1922 upprättade Lenin en lista på 220 intellektuella som han inte ansåg önskvärda i ett kommande Sovjet och som därför skulle deporteras från Ryssland. I två skepp – senare kallade Filosofskeppen – sändes de med sina familjer i exil till…
- Tyska
Från årets Theatertreffen i Berlin
Martin Lagerholm, som för Dixikon har besökt årets Theatertreffen i Berlin, skriver här om sceninstruktören och scenografen Ulrich Rasches anslående uppsättning av Lessings Nathan der Weise och om regissören, dramatikern och Sverigebekantingen Falk Richters autofiktiva monolog The Silence. En…
Kafka: 1924
Om en utställning på Museum Villa Stuck i München
I år är det 100 år sedan Franz Kafka gick bort och bara i Tyskland har ett drygt femtiotal nya böcker av och om Kafka redan getts ut, och otaliga evenemang planeras. Martin Lagerholm har i München besökt utställningen Kafka:1924…
Büchnerpriset 100 år
I Tyskland lär det finnas drygt 1100 olika bokpris. Bland dem är väl Deutscher Buchpreis, Tysklands motsvarighet till Augustpriset, det mest kända. Men det kanske mest prestigefulla litteraturpriset är Büchnerpriset, som i år fyller 100 år. Martin Lagerholm skriver här…
Ur makens skugga
Om återupptäckta Veza Canetti
Den österrikiska författaren Veza Canetti debuterade redan 1932 men blev, efter att ha gift sig med den kommande nobelpristagaren Elias Canetti, hans ”maka och verksam i hans tjänst”, som hon själv uttryckte det. Först när hennes samlade litterära produktion gavs ut…
De isolerade ögonblickens små historier
Sensationen Adelheid Duvanel
Hennes liv var tragiskt och hennes verk är fullt med outsiders i en till synes tröstlös tillvaro, men hennes unika, konstfulla kortprosa lämnar ändå läsaren slagen med häpnad. I samlingsvolymen Fern von hier har hennes berättelser gjorts tillgängliga igen. Med…
En drömbok och en utan betydelse
Nytt från Martin Walser och Robert Schneider
Martin Lagerholm om två stora tyskar i mindre format – Robert Schneiders nya Buch ohne Bedeutung och 95-årige Martin Walsers drömbok,Traumbuch. Båda har, i likhet med flera tyska prosaister under senare år, denna gång givit ut korta böcker med korta texter. …
Theatertreffen i Berlin 2022
Efter de långa pandemiåren besöker Martin Lagerholm åter Theatertreffen i Berlin och noterar hur de performativa, genreöverskridande, postdramatiska, identitetspolitiska och aktivistiska spelen och utspelen numera trumfar det mesta på de tyska tiljorna, också då pjäsvalen är klassiska som Molières Tartuffe eller Schillers…
Die Nibelungen
Om Felicitas Hoppes tyska stumfilm
Martin Lagerholm skriver om den tyska författaren Felicitas Hoppes vilda och befängt underhållande roman Die Nibelungen. Ein deutscher Stummfilm, som kom ut i Tyskland i höstas, där hon ”omregisserar” den tyskaste av myter, den litteraturhistoriskt sakrosankta Nibelungensången. Att Felicitas Hoppe…
Frihetens eld i en mörk tid
Om fyra kvinnliga filosofer
För något år sedan skrev Arne Melberg här på Dixikon om Zeit der Zauberer, Eilenbergers omtalade bok om fyra manliga filosofer under det tidiga 1900-talet. I sin nya och lika uppmärksammade bok, Feuer der Freiheit handlar det istället om fyra…
Die Selbstgerechten – Sahra Wagenknecht
Inför det tyska förbundsdagsvalet i morgon den 26 september har Martin Lagerholm läst politikern, debattören och författaren Sahra Wagenknechts stridsskrift Die Selbstgerechten. Boken är häftigt polemisk, inte minst mot de egna i vänsterpartiet Die Linke. Förbannelsen består: en bayrare kan…
Om den österrikiske författaren Franzobel
Martin Lagerholm introducerar här den österrikiske författaren Franzobel (egentligen Franz Stefan Griebl, född 1967) – som redan hunnit med närmare ett hundratal titlar på tjugofem år – genom att presentera två av hans senaste böcker, polisromanen Rechtswalzer från förra året…
Theatertreffen Berlin, 2019
På Theatertreffen i Berlin kan man se bland annat de tio juryutvalda uppsättningar som utsetts till det senaste spelårets bästa tyskspråkiga produktioner. Martin Lagerholm skriver här om några av dem, Persona, i regi av tyskan Anna Bergmann, Förödmjukade och förnedrade …
”Ach du min Moder!”
