För att undslippa anarkin i naturtillståndet överlät människorna enligt Thomas Hobbes makten till en härskare – Leviathan – mot att denne erbjöd säkerhet och civilisation. Men hos Hobbes finns också, menar den brittiske filosofen John Gray i sin nyutkomna The…
- Engelska
Yttrandefriheten
Den mänskligaste rättigheten?
Hans-Ingvar Roth, professor i mänskliga rättigheter vid Stockholms universitet, diskuterar rättsvetaren Eric Heinzes bok The Most Human Right som argumenterar för att yttrandefriheten kanske är den mest fundamentala mänskliga rättigheten och en nödvändig förutsättning för alla andra rättigheter. Rasmus Paludans koranbränningar…
Hur försvara demokratin?
Den ständiga frågan om hur ett öppet, demokratiskt samhälle skall kunna försvara sig mot dem som använder demokratin för att angripa den, ställdes nyligen på sin spets då Trump både före och efter valet förklarade att om han förlorade var…
Demonstrationernas år 2019
I anledning av en nyutgåva av Michael Walzers Political Action från 1971 – ett slags manual för hur demonstrationer och politiska rörelser ska organiseras mot bakgrund av de historiska erfarenheterna av sådan protester – påminner Hans-Ingvar Roth här om alla…
De gula västarna och världens stämningslägen
Hur uppstår nationella proteströrelser som de gula västarna i Frankrike , les gilets jaunes? Räcker det med att hänvisa till idéer och ideologier eller finns det andra och kanske mer kraftfulla drivkrafter? Den tyske sociologen Heinz Bude argumenterar i sina två senaste…
ÄR POPULISMEN PROBLEMET?
Rob Riemen om hoten i vår tid
De nationalistiska rörelser som växt fram i Europa, med förakt för traditionella liberala etablissemang och för mänskliga rättighetsinstitutioner, betecknas ofta som populistiska. Den holländske författaren Rob Riemen menar att begreppet kan vara missledande, och att istället fascismen åter igen har blivit…
Populism och mänskliga rättigheter
Mudde & Kaltwasser – Populism. A Very Short Introduction
Narodnikerna (”folkvännerna”) var en politisk rörelse under 1860- och 70-talen i Ryssland som agiterade mot tsarväldet och ”kulakerna” – de välbeställda bönderna. Deras slagord var att direkt ”gå till folket” där folket stod för den mindre bemedlade ryska jordbruksbefolkningen. Flera…
Oxford och Brideshead revisited
Många turister som besöker England gör under sin resa ett obligatoriskt besök i Oxford som jämte Cambridge är Englands mest berömda universitetsstad. De flesta som har besökt Oxford har varit klart imponerade av de magnifika collegebyggnaderna, de vackra trädgårdarna och…
James Salter död.
(Texten publicerad tidigare, i oktober 2013) Den amerikanske författaren James Salter har haft en intensiv och omvälvande vår och sommar. I april vid 87 års ålder publicerade Salter sin nya roman ”All That Is” – hans första roman på över…
Ian McEwan – The Children Act
AV HANS-INGVAR ROTH Många författare har under senare år blivit starkt påverkade av dramatiska omvärldshändelser som också inspirerat deras romanskrivande. Den engelske författaren Ian McEwan till exempel har i…
Ronald Dworkin – Religion Without God
Kan man vara religiöst troende samtidigt som man är ateist? Frågan kan verka paradoxal vid första anblicken. För många ateister är nämligen själva definitionen av ateism att man är icke-religiös. En möjlig tolkning är att flera som kallar sig för…