Till tråkighetens lov
Danielle Allen – Our declaration

I sin charmfulla och tänkvärda bok “Our Declaration – A Reading of Our Declaration of Independence in Defense of Equality” (W.W. Norton, New York/London 2014) citerar Princetonhistorikern Danielle…


På spaning efter Cortázar

Av PETER LANDELIUS Nu har det gått precis femtio år sen argentinaren Julio Cortázar och peruanen Mario Vargas Llosa med var sin debutroman sjösatte vad som kom att…


Tiga är guld
Om Mo Yan

Av PETER LANDELIUS “Tala inte” heter han, nobelpristagaren Mo Yan. Han har länge varit framstående i sitt hemland; ute i världen var det få som läste honom men desto fler som plötsligt…


Livskraftiga kioskvältare

Av PETER LANDELIUS I år är det Dickensjubileum; jag påminns om min tidigaste ungdoms ivriga läsning av romaner som ”David Copperfield” och ”A Tale of Two Cities”, och…


Kronoperna jubilerar

Av PETER LANDELIUS I tisdags träffades ett sällskap kronoper på en bar i Madrid för att fira femtioårsminnet av ”Historias de cronopios y famas” (i utmärkt svensk översättning av…


Berlin och kriget

Av PETER LANDELIUS Jag har nyligen blivit färdig med översättningen av den engelske historikern Roger Moorhouse’ bok ”Berlin At War”. Det har varit en intressant och givande erfarenhet,…


LEVE ITALIEN!

Av PETER LANDELIUS Äntligen har Berlusconi förlorat en folkomröstning! Italien ser ljuset i slutet av tunneln. Fast egentligen skymtade det redan den 12 mars—tänk Idus Martii—när Ricardo Muti dirigerade Nebukadnesar i Rom. Entusiasmen var enorm, och när kören sjöng den…


Gonzalo Rojas

Av PETER LANDELIUS Gonzalo Rojas blev 93 år. Chile har landssorg. Många ville se honom få Nobelpriset, men det fick ju inte hans första läromästare Vicente Huidobro heller. Han var en gruvarbetarson…


Vargas Llosa: beklämd men obruten

Av PETER LANDELIUS ”När sket det sig egentligen för Peru?” Jag kommer att tänka på en rad i början av hans roman ”Samtal i Katedralen” när Mario Vargas Llosa kommer till Santiago direkt…


Celine går igen

Femtioårsminnet av Louis-Ferdinand Célines död har som väntat väckt uppståndelse i Frankrike. Man hade tänkt uppmärksamma jubileet på det sätt som är brukligt för landets stora författare men avstod i sista stund. Céline gjorde sig ju skyldig till tre grova…


Finklerfrågan

Av PETER LANDELIUS Från första början kände jag mig hemmastadd i Howard Jacobsons senaste roman, The Finkler Question, som fick förra årets Man Booker Prize. Det beror…


Dikten lämnar oss inte

Av PETER LANDELIUS Jorge Luis Borges är ständigt närvarande i den spansktalande litteraturen. Referenserna till mästaren duggar tätt. En av de senaste och mest intressanta kommer från colombianen…


En spansk ambassadör i Stockholm

Av PETER LANDELIUS Diplomatmemoarer kan vara lika träiga som politikerminnen. Författaren minns sina epokgörande insatser med välbehag och har sällan annat än gott att säga om alla de…


Camus främling inte så främmande?

Av PETER LANDELIUS Jag läser några kultursideskommentarer till Camus’ Främlingen med anledning av pocketupplagan av Jan Stolpes nyöversättning 2009, och det slår mig att flera av dem missförstår…


Svenska författare på spanska

Av PETER LANDELIUS Bokmässan har börjat i Madrid, och de nordiska bidragen väcker i år ovanlig uppmärksamhet. Storsäljare som Stieg Larsson och Henning Mankell ger draghjälp, men deras lärare Per Wahlöö och Maj Sjöwall har långt tidigare haft trogna spanska…


Europa, Europa

Av PETER LANDELIUS Världsekonomin har internationaliserats fortare än politiken, och finansvärlden är nu minst sex gånger större än den reella ekonomi vars resurser den hade till uppgift att fördela på ett rationellt sätt. Finanskrisen blev ekonomisk kris som snart blir…


Barnböcker på spanska av berömda författare

Av PETER LANDELIUS Arturo Pérez-Reverte var El País’ ledande krigskorrespondent i många år, tills han sadlade om och började skriva historiska äventyrsromaner som både säljer miljonupplagor och har…


Tro och vetande

Av PETER LANDELIUS Häromdagen meddelade Bolivias president Evo Morales en förbluffad omvärld att man blir homosexuell av att äta hormonbehandlade kycklingar. Det var alternativ miljövärldskonferens i La Paz, och han passade också…


Revolutionen äter sina barn

Av PETER LANDELIUS Carlos Franqui dog i förra veckan i Puerto Rico, ön som är Kubas tvilling i karibiska sjön. I Miami Herald ser jag ett foto…


Fiffel and bag

Av PETER LANDELIUS Det mest spridda språket i den platta världen är dålig engelska. Vi är många som tror oss behärska detta besynnerliga, nyansrika och svårstavade språk. Efter drygt fem år i engelsktalande länder…


Om vetandets villkor

Av PETER LANDELIUS Stockholm förekommer märkvärdigt ofta i världslitteraturen, och nobelpristagare är inte heller helt ovanliga i rollbesättningen. I Ian McEwans nya roman ”Solar” ser jag rentav det hyllningstal…