Lång väg till ett långt farväl 
Om Raymond Chandler

Raymond Chandler – en av grundarna av den hårdkokta skolan inom deckargenren – hade lång väg till sina välkända romaner som The Big Sleep och The Long Goodbye, men till sist blev det ändå nio romaner, alla av hög klass…


George F. Kennan 
Det kalla krigets arkitekt

Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har den nuvarande polariseringen mellan öst och väst ofta jämförts med förhållandena under kalla kriget. Om den som kallats det kalla krigets arkitekt, den sammansatte George F. Kennan, välkänd för sin X-article (eller  ”långa…


Kriminell och intellektuell
Stalin bokläsaren

Stalin ägde ett bibliotek som omfattade 25.000 volymer. Han läste Churchill,  Keynes och Adam Smith, klassiker som Herodotos, Shakespeare och Dickens. I hans böcker syns understrykningar och marginalanteckningar i blått och rött, invändningar och instämmanden. Samtidigt var han en av…


En pianist berättar om sitt liv och sina upplevelser.

Samtalsbiografier är en genre som förhoppningsvis har framtiden för sig. Den svenskättade norrmannen Alf van der Hagen har på relativt kort tid hunnit med tre bastanta författarbiografier av detta slag – de två första, med Dag Solstad och Kjell Askildsen,…


En stormakt på dekis?
Andrew Bacevichs The Age of Illusions

Idag den 4 juli skriver Anders Björnsson om Andrew Bacevichs nya bok, The Age of Illusions, om hur USA engagerat sig i hopplösa krig, blivit en stormakt på dekis och med bokens undertitel Squandered its Cold War Victory. Det fanns en…


Om att odla den engelska trädgården
An Economic History of the English Garden

Anders Björnsson har läst Roderick Flouds bok om den engelska trädgården, som inte bara ser den som träd och buskar, blommor och andra prydnadsväxter, färgpaletter, olika trädgårdsrum och säsongsvariationer, utan som en motor för ekonomiska framsteg genom århundradena. Om…


EN 1900-TALETS ”KRIG OCH FRED”
Om Grossmans Stalingrad

Anders Björnsson läser Vasilij Grossmans roman Stalingrad och finner ett litterärt mästerverk av sällsynt finess och kaliber och den säkert oöverträffade skildringen av ett av världshistoriens blodigaste slag, där ryssarna till sist kunde tillfoga Tyskland ett för andra världskriget avgörande…


Keith Thomas – In Pursuit of Civility
Manners and Civilization in Early Modern England

”En lustfylld läsning” anser Anders Björnsson om Keith Thomas bok om Manners and Civilization i det tidigmoderna England.  I mitten av 1980-talet fick jag för mig att träffa den tyske sociologen och samhällstänkaren Norbert Elias (1897–1990) för en radiointervju.…


En av alla dessa centraleuropéer 
Om Karl Polanyi

Karl Polanyis klassiska verk The Great Transformation från 1944 (”Den stora omdaningen”), tillkom under en av de dystrare epokerna i mänsklighetens historia, men har nu nått kultstatus. Med industrialismens England i fokus utgår den från samma grundiakttagelse som Karl Marx hade gjort,…


KRIG OCH PENGAR
Brittisk historiker om världskrig och hjälpprogram

Anders Björnsson om en engelsk bok som tar upp hur de båda instrumenten för återuppbyggnad efter världskrigen – Dawesplanen efter det första och Marshallplanen efter det andra – gjorde de europeiska samhällena, när freden väl infunnit sig, rikare än dessförinnan och gav dem…


Fruktans år
Stephen Kotkin
Stalin. Waiting for Hitler, 1929–1941

I den andra delen av Kotkins böcker om Stalin, en rigoröst genomforskad bok med en väldig nerv, skildras i förfärande detalj de rysansvärda åren efter 1935, då skräcken och statsterrorn spred sig och misstroendet mellan människor blev den dominerande mentaliteten…


När tro och ära fick vika för framsteget
Richard J. Evans om Europa 1815-1914

I sin bok The Pursuit of Power, som behandlar de hundra åren i Europa mellan Napoleonkrigen och första världskriget, beskriver Richard J. Evans en förändringens dynamik – där de strukturerande krafterna inte längre var furstar och dynastier utan stater och nationer -…


