Fåglar i Norge och Paris 
Axel Thorenfeldt och Bruno Liljefors

En praktfull debut och ett elegant uttryck för att det nordiska naturmåleriet fortsatt är inspirerande och relevant är norske Axel Thorenfelts vackra Kystfugler,  anser Torgny Nordin, som också sett en utställning tillägnad Bruno Liljefors naturmåleri i Paris.  Konstmuseet Petit…


Stararnas böljande dans 
Skönheten i komplexa system

Hur kan tusentals – i Rom miljontals – starar flyga i en tätt sammansluten flock och klara av att göra till synes koreografiskt utstuderade, böljande rörelser utan att krocka med varandra? Nobelpristagaren Giorgio Parisi, som forskar i komplexa system, berättar…


Det vilda Frankrike? 
Om en rite de passage i bok och film

På ett snabbtåg genom Frankrike läser Stina Barchan boken Sur les chemins noirs och ser den film, som gjorts på boken, och får på en gång uppleva både det nutida  Frankrike och ett helt annat, långt från moderniteten. med gömda…


The Wolf Within 
Vargen, hunden och människan

Hundens genetiska övergång från varg till människans bästa vän beräknas ha ägt rum för mellan 19 000 till 32 000 år sedan. Men hur började det och hur gick det till att omvandla ett vilt djur till ett husdjur? Jarl…


Traditionens arkitektur 
Äldre kulturers hållbara byggande

De frågor som arkitektupproret har väckt och frågorna om en ”klassisk arkitektur” vid nybyggnad är viktiga för oss alla som bor i städer, men når de tillräckligt djupt? Vad fordrar egentligen klimatomställningen av arkitekturen och vilka positiva förändringar kan den…


Skrönor från Grönland
Om Jørn Riels Skrøner

Den danske författaren Jørn Riel har i flera decennier skrivit skönlitterärt om Grönland och i synnerhet om fångstkulturen och fångstmännens öden på Östgrönland. Till hans nittioårsdag förra året kom ett urval av författarens berättelser från Grönland, Skrøner, vars litterära behandling av…


I sällskap med Tóibín, Mann och Cousteau

I sällskap med Colm Tóibíns The Magician, Thomas Mann och oceanografen och filmaren Jacques Cousteau besöker Stina Barchan medelhavsstaden Sanary-sur-mer, tillflyktsort för många tyska och österrikiska författare undan nazisterna. Av en slump tog både läsning och julfirande mig till…


Utrotning
Om garfågeln, döda språk, Island och Gísli Pálsson

Om den internationellt kände isländske humanisten och antropologen Gísli Pálsson, och om flera av hans böcker, inte minst den  vackra boken Fuglinn sem gat ekki flogið som handlar om utrotningen av garfågeln, norra halvklotets pingvin, berättar här Johan Swedenmark. …


Om att odla den engelska trädgården
An Economic History of the English Garden

Anders Björnsson har läst Roderick Flouds bok om den engelska trädgården, som inte bara ser den som träd och buskar, blommor och andra prydnadsväxter, färgpaletter, olika trädgårdsrum och säsongsvariationer, utan som en motor för ekonomiska framsteg genom århundradena. Om…


På spaning efter försvinnande jättar. 
En essä om kauriträdens värden

I en längre essä berättar Torgny Nordin om de unika, tusenåriga kauriträden på Nya Zeeland, om de stora skogar med dessa träd som fanns där en gång, om människornas olika syn på, bruk och missbruk av träden och naturen, om hur de nu riskerar…


Den jyske hede och orren

Det industriella jordbruket har på många ställen successivt lagt stora tidigare obebodda och öde marker under plogen vilket inte bara lett till en önskad ökad produktion för att mätta en växande befolkning utan också till att växt- och djurarter som…


Rosa Luxemburgs Herbarium

Salomon Schulman om en vacker, tvåspråkig utgåva, Herbarium, med avbildningar av 370 växter ur den samling Rosa Luxemburg pressade, samlade och slutligen sammanställde under sin fängelsetid, innan hon mördades i januari 1919,  och om samlingens märkliga historia.   Ännu för…


The Peregrine
Om J A Baker och ett nytt sätt att skriva om natur

Torgny Nordin om en prisbelönt bok om pilgrimsfalken, skriven av en nästan helt okänd författare, som också förblir okänd boken igenom, en bok med litterärt och inte ornitologiskt syfte, som kom att lägga grunden för ett helt nytt sätt att skriva…


The story of the human body – evolution, health, and disease

Evolutionen frambringar inte nödvändigtvis perfekta lösningar utan snarare lösningar som fungerar bättre än konkurrenternas. Vi talar om survival of the fitter, egentligen inte om survival of the fittest. Inte heller har vi evolverat för att leva långa och hälsosamma liv.…