Ola Sigurdson har läst tre böcker där författarna på olika sätt och med olika accenter söker formulera en motberättelse till standardberättelsen om sekulariseringen – om hur religion, vetenskap och politik kommit att skiljas åt i det moderna väst – men ändå…
- Bloggar
Italiensk bok om Malaparte
Osvaldo Guerrieri – Curzio
Det står ”roman” som beteckning på den här boken, författad av Turin-tidningen La Stampas teaterkritiker, Osvaldo Guerrieri. Och för dem av oss som älskar eller hatar – eller både och – Curzio Malaparte kan ett sådant tillfälle inte gå oss…
Papa Francesco och mörkrets makter
Två nya böcker om Vatikanen
Vi skall inte ha några stängda portar till den katolska kyrkan, uppmanade påven Franciskus i onsdags. Framför sig hade han en bara halvfull Petersplats – 20.000 troende och turister mot normalt över 40.000 under de ordinarie onsdagsaudienserna. Men detta var…
Belarus – landet där ”the sound of one hand clapping” är förbjudet
(Ursprungligen publicerad 2011) En urgammal filosofisk gåta har äntligen fått sin lösning från ett oväntat håll: polisen i Belarus är nämligen så skarpsinnig att den kan urskilja ljudet av en ensam applåderande hand. Polisen…
Maffian i Rom
Bilderna gick ut över världen – som förundrades. Framför den imponerande kyrkobyggnaden i ett av Roms perifera kvarter paraderade ett sexspann svarta hästar dekorerade med svarta plymer. Så som sig bör vid en ståndsmässig begravning. Ovanpå den barocka begravningsvagnen med…
Fasa och grymheter på Medelhavet
Så kom äntligen ögonblicket Matteo Renzi väntat på så länge. Efter månader av möten och diskussioner, vilka skett i skuggan av tyske förbundskanslern Angela Merkels yttrande till Nicolas Sarkozy för några år sedan (”Var och får ta vara på sin…
E.L Doctorow 1931-2015
Ragtime som kom för fyrtio år sedan blev E. L. Doctorows genombrott, och nog den roman som han framför allt kommer att bli ihågkommen för. Någon kritiker har talat om den som ”the great American novel” fast det nog är…
Lirio Abbate & Marco Lillo – I Re Di Roma. Destra e sinistra agli ordini di Mafia Capitale
– Nej, jag går inte längre ut ensam. Lirio Abbate uttalar orden nästan för sig själv. Han har fått frågan om hur han lever nu efter att han…
Regionval i Italien
5 – 2. Det resultatet får man vara nöjd med, säger regeringschefen Matteo Renzi. Det har varit regionalval i Italien i helgen. Av de drygt 20 miljoner väljare som var kallade att lägga sina röster i sju regioner och över…
Vägval i Italien
På de italienska tidningarnas förstasidor kan man just nu läsa om bl.a. Pietro Ciucci, som till sist har lämnat platsen som chef för italienska Vägverket, ANAS. Ciucci var en mäktig man, ansvarig för en miljardbudget, och med politikernas öra. När…
Klaus Rifbjerg är död
När Klaus Rifbjerg fyllde sjuttiofem ställde Gents universitetsbibliotek ut hans hela produktion, idel förstaupplagor, en dyrbar samling utlånad av den danske bibliofilen Flemming Reislev i Bryssel. Författaren själv bjöds ner och var i toppform både när han föreläste för de…
Berlusconi frikänd
Frikänd. Silvio Berlusconi vann sista ronden i Högsta domstolen. Och Karima el-Mahroug, den minderåriga marockanskan med artistnamnet Ruby Rubacuore, kan lugnt fortsätta sitt lyxliv med två miljoner euro på banken. Det tog högsta domstolen, Corte di Cassazione, nästan åtta timmars…
Renzi, Putin, påven och ny grundlag
Vad gjorde egentligen Matteo Renzi hos ryske ledaren Vladimir Putin i torsdags? Den italienske regeringschefen blev den förste från EU att möta Putin i en officiell diskussion sedan sanktionerna infördes. Ett möte som gick långt över protokollet: det italienska regeringsplanet…
Teatermannen Ronconi död. Mondadori vill bli ännu större.
