Premiärministern Zhou Enlai saknade inte motståndare i den kommunistiska miljö han präglade och präglades av, och överlevde den ena politiska stormen efter den andra, då han visste precis när han skulle falla till föga. För några kan han framstå som…
- Historia
George F. Kennan
Det kalla krigets arkitekt
Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har den nuvarande polariseringen mellan öst och väst ofta jämförts med förhållandena under kalla kriget. Om den som kallats det kalla krigets arkitekt, den sammansatte George F. Kennan, välkänd för sin X-article (eller ”långa…
Kriminell och intellektuell
Stalin bokläsaren
Stalin ägde ett bibliotek som omfattade 25.000 volymer. Han läste Churchill, Keynes och Adam Smith, klassiker som Herodotos, Shakespeare och Dickens. I hans böcker syns understrykningar och marginalanteckningar i blått och rött, invändningar och instämmanden. Samtidigt var han en av…
Lukter, smaker, färger, synintryck
Anders Björnsson om dofter i historien, om rök och eld i London, om rökmoln från fabriker, om doften från imperier, om färger och grafiska tecken och om de mörka molnen över flera av Europas städer i Ukraina idag. En…
Världens historia som vattnets historia
Terje Tvedts Verdens historie bygger på en populär föreläsningsserie som Tvedt höll 2019 på Nationalbiblioteket i Oslo. I sin bok har Tvedt valt ut ett antal kulturer, eller civilisationer som har haft betydelse för vår nutida värld och frilägger hos dem samspelet…
En stormakt på dekis?
Andrew Bacevichs The Age of Illusions
Idag den 4 juli skriver Anders Björnsson om Andrew Bacevichs nya bok, The Age of Illusions, om hur USA engagerat sig i hopplösa krig, blivit en stormakt på dekis och med bokens undertitel Squandered its Cold War Victory. Det fanns en…
KRIG OCH PENGAR
Brittisk historiker om världskrig och hjälpprogram
Anders Björnsson om en engelsk bok som tar upp hur de båda instrumenten för återuppbyggnad efter världskrigen – Dawesplanen efter det första och Marshallplanen efter det andra – gjorde de europeiska samhällena, när freden väl infunnit sig, rikare än dessförinnan och gav dem…
Fruktans år
Stephen Kotkin
Stalin. Waiting for Hitler, 1929–1941
I den andra delen av Kotkins böcker om Stalin, en rigoröst genomforskad bok med en väldig nerv, skildras i förfärande detalj de rysansvärda åren efter 1935, då skräcken och statsterrorn spred sig och misstroendet mellan människor blev den dominerande mentaliteten…
Dietrich Geyer – Trübsinn und Raserei. Die Anfänge der Psychiatrie in Deutschland
Dietrich Geyer (f. 1928), en av samtidens främsta Östeuropakännare, expert på ryska revolutioner och rysk imperialism, har på ålderns höst ägnat sig åt medicinhistoria, närmare bestämt hur psykiatrin i Tyskland växer fram som vetenskap. Trübsinn und Raserei – som man…
Slaktandets logik och metodik
John Merriman om Pariskommunen
Det är ett möjligen besvärande historiskt faktum – inte minst för dem som utlöser och understöder krig mot terrorister i jordens alla hörn – att det kontrarevolutionära våldet alltid är mycket mera brutalt, mer omfattande och förödmjukande än det revolutionära.…
Mary Fulbrook – A Small Town Near Auschwitz
Många av vår tids främsta Tysklandskännare råkar vara engelsmän – och detta oaktat att de båda folken var i storkrig med varandra två gånger under 1900-talet, närmare nio år av slaktande. Eller kanske just därför? Jag tänker på sådana som…