Att virus kan vålla svår sjukdom har vi alla fått erfara detta år. Men långt ifrån alla mikrober, eller mikroorganismer, som virus, bakterier och svampar, är livsfarliga demoner utan många är istället människokroppens skyddsänglar. I boken Magtfulde mikrober: Hvad videnskaben…
- Naturvetenskap
The evolution of beauty av Richard O. Prum
På vilka grunder väljer fåglar partners, egentligen? Richard O. Prum argumenterar i boken The Evolution of Beauty för skönhetens evolutionära potential. Jarl Torgerson har läst och skriver här om skönhetens koppling till sexuell selektion och evolutionsbiologi. Slutraderna i John Keates dikt…
Om Typhoid Mary, superspridare och sociala mönsters betydelse för pandemin
Speglar myndighetssveriges sätt att tala om pandemin, där det är offren och inte smittbärarna som kallas ”riskgrupper”, där avlidna blivit en ”puckel”, och alla åtgärder ska vidtas på ”vetenskaplig” grund, ett alltför ensidigt, naturvetenskapligt sätt att förstå pandemin? Ligger kanske en…
Tro, vetande och evidens
Inte bara tidigare naturvetare, som Galilei och Kepler, har kunnat förena naturvetenskap med en tro på Gud, utan också nutida forskare som professorn i matematik och filosofi vid Oxfords universitet, John Lennox. Göran Molin har läst hans bok Can Science…
Huvudproblemet med fotboll
Apropå en artikel i vetenskapstidskriften New England Journal of Medicine reflekterar Salomon Schulman om fotboll, nickar och – hjärnskador. (mer…)
Fjärran klot
Dansk bok om exoplaneter
Två av årets nobelpristagare i fysik, Michel Mayor och Didier Queloz, belönades för att de hösten 1995 blev de första att upptäcka en exoplanet i bana runt en solliknande stjärna, kallad 51 Pegasi, belägen femtio ljusår från jorden i stjärnbilden…