenetiken avgör vilka gener som aktiveras var i kroppen. Men det rör sig inte om ett slutet system, utan det kan påverkas också av vår yttre…


Epigenetik och arvsynd 
En brevväxling (I)

Vår arvsmassa, vårt DNA, innehåller våra gener, som finns i alla kroppens celler och epigenetiken avgör vilka gener som aktiveras var i kroppen. Men det rör sig inte om ett slutet system, utan det kan påverkas också av vår yttre miljö så…


Allt närmare oss
Nya fynd om neandertalsmänniskan

Jarl Torgerson, som på Dixikon tidigare skrivit om boken The Neanderthals rediscovered, skriver här om en aktuella artiklar i tidskriften Science, där det redogörs för hur man med hjälp av en nyare dateringsmetod kunnat dra nya och omvälvande slutsatser om neandertalmänniskorna och…


Nästan människa
Lee Berger – Almost human

När och var blev vi – nästan – människor? Många nya fynd har på senare tid givit ny kunskap om människans historia. Professor Lee Berger har i Sydafrika gjort inte mindre än två spektakulära fynd av två nya grenar på…


Dietrich Geyer – Trübsinn und Raserei. Die Anfänge der Psychiatrie in Deutschland

Dietrich Geyer (f. 1928), en av samtidens främsta Östeuropakännare, expert på ryska revolutioner och rysk imperialism, har på ålderns höst ägnat sig åt medicinhistoria, närmare bestämt hur psykiatrin i Tyskland växer fram som vetenskap. Trübsinn und Raserei – som man…


The story of the human body – evolution, health, and disease

Evolutionen frambringar inte nödvändigtvis perfekta lösningar utan snarare lösningar som fungerar bättre än konkurrenternas. Vi talar om survival of the fitter, egentligen inte om survival of the fittest. Inte heller har vi evolverat för att leva långa och hälsosamma liv.…


Thomas Goetz – The remedy

En äldre man berättade för mig att han som pojke på 1930-talet varit inlagd på Svenshögens sanatorium. Frampå vårkanten gick han och några jämnåriga varje dag en bit in i skogen för att inspektera ett kråkbo och följa utvecklingen från…


Vandrare, konstnär och drömmare – se människan

Sjunde paragrafen i Werner Herzogs Minnesota declaration förkunnar att Tourism is sin, and travel on foot virtue. Herzog talar av egen erfarenhet. Under tre veckor vintern 1974 fotvandrade han från München till Paris. Ett slags botvandring i syfte att rädda…