Giorgio Agamben – Die Beamten des Himmels

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av OLA SIGURDSON

I väntan på en översättning av Giorgio Agambens teologiska undersökning av ekonomi och makt i Il Regno e la Gloria kan vi vars italienska är något knackig nu ta del av ett utdrag.

Det rör sig om en tysk översättning av kapitlet om den antika och medeltida änglaläran. Varför tar sig då en av Italiens mest prominenta filosofer an detta till synes obskyra ämne? Helt enkelt därför att Agamben menar att den moderna historiefilosofin, som en sekulariserad version av en kristen frälsningshistoria, måste förstås i relation till frågan om hur Gud styr världen, nämligen genom sina ”ämbetsmän” änglarna.

De himmelska härskarornas hierarkier har fått sina jordiska avbilder i den moderna tidens byråkratier. För att kritiskt analysera de senare måste man först förstå de tidigare.

Tillsammans med ett nyskrivet förord av Agamben och en översättning av Thomas av Aquinos änglalära från Summa theologiae utgör Agambens undersökning av sambandet mellan angelologi och byråkrati ett fascinerande exempel på det teologiska intresset hos den samtida radikala filosofin.
© Ola Sigurdson

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).