Om alkoholen i litteraturen och på teatern
Martin Lagerholm skriver apropå Staffan Valdemar Holms uppsättning på Det Kongelige av Ivan Vyrypajevs pjäs De fulde om alkohol och berusning inte bara i en annan av Holms uppsättningar, Puntila av Brecht, utan också i danske Tom Kristensens rasande spritroman…
DEUTSCH, NICHT DUMPF
Tysk handbok för upplysta patrioter
I denna ”handbok för upplysta patrioter”, där Thea Dorn tar upp värdefrågor och begrepp som nationalism, tradition och kulturell tillhörighet, vill hon med ledordet ”upplysta” särskilja den besinningsfulla och intellektuellt prövande patriotismen från den värsta grobianiseringen och det etniskt mest exkluderande bruket…
Murarnas återkomst?
Tobias Prüwer – Welt aus Mauern
När Berlinmuren föll 1989 tycktes det gränslösa samhället ha kommit för att stanna. På senare tid har det dock ifrågasatts, allt starkare röster talar för återupprättandet av isolationistiska nationalstater, och det tycks nu vara dags för en ”murarnas återkomst”. Men…
Unter der Drachenwand
Prisad österrikisk roman
Den österrikiske författaren Arno Geiger har tidigare av förlaget Thorén Lindskog introducerats på svenska med Den gamle kungen i exil. Martin Lagerholm anmäler här Arno Geigers nya roman Under der Drachenwand, som enstämmigt hyllats i tyskspråkig press. ”…eine geniale Authentizitätsfiktion”…
En oönskad bästsäljare
Rolf Peter Sieferles Finis Germania
Martin Lagerholm skriver om Rolf Peter Sieferle, under sin livstid en högst renommerad och respekterad historiker, om hans förbittrade och mycket obehagliga, historierevisionistiska och högerradikala stridsskrift Finis Germania från 2017 och om hur den chockerande nog hamnade på de tyska bästsäljarlistorna…
Utopias fall
Hugo Bettauer – Die Stadt ohne Juden
I sin kusligt profetiska och klarsynta bok från 1922 – en drastisk satir över den dåtida antisemitismen i Österrike – fångar Bettauer på kornet den populistiska och chauvinistiska politikens aggressiva retorik. En fanatiskt antisemitisk regering i Österrike inför inte bara raslagar…
Den passionerade trädgårdsmästaren
”Vi måste odla vår trädgård”, utbrister titelfiguren på slutraderna i Voltaires satiriska roman ”Candide”. Detta som ett numera bevingat svar på läromästaren Pangloss tankar om att vi lever i ”den bästa av världar” (efter filosofen Leibniz). Candides slutreplik tolkas ofta…
Wiesengrund
Gisela von Wysocki
För en handfull år sedan gav polyhistorn Gisela von Wysocki (essäist, dramatiker, litteratur- och musikvetare, filosof) ut sin självbiografiskt färgade prosabok och barndomsskildring Wir machen Musik (anmäld här på Dixikon). Det lyriska och stilsäkra tidsdokumentet från efterkrigstidens Tyskland är inte…
Det hemliga Tyskland (V)
Faust
Efter att tidigare ha behandlat Hermann, Barbarossa och Siegfried avslutar Martin Lagerholm här sin essä om myternas Tyskland med en epilog om berget Brocken, Walpurgisnacht och – förstås – Faust. Hela essän kan läsas här. Brocken, det mest tyska…
Det hemliga Tyskland
Om tyska myter
