Vandraren
Om Michel Ekmans Lyckliga slut

I Dixikons serie om några finlandssvenska författare skriver Anders Björnsson här om kritikern, litteraturforskaren och essäisten Michel Ekmans senaste bok, Lyckliga slut, en samling lärda essäer blandade med självreflektioner, rik på iakttagelser och innebörder. Michel Ekman står i sin…


DÖDENS ANSIKTEN 
Om Nils Erik Forsgårds Dödsmasker

Anders Björnsson skriver här om den finske historikern Nils Erik Forsgårds essäsamling Dödsmasker där Forsgård i sina essäer tar fasta på hur dödens uppenbarelseformer skiftar. Jämfört med livets slut är livets början inget stort tema i litteraturen. Starka läsupplevelser…


Världens historia som vattnets historia

Terje Tvedts Verdens historie  bygger på en populär föreläsningsserie som Tvedt höll 2019 på Nationalbiblioteket i Oslo. I sin bok har Tvedt valt ut ett antal kulturer, eller civilisationer som har haft betydelse för vår nutida värld och frilägger hos dem samspelet…


En norsk färd över Atlanten (2) 
Utvandrarna på norska

Anders Björnsson, som i en tidigare artikel på Dixikon har skrivit om de två första delarna av Edvard Hoems mäktiga men ömsinta norska utvandrarepos, tar här upp också de två avslutande två delarna – Land ingen har sett och Liv…


FRÅN FRUKTAN TILL HEMKÄNSLA 
Rune Slagstad och de norska fjällen

Anders Björnsson om den norske sociologen mm Rune Slagstad, vars  mästerverk De nasjonale strateger visade hur olika ”kunskapsregimer” avlöst varandra i det moderna Norges födelse och om hur hans Da fjellet ble dannet nu kompletterar med den  inledande betydelse också naturforskare, målare och inte minst den…


En norsk färd över Atlanten
Om två romaner av Edvard Hoem

Edvard Hoems utvandrarepos i två band föreligger sedan en tid tillbaka i norsk pocket. I svensk kulturpress har det, såvitt jag vet, inte alls beaktats. Hoems författarskap är på det hela taget föga känt hos oss. Ändå är det både…


1900-talskulturen synas i sömmarna
Kjartan Fløgstad – Etter i saumane

Varför var den västerländska konsert- och operamusiken den av nazismen favoriserade konstformen? Den norske essäisten och romanförfattaren Kjartan Fløgstad tolkar saken på ett ikonografiskt sätt. Dirigenten är ledaren i aktion, orkestern/musikerna är hirden/partiet och partituret är partiprogrammet! I flera av…


Författaren som gör bifiguren till en huvudperson
Alf van der Hagen – Dag Solstad

Av ANDERS BJÖRNSSON Kanske stämmer det, som Alf van der Hagen skriver i efterordet till sin bok, att Dag Solstad är Norges störste nu levande författare. Intervjubiografin Uskrevne memoarer…


En nationell strateg i det postdemokratiska samhället Om Rune Slagstads Spadestikk

Av ANDERS BJÖRNSSON Rune Slagstad, född 1945, intar en unik position i sitt lands andliga liv. Akademiker, publicist och politiker. Som akademiker obestämbar: han har framträtt som sociolog, som idéhistoriker, som teolog och rättsfilosof. Han har ägnat sig åt de…


Jon Rognlien – Den store ml-boka

Av ANDERS BJÖRNSSON Det är en märklig sak att den norska maoismen, eller ml-rörelsen, fick ett så starkt genomslag i kulturlivet. Den svenska, som i…