Ola Sigurdson har läst tre böcker där författarna på olika sätt och med olika accenter söker formulera en motberättelse till standardberättelsen om sekulariseringen – om hur religion, vetenskap och politik kommit att skiljas åt i det moderna väst – men ändå…
- Tyska
Kättaren Luther
Volker Reinhardt – Luther der Ketzer. Rom und die Reformation
Har både den katolska och den lutherska synen onödigtvis bestämts av ömsesidiga och ensidiga fiendebilder? Var reformationen inte en konsekvens av teologiska skillnader utan mera resultatet av årtionden av oförståelse och konfrontationer mellan ”de förfinade” i Rom och de ”bonniga” tyskarna? I…
Niels Werber – Geopolitik zur Einführung
Sista delen av Peter Jacksons filmtrilogi om hobbiten Bilbo innehöll fler fältslag än jag var förberedd på. Jag borde ha kunnat gissa att en film med undertiteln Femhäraslaget skulle innehålla en del stridsscener, men det var länge sedan jag läste…
José Casanova – Europas Angst vor der Religion
Av OLA SIGURDSON Så mycket fördomar om religion är i svang i samtiden att det är näst intill omöjligt att föra någon konstruktiv debatt i frågan. Ett verktyg för att röja något i…
Giorgio Agamben – Die Beamten des Himmels
Av OLA SIGURDSON I väntan på en översättning av Giorgio Agambens teologiska undersökning av ekonomi och makt i Il Regno e la Gloria kan vi vars italienska är…
Rainer Forst – Toleranz im Konflikt
Av OLA SIGURDSON Frågan om tolerans är i vår omedelbara samtid minst sagt glödhet. Därmed inte sagt att den är enkel. Tittar man närmare på toleransbegreppet lägger man snart märke till att det är lätt…