Internationellt fordras i klimatkrisens spår numera ofta en hållbarhetskalkyl för att få riva ett hus. Så inte här. En av de senaste uppmärksammade och kontroversiella rivningarna gällde gamla Flickläroverket i Göteborg. Att en rivning inte bara innebär en förlust av…
- Engelska
Sekularisering, avförtrollning och omförtrollning
Ola Sigurdson har läst tre böcker där författarna på olika sätt och med olika accenter söker formulera en motberättelse till standardberättelsen om sekulariseringen – om hur religion, vetenskap och politik kommit att skiljas åt i det moderna väst – men ändå…
Fotbolls-VM 2018
Simon Critchleys What We Think About When We Think About Football
Inför fotbolls-VM 2018 har Ola Sigurdson läst den brittiska filosofen Simon Critchleys bok What We Think About When We Think About Football som inte försöker illustrera filosofiska sanningar med fotboll, utan istället med filosofiska medel försöker förstå vad fotboll är…
STEPHEN GREENBLATT
The Rise and Fall of Adam and Eve
Berättelsen om Adam och Eva har ofta tagits i anspråk för att försöka förstå vissa grundläggande drag hos mänskligheten: Var kommer vi ifrån? Har vi alla samma ursprung? Hur kommer det sig att vi känner skam? Och varför är vi…
Rupert Shortt – God Is No Thing
Vad är sekularisering? Enligt en av sekulariseringsbegreppets främsta teoretiker, den spanske sociologen José Casanova, kan man urskilja tre teser i begreppet som beskriver sinsemellan olika processer. För det första religionens försvinnande i takt med världens modernisering, en tes vilken framstår…
Att veta eller handla
Simon Critchley och Jamieson Webster – The Hamlet Doctrine
Prins Hamlet i Shakespeares pjäs verkar vara en personifikation av moderniteten. Redan från början får han reda på den hemlighet som driver pjäsen framåt, nämligen att hans farbror Claudius har mördat hans far, kungen, och därmed erövrat såväl kronan som…
Jeffrey Stout – Blessed are the Organized: Grassroots Democracy in America
Av OLA SIGURDSON Varför är så många besvikna på Obama? När USA:s 44:e president installerades den 20 januari 2009 var det nog många som drog en lättnadens suck, inte…
iKonen
Walter Isaacson – Steve Jobs
Av OLA SIGURDSON I en omtalad essä publicerad i mitten av 1990-talet jämför den italienske semiotikern och författaren Umberto Eco Apples operativsystem med Microsofts system MS-DOS. Om Apples system…
Manning Marable – Malcolm X: A Life of Reinvention
Av OLA SIGURDSON Vem var Malcolm X? Utan tvivel en av samtidens amerikanska ikoner, men vid sidan av den populärkulturella bilden av honom, vem var han, religiöst och…
Terry Eagleton och Matthew Beaumont – The Task of the Critic: Terry Eagleton in Dialogue
Av OLA SIGURDSON Den brittiske litteraturvetaren och kulturkritikern Terry Eagleton har under hela sitt akademiska liv varit osannolikt produktiv. På omslaget till den intervjubok med Eagleton som kom…
Slavoj Žižek – First as Tragedy, Then as Farce.
Av OLA SIGURDSON Det är svårt att inte bli imponerad av den slovenske filosofen Slavoj Žižeks produktivitet. First as Tragedy, Then as Farce är, om jag räknat rätt, Žižeks tredje bok det här…