Hela Martin Lagerholms essä om tyska myter där han med åskådliga exempel söker återge några huvudlinjer och dominerande strömningar i myter som format den tyska självbilden. Lika lite som historien själv återspeglar de ett avlägset, storslaget förflutet, utan de har…
Det hemliga Tyskland III
Arminius/Hermann och slaget vid Teutoburgerskogen
Det tredje avsnittet i en längre essä där Martin Lagerholm tar upp centrala tyska myter och deras ideologiskt färgade receptionshistoria. Vintern 2009. Jag befinner mig på Grotenburger Berg i Teutoburgerskogen strax utanför den lilla staden Detmold i nordvästra Tyskland.…
Det hemliga Tyskland (II)
Barbarossa
Der alte Barbarossa, Der Kaiser Friederich, Im unterirdischen Schlosse Hält er verzaubert sich. Er ist niemals gestorben, Er lebt darin noch jetzt; Er hat im schloss verborgen Zum schlaf sich hingesetzt De första två stroferna ur Friedrich Rückerts (1788–1866) i…
Helmut Schmidt – Was ich noch sagen wollte
I stora delar av västvärlden var 1960- och 70-talets samhällsklimat ytterst politiserat, på gott och ont. En av de mer positiva effekterna av detta var att direktkontakten mellan makthavare och medborgare utgjorde ett mer självklart inslag i det offentliga samtalet…
25-årsminnet av Berlinmurens fall
Ines Geipel – Generation Mauer
Av MARTIN LAGERHOLM Få faktiska platser i nutidshistorien illustrerar väl den specifika geografiska ortens betydelse för historiska processer tydligare än Berlinmuren. En oundviklig symbol för det kalla krigets tudelade…
Volker Weidermann – Ostende 1936, Sommer der Freundschaft
Av MARTIN LAGERHOLM Bröderna Thomas och Heinrich Mann, Hermann Broch och Robert Musil, Anna Seghers och Bertolt Brecht är blott några av de namnkunniga diktare och dramatiker som på ett tidigt stadium beslöt sig för att lämna Hitlertyskland eller det…
Jutta Person – Esel
Av MARTIN LAGERHOLM I århundraden har dumdryga narrar gärna utrustats med åsneöron. Fler än den tyske läkaren, naturfilosofen, målaren och Goethe-vännen Carl Gustav…
Tyska kriminalförfattare 2. Ricarda Huch
Av MARTIN LAGERHOLM På inhemska topplistor över de bästa tyskspråkiga kriminalromanerna, där de båda schweizarna Friedrich Glauser och Friedrich Dürrenmatt brukar ligga i täten, hamnar…
Tyskspråkiga kriminalförfattare 1. Friedrich Glauser
AV MARTIN LAGERHOLM Nämner man Schweiz och kriminalromaner i samma andetag brukar det handla om Friedrich Dürrenmatt och hans moralfilosofiska deckare om illusionslösa kommissarier och slumpens makt över…
Ferdinand von Schirach – Tabu
Av MARTIN LAGERHOLM Härom året slog den tyske brottsmålsadvokaten Ferdinand von Schirach igenom med dunder och brak i den litterära offentligheten. De båda prosaböckerna ”Brott” och ”Skuld” översattes snabbt…
Klaus Theweleit – Buch der Königstöchter. Pocahontas II
Av MARTIN LAGERHOLM När den välkända — i vissa kretsar rentav famösa — kulturteoretikern, sociologen och författaren Klaus Theweleit nu ger ut sin drygt 700-sidiga studie Buch der Königstöchter,…
Sabine Friedrich – Wer wir sind
Av MARTIN LAGERHOLM Hollywoodfilmen ”Valkyria” (om 20 juli-attentatet mot Hitler), den tyska filmen ”Sophie Scholl” (om syskonen Scholls och Vita rosens motstånd mot nazismen) och internationella nyutgåvor av Hans…