Av ÅKE MALM Luca Ronconi, förnyaren av och visionären i italiensk 1900-talsteater, är död. Han blev 81 år och var ännu fullt verksam vid Piccolo Teatro i Milano. Han drabbades av en lunginflammation för någon vecka sedan och avled i…
Om mimosa, nutella och – gröna råttor
Av ÅKE MALM Där satt den! Min årliga mimosabild, ett ståtligt blommande träd på en granngata. En bild av tidig vår som sänds till alla vänner i nordanland som börjat misströsta. Om inget oförutsett inträffar de närmaste veckorna kan det…
Sergio Mattarella Italiens nye president
Av ÅKE MALM Klockan är 12 och i livesändningen från Montecitorio, deputeradekammaren, ljuder entonigt namnlistan när den läses upp av en av talmännens sekreterare. Det är fjärde omröstningen och nu krävs bara 505 av de 1009 elektorsrösterna. Pokerspelet går mot…
Nytt djur i Rom
Av ÅKE MALM Sista kurvan närmar sig, publiken reser sig i bänkarna för att hurra fram en segrare. Men vem kommer först ut ur kurvan och först in på den sista rakan? Det är lätt att bli allegorisk när man…
Vägen till Quirinalen
Av ÅKE MALM Kung Giorgio har avgått och Italien ser bekymrat på vad som väntar de närmaste veckorna. Kungen är förstås Giorgio Napolitano. Han avgick som president för republiken dagen efter regeringschefen Matteo Renzi lämnat sin slutrapport för Italiens ordförandeskap…
Till tråkighetens lov
Danielle Allen – Our declaration
I sin charmfulla och tänkvärda bok “Our Declaration – A Reading of Our Declaration of Independence in Defense of Equality” (W.W. Norton, New York/London 2014) citerar Princetonhistorikern Danielle…
Befane i Rom
Av ÅKE MALM La Befana vien’ di notte con le scarpe tutte rotte (La Befana kommer om natten/med stora hål i skorna) deklamerar italienska barn den här dagen. Ofta är de utklädda med hucklen och kvastar. Ofta har de med…
Burroughs i Bergen
Av JAN NORMING I början av 80-talet turnerade William S. Burroughs Skandinavien runt med yngre vännen och kollegan John Giorno. Det var Giorno som sov sig genom Andy Warhols…
FAO, eternit och stål
Av ÅKE MALM Den stora nyheten från den tredje upplagan av FAO:s livsmedelskonferens här i Rom var att fler människor nu är överviktiga än hungrande. Detta faktum hindrar dock inte…
Målaren Winston S. Churchill
”In the room the women come and go talking of Michelangelo”. Om just Michelangelo pratades det nog inte på Churchills utställning i Burlington House på Piccadilly för femtiofem år sedan, men väl om Churchill själv, som fyra år tidigare avgått…
Leopolda och San Giovanni
Av ÅKE MALM Vad är det för skillnad mellan Leopolda och San Giovanni? Se där en fråga som nu intensivt sysselsätter det politiska etablissemanget i detta land. Så här ligger det till: Leopolda är en av Italiens första järnvägsstationer, invigd…
Oväder och byråkrati i Italien
Av ÅKE MALM Så har det hänt igen – utan riktig förvarning brakade en ny vattenbomb ner över Genua. Räddningsverket (Protezione civile) hade nämnt det, men absolut inte varnat så skarpt som tiotusentals invånare och affärsägare skulle ha velat. Ändå…
Påven, Renzi och Operan i Rom
Av ÅKE MALM Påven Francesco fortsätter att slå världen med häpnad. Nu har han kallat 253 biskopar till Rom från världens alla hörn. De skall diskutera hur kyrkan skall förhålla sig till dagens samhälle och särskilt till familjen. Det är…
Villa Livia, articolo 18 och operan i Rom
Av ÅKE MALM Visst kan man förstå henne, kejsarinnan Livia, så småningom med äretiteln Augusta, älskad hustru till kejsar Octavianus, senare kejsaren Augustus. Han som författade ett påbud om ”att hela världen skulle skattskriva sig”. Nu kan man stå i…
Om i ödslig skog…
Helle Helle – Hvis det er
Hur försvenskar man titeln på Helle Helles nya roman Hvis det er? Om det skulle vara på det viset? Om det är så? Eller bara Om? Fast så…
Premio Campiello, Renzi och kampen på Medelhavet
[video_lightbox_youtube video_id=”tzSAmnU87QM” width=”840″ height=”580″ auto_thumb=”1″]Av ÅKE MALM Bloggen är tillbaka efter sommarens utflykt till den bohuslänska granitklippan. Och drar igång med att konstatera: ibland har man tur! För Giorgio Fontana vann Campiellopriset överlägset. En bekräftelse på mina omdömen – modestamente…
Första världskriget
Författare från den tiden
Av IVO HOLMQVIST I ”No Man´s Land, Writings from a World at War” (Serpent´s Tail) har Pete Ayrton samlat nästan femtio författares syn på första världskriget. Ett tjugotal länder…
Om Napoli, riktiga pizzor, Babà och – Renzi
Av ÅKE MALM När det skall festas i Neapel görs det med besked. Se på videon här ovan från förra årets fest, Napoli Pizza Village, och slå på fantasin. Här stiger röken och dofterna ur 52 mobila pizzaugnar, ett tusental…
Oväder men ändrat klimat?
Av ÅKE MALM Så kom det 70 mm regn igen under ett par dramatiska timmar. Precis som i januari fylldes viadukter, träd rasade över bilar och tunnelbanestationerna fick stängas sedan störtfloder av vatten fyllt gångtunnlarna. Det är ett märkligt väder…
Sist i tåget kom Pullman
Av JAN NORMING Det ringde till högmässa när jag gick förbi Saint Mary the Virgin i Oxford. På en tavla utanför porten mot High Street hade den sedvanliga liturgiska ordningen anslagits med Kyrie, Gloria, Credo och allt. Det var bara…
Ny korruptionsskandal
Av ÅKE MALM Allt var klart för en blogg om Italien som vågade satsa på nytt. Om hur Matteo Renzi tar nya tag i reformationen av det italienska samhället efter storsegern i EU-valet. Istället vaknade man igår på morgonen med…
Storseger för Renzi i Italien
Av ÅKE MALM Måttet på Matteo Renzis valseger i EU-valet är detta: 40,8. Inget italienskt vänsterparti har någonsin nått ett valresultat av det här slaget. 40,8 procent av rösterna har bara kristdemokrater som Alcide De Gasperi, 1948 och Amintore Fanfani…
EU-val, populism och korruption…
Av ÅKE MALM Valkampen inför EU-valet går in på sista veckan. Beppe Grillo anser att han minsann inte är någon Hitler. ”Jag har gått bortom Hitler”, förklarar han på en larmande Piazza Castello. Han påpekar också att Martin Schultz, vänsterns…