Natten under snön 
Om ett krig som aldrig tar slut

Med den mästerliga och i Tyskland lovprisade Die Nacht unterm Schnee avslutade Ralf Rothmann häromåