Antiken som uppfinning och identitet
De gamla grekerna och historiebruket

”Hur ofta tänker du på Romarriket?” var en fråga som nyss ställdes överallt. I två böcker, en fransk och en tysk, ställs istället frågan om hur man tänkt och tänker på antikens greker och Aten. L’invention de la Grèce  vill göra…


En möjlig lycka? 
Om Anne Rabes Wenderoman

I år för 35 år sedan föll Berlinmuren och Tyskland kunde återförenas. Om de omvälvningar som denna ”Wende” innebar har det uppstått en hel litterär genre. I Die Möglichkeit von Glück berättar Anna Rabe om uppväxten i en familj i…


Empires 
Om imperierna under det långa 1800-talet

År 1800 behärskade olika imperier 35 procent av jordens yta. Redan 1914 hade de lagt under sig hela 84 procent, ofta med brutala metoder. Om denna imperiernas utveckling och deras makt har Ulrike von Hirschausen och Jörn Leonhard nyss kommit…


Spännande idéhistoria 
Om Martin Mulsows lärdomsprov Überreichweiten

I dag har den tidigare världshistorian ofta fått ge plats åt konceptet globalhistoria, en mer balanserad historieskrivning, som tar hänsyn till växelspelet och de långa linjerna i kontakterna mellan olika delar av världen. Men hur förstå inte bara handeln utan…


Gud i Tredje riket 
Om tron och kyrkorna i medlöperiets tid

Religionen spelar sällan en framträdande roll i historiska genomgångar av nazismens förförelsekraft och Tredje rikets utveckling. I sin bok Gläubige Zeiten framhåller Manfred Gailus tvärtom religionen som ett centralt vardagsfenomen efter 1933 och gör en genomgång av de olika kyrkorna…


Konst och etnologi
Två intressanta tyska böcker om Aby Warburg

För en tid sedan kom den tyske konsthistorikern och etnologen Aby Warburgs bok Skrifter. I urval ut i svensk översättning. Tommy Andersson presenterar här två intressanta tyska böcker, inte av utan om Warburg: Horst Bredekamps om Warburg som etnolog i Aby…


Fotot såg på mig
Ny bok av Katja Petrowskaja

I sin nya bok, Das Foto schaute mich an (”Fotot såg på mig”), har Katja Petrowskaja samlat ett sextiotal bilder och försett var och en av dem med en personligt hållen text, som en nyckel till världen bakom bilden, och med…


Infokratin 
En sval nedmontering av medborgarmakten

Den tyske filosofen Byung-Chul Han, en lågmäld men uthållig röst i den kritiska debatten om det moderna samhället och särskilt informationssamhället, ger i sin nya bok Infokratie en väsentligen dyster analys av demokratins möjligheter i vår nya sköna värld, där informationens…


Pojkfrisyren. 
Helga Lüdtkes Bubikopf om den radikala frisyren

Om en originell och fascinerande bok om politik och kultur, vardag och fest, som tar avstamp i hur den omvälvande pojkfrisyren – coupe à la garçonne – nådde Weimarrepublikens Tyskland på 1920-talet berättar Helga Lüdtke i sin bok Bubikopf med undertiteln…


Skuggor och dagrar i mörkrets tid

Victor Klemperers ständiga aktualitet bygger främst på hans banbrytande kartläggning av Tredje rikets språk i boken LTI och dagböckerna från hela hans vuxna liv. Men ännu är kvarlåtenskapen inte helt uttömd och på senare år har Klemperers förlag Aufbau publicerat…


Hölderlin. Komm! Ins Offene Freund! av Rüdiger Safranski

Det är i år 250 år sedan den tyske diktaren Friedrich Hölderlin föddes och Fischer Verlage firar detta genom att publicera en biografi: Hölderlin. Komm! Ins Offene Freund! av Rüdiger Safranski. Tommy Andersson reflekterar i sin läsning över ett författarskap vars…


Ett epos i autofiktionens tid

Tommy Andersson har läst den kritikerhyllade och Deutscher Buchpreis-belönade Anne Webers Annette, ein Heldinnenepos. Ett versepos som genom att skildra ett enskilt liv lyckas spegla det franska, och därmed det europeiska 1900-talet genom en enda kvinnas fascinerande livsöde. Ibland påstås autofiktionen…


Victor Klemperer i dag

Den franske essäisten och översättaren Frédéderic Joly har nyligen kommit ut med boken La langue confisquée om Victor Klemperers berömda studie över det språkliga förfallet under nazismen, LTI. Tommy Andersson finner i Jolys bok också en hel del väsentligt om vår egen tids kommunikativa misär…


Generationsskifte i Marbach

För en av Europas främsta litteraturinstitutioner – det tyska litteraturarkivet Deutsches Literaturarchiv Marbach (DLA) med Schiller-Nationalmuseum och Literaturmuseum der Moderne i Marbach utanför Stuttgart, har i år för första gången en kvinna, litteraturvetaren Sandra Richter, utsetts till ledare för verksamheten. (mer …)


En försiktigt hoppfull sorgesång
Om Esther Kinskys Hain

Tommy Andersson skriver om den tyska författaren Esther Kinskys nya roman Hain: Ein Geländeroman, där den kvinnliga berättaren ger sig ut på en resa till Italien som ett led i ett sorgearbete, att Kinsky i sin omsorg om både stoffet och språket…


