Med sikte på stjärnorna 
Om Galileos instrument för sin forskning

I sin bok Galileo’s Instruments of Credit  lyfter Mario Biagioli  fram hur Galileo medvetet kunde använda sin banbrytande utveckling av stjärnkikaren och sina sensationella rön om stjärnhimlen som instrument för att skapa sig renommé – eller med bokens titel få…


En skola för alla i fredens tjänst 
Om föregångaren Comenius

Han överlevde det trettioåriga kriget, trodde inte bara på utbildning och bildning för alla utan också att alla kunde ta den till sig, skapade de första läroböckerna och arbetade för fred och en bättre värld, var föregångare till både vår…


Intention 
Reflektioner kring en skrift av Elisabeth Anscombe

Invasionen av Ukraina och den pågående konflikten i Mellanöstern ger upphov till mängder av moraliska frågor där olika förståelse av de agerandes avsikter bakom handlingarna leder till skilda, antagonistiska reaktioner och ställningstaganden. Just Intention är grundtemat i en moralfilosofisk skrift av…


Platon i Verona 
Palimpsestens hemlighet

När skrivmaterialet en gång var dyrbart sökte man gnugga bort tidigare texter och använda materialet på nytt. Det har sedan gått att se, men inte att läsa, det som stått under den synliga texten. Men med ny multispektralanalys går det…


Spännande idéhistoria 
Om Martin Mulsows lärdomsprov Überreichweiten

I dag har den tidigare världshistorian ofta fått ge plats åt konceptet globalhistoria, en mer balanserad historieskrivning, som tar hänsyn till växelspelet och de långa linjerna i kontakterna mellan olika delar av världen. Men hur förstå inte bara handeln utan…


Den stora berättelsen 
Om Balzac och Peter Brooks

Den amerikanske litteraturforskaren Peter Brooks sammanfattar i två nya böcker sin livslånga fascination inför Balzac och hans författarskap, men gör i dem också upp med sina egna tidigare tankar om the narrative turn och distanserar sig från tanken att ”allt”…


Det flyktiga minnets makt 
Om värdet av vittnesmål

Enligt gamla rättegångsbalken var ”två vittnen fullt bevis om de samstämmer” och domstolen i princip bunden av deras utsagor. Idag har vi en fri bevisvärdering som tillåter domstolen  att värdera en vittnesutsaga efter vad den är värd. Men vad är…


När fick vi en själ? 
Fascinerande om hur medvetandet uppstod

När uppstod medvetandet hos djur och människor, när fick vi en själ? De israeliska biologerna och kognitionsforskarna Simona Ginsburg och Eva Jablonka förlägger i boken The evolution of the sensitive soul skapelsen till den cambriska explosionen för 500 miljoner år sedan. …


Den utskällda bibeln (2) 
DSM, diagnosindustrin och framtiden

I den första delen av denna artikel om DSM – diagnosmanualen inom psykiatrin – redogjorde Fredrik Svenaeus för hur manualen kom till och hur den påverkade och påverkades av utvecklingen i samhället i stort. I denna avslutande del beskriver han…


Den utskällda bibeln (1)
Om DSM och psykiatrin

Över en miljon människor i Sverige äter idag antidepressiva läkemedel mot  depression och ångest. Ungefär hälften av alla människor kommer någon gång att få en psykiatrisk diagnos, som därmed förvandlats från något sällsynt till något nästan normalt. Om utvecklingen dit…


Schizofreni och kroppssjukvård 
En verklig ojämlikhet

De som tvingas leva med schizofreni och det lidande som följer av sjukdomen är dessutom utsatta för en i många fall onödig översjuklighet och överdödlighet i kroppsliga sjukdomar. Jarl Torgerson har läst Physical Health and Schizophrenia, om en skrämmande ojämlikhet i vården,…


Konst och etnologi
Två intressanta tyska böcker om Aby Warburg

För en tid sedan kom den tyske konsthistorikern och etnologen Aby Warburgs bok Skrifter. I urval ut i svensk översättning. Tommy Andersson presenterar här två intressanta tyska böcker, inte av utan om Warburg: Horst Bredekamps om Warburg som etnolog i Aby…


Vinnare och förlorare
Om ekonomins och ekonomernas makt

Idag syns ekonomer överallt där olika samhällsfrågor diskuteras. De uttalar sig ofta tvärsäkert om den troliga utvecklingen, som om allt var givet, som om också samhällsutvecklingen följde rena naturlagar.  Sven-Eric Liedman tecknar här i en längre essä bakgrunden till hur…


Lärd latinsk litteratur
Om den akademiska dissertationen

Latinet hade under medeltiden en ledande ställning som internationellt språk inte minst inom den högre utbildningen där man både disputerade och författade dissertationer på latin. Först 1741 blev det tillåtet använda svenska, men ännu Geijer och Tegnér skrev sina avhandlingar…


Vems bild är detta?
Antika mynt – vårt första massmedium?

Medan de bevarade skriftliga dokumenten från antiken är förhållandevis få, är mynten desto fler. Inte bara metallen som användes och dess vikt utan också de bilder, texter och symboler som återgavs på myntets båda sidor gav legitimitet åt både mynt…


En Upplysning för vår tid
Den franska filosofen Corine Pelluchon

Hur kan man idag försvara de goda tankarna från Upplysningen,  som med sin instrumentella förnuftstro, sina naturvetenskapliga framsteg och synen på kulturen som överlägsen naturen lade grunden inte bara för den snabba utvecklingen sedan dess, utan också för den ödeläggelse…


Utrotning
Om garfågeln, döda språk, Island och Gísli Pálsson

Om den internationellt kände isländske humanisten och antropologen Gísli Pálsson, och om flera av hans böcker, inte minst den  vackra boken Fuglinn sem gat ekki flogið som handlar om utrotningen av garfågeln, norra halvklotets pingvin, berättar här Johan Swedenmark. …


Puer aeternus?
Antoine de Saint-Exupérys brev till mamman

Visste du att Le petit prince av Saint-Exupéry lär vara världens fjärde mest sålda bok genom tiderna? Lägger man till också böckerna, filmerna och annat om Peter Pan och Pippi Långstrump tycks temat om puer aeternus och puella aeterna – det…