Kaos är granne med kalifatet
Patrick Cockburn – Chaos and Caliphate

En av de första åtgärder som de nya myndigheterna vidtog sedan Khadaffi-regimen störtats på hösten 2011 var att införa en lag som upphävde det tidigare förbudet mot månggifte. Detta må ha kommit som en överraskning för den som trodde att…


Självhärskaren Stalin? – Sovjetisk vardagspolitik på högsta nivå

Den nyligen bortgångne historikern Hans Mommsen lanserade på 1960-talet den kontroversiella tesen att Adolf Hitler hade varit en svag diktator. Han var inte särskilt involverad i regeringsbestyren, menade Mommsen. Det fanns ett antal grupper som tog initiativ och slogs om…


Rysslands väg mot kriget och undergången
Dominic Lieven – Towards the Flame

Dominic Lieven är en framstående kännare av Tsarryssland som europeisk stormakt, framförallt under hundraårsperioden från Napoleonkrigen till första världskriget. I flera arbeten har han studerat det ryska samhällets eliter, och han har också jämfört Ryssland som imperium med andra världsvälden.…


Skurk och segerherre
Stephen Kotkin om Stalin

Grundtemat i den amerikanske historikern Stephen Kotkins biografi om Stalin är att den som eftersträvar och innehar absolut politisk makt alltid måste känna sig kringränd och hotad, av både rivaler och kumpaner, och samtidigt att denna känsla, som han inte…


Slaktandets logik och metodik
John Merriman – Massacre. The Life and Death of the Paris Commune

Det är ett möjligen besvärande historiskt faktum – inte minst för dem som utlöser och understöder krig mot terrorister i jordens alla hörn – att det kontrarevolutionära våldet alltid är mycket mera brutalt, mer omfattande och förödmjukande än det revolutionära.…


Två hundra år av återhämtning
Schell & Delury – Wealth and Power

Av ANDERS BJÖRNSSON Förödmjukelse som vägen till framsteg. Därför att den förödmjukade inte har någonting att förlora. Ingenting utom tiden. Och den måste han…


En ny men inte så skön värld. Om judiskt liv i Bukovina

  ”Österrike är ingen stat, ingen hembygd, ingen nation. Det är en religion”, skrev Joseph Roth (1894–1939) i en av sina sista böcker. Och han fortsatte med att påstå att om det någonsin har funnits en övernationell människa, så är…


David Caute – Isaac & Isaiah. The Covert Punishment of a Cold War Heretic

År 1963 fick den femtiosexårige Isaac Deutscher kallelse till en lärostol i Russian Studies vid det nyinrättade Sussexuniversitetet i Brighton. Deutscher var känd som en framstående journalist och expert på sovjetsamhället med en allmänt uppskattad biografi över Josef Stalin bakom…


Brendan Simms – Europe. The Struggle for Supremacy, 1453 to the Present

Av ANDERS BJÖRNSSON ”Am Beginn war das Reich”: i begynnelsen var riket. Så bibliskt började Heinrich August Winkler sitt magistrala opus i två delar om Tyskland långa väg…


Mary Fulbrook – A Small Town Near Auschwitz

Många av vår tids främsta Tysklandskännare råkar vara engelsmän – och detta oaktat att de båda folken var i storkrig med varandra två gånger under 1900-talet, närmare nio år av slaktande. Eller kanske just därför? Jag tänker på sådana som…


Det omvandlingsbara sovjetsamhället
Stephen F. Cohen – Soviet Fates and Lost Alternatives

Av ANDERS BJÖRNSSON Den amerikanske Rysslands- och sovjetkännaren Stephen F. Cohen har en enastående förmåga att gå på tvärs. Detta inte nödvändigtvis sagt som beröm, inte heller som klander.…


Det smarta imperiet

Av ANDERS BJÖRNSSON Komparativ imperieforskning har varit i svang ett tag. Den fick en impuls när ett samtida imperium, det rysk-sovjetiska, knakade i sina fogar och ett återstående tycktes på väg att erövra världshegemoni som det första någonsin, i vart…