DER REISENDE
Om Alexander Boschwitz roman

Tommy Andersson om en litterär händelse i Tyskland – en nyutgåva av Ulrich Alexander Boschwitz roman Der Reisende,  skriven under december 1938, men där  originalmanuskriptet påträffats först nu. Boken har väckt stor uppmärksamhet i Tyskland, för dess litterära kvaliteter, men…


Homeros och konsten att berätta

Den tyske grecisten Jonas Grethlein diskuterar i en ny bok, Die Odyssee. Homer und die Kunst des Erzählens, berättargreppen i Odysséen, den västerländska litteraturens urepos och Tommy Andersson finner boken vara en både bärkraftig och inspirerande undersökning om Odysséens berättande…


Ut ur skuggan?
Charlotte Wiedemann – Der neue Iran

Iran har ofta med rätta beskrivits som en diktatur hopplöst försjunken i religiös fanatism. Charlotte Wiedemann menar i boken Der neue Iran att den bilden av landet inte längre fångar de senaste årens stora förändringar. Dagens Iran har inte längre…


Caesars galliska krig i nytt ljus
Markus Schauer – Der gallische Krieg

I vår tid av ”alternativa fakta” visar den tyske latinisten Markus Schauer i en ny bok hur redan Caesar med sin bok om det galliska kriget, De bello gallico, med medvetna litterära stilgrepp sökte övertyga de politiska motståndarna om hans egen…


Navid Kermani
Sozusagen Paris

Vad är kärleken för någonting? Det är frågan bakom romanen Sozusagen Paris, det senaste skönlitterära verket av Navid Kermani, ständigt aktuell som debattör, forskare, reportageförfattare eller just nu som romanförfattare. Förra året belönades han med Tysk bokhandels fredspris, och på…


En orientalist för vår tid
Tysk bokhandels fredspris till Navid Kermani

I juni meddelades att Tysk bokhandels fredspris 2015 tilldelats orientalisten Navid Kermani som [citat]en av de viktigaste rösterna i vårt samhälle, som mer än någonsin tidigare måste bemöta människor med vitt skilda erfarenhetsvärldar och helt olika nationell och religiös bakgrund,…


Katja Petrowskaja – Vielleicht Esther

Bland höstens översättningar till svenska återfinns Katja Petrowskajas hyllade debutbok Vielleicht Esther om hennes sökande efter den egna släktens rötter i nittonhundratalets Östeuropa, ett verk som då det utkom i Tyskland väckte mycket stor uppmärksamhet. Det intensiva intresset berodde främst…


Dagbok från en tidsresa
Anne Weber – Ahnen

Den som ibland besöker Dixikon gör så av många goda skäl. Ett av de främsta är för många läsare tidskriftens vilja att vara ett forum för »böcker på andra språk än svenska« för den som intresserar sig för »europeisk litteratur,…


Macht in der Mitte – Tysklands nya roll i Europa

Med Macht in der Mitte är statsvetaren Herfried Münkler tillbaka med en dagsaktuell långessä om EU:s och Tysklands specifika roll i den globala politiska kontexten. Bokens undertitel, ”Tysklands nya uppgifter i Europa”, ger en antydan om dess ärende. Det geostrategiska…


Uwe Johnson – en resa Frauke Meyer-Gosau – Versuch eine Heimat zu finden. Eine Reise zu Uwe Johnson

Nya böcker om Uwe Johnsons författarskap är inte så vanliga som hans verk egentligen förtjänar. Avhandlingar skrivs ändå i ämnet och det livaktiga Uwe Johnson-sällskapet står för en årsbok och återkommande litterära arrangemang i hans uppväxtlandskap Mecklenburg-Vorpommern. I fjol, då…


Idioten i Uckermark
Botho Strauss – Herkunft

En av de viktigaste författarna inom den samtida tyska litteraturen har bytt de stora städernas konstnärs- och författarkretsar mot ett tillbakadraget liv på landsbygden nordost om Berlin, där…


Första världskriget
Hirschfeld & Krumeich – Deutschland im ersten Weltkrieg

Av TOMMY ANDERSSON Den senaste tidens många böcker och audiovisuella produktioner om första världskriget kan knappast ha undgått någon. De flesta verk kommer från den engelskspråkiga världen, där…


Bosnienkriget ur barnets perspektiv
Martin Kordic – Wie ich mir das Glück vorstelle

Av TOMMY ANDERSSON Bosnienkriget, som rasade mellan 1992 och 1995, ligger nu så långt tillbaka i tiden att det börjat bearbetas i litterär form. Inom den tyskspråkiga litteraturen…


Karl den store – tro, våldsmakt och kunskapstörst

AV TOMMY ANDERSSON Den 28 januari i år ringde kyrkklockorna i Aachen för att högtidligt påminna om Karl den stores dödsdag 814, och…


Thomas Bernhard lever!
Alexander Schimmelbusch – Die Murau-Identität

I år är det 25 år sedan Thomas Bernhard knappt sextio år gammal gick ur tiden. Denne egensinnige och högt begåvade författare var då – särskilt…