De frågor som arkitektupproret har väckt och frågorna om en ”klassisk arkitektur” vid nybyggnad är viktiga för oss alla som bor i städer, men når de tillräckligt djupt? Vad fordrar egentligen klimatomställningen av arkitekturen och vilka positiva förändringar kan den…
- Natur
Skrönor från Grönland
Om Jørn Riels Skrøner
Den danske författaren Jørn Riel har i flera decennier skrivit skönlitterärt om Grönland och i synnerhet om fångstkulturen och fångstmännens öden på Östgrönland. Till hans nittioårsdag förra året kom ett urval av författarens berättelser från Grönland, Skrøner, vars litterära behandling av…
Utrotning
Om garfågeln, döda språk, Island och Gísli Pálsson
Om den internationellt kände isländske humanisten och antropologen Gísli Pálsson, och om flera av hans böcker, inte minst den vackra boken Fuglinn sem gat ekki flogið som handlar om utrotningen av garfågeln, norra halvklotets pingvin, berättar här Johan Swedenmark. …
Om att odla den engelska trädgården
An Economic History of the English Garden
Anders Björnsson har läst Roderick Flouds bok om den engelska trädgården, som inte bara ser den som träd och buskar, blommor och andra prydnadsväxter, färgpaletter, olika trädgårdsrum och säsongsvariationer, utan som en motor för ekonomiska framsteg genom århundradena. Om…
Den jyske hede och orren
Det industriella jordbruket har på många ställen successivt lagt stora tidigare obebodda och öde marker under plogen vilket inte bara lett till en önskad ökad produktion för att mätta en växande befolkning utan också till att växt- och djurarter som…
The Peregrine
Om J A Baker och ett nytt sätt att skriva om natur
Torgny Nordin om en prisbelönt bok om pilgrimsfalken, skriven av en nästan helt okänd författare, som också förblir okänd boken igenom, en bok med litterärt och inte ornitologiskt syfte, som kom att lägga grunden för ett helt nytt sätt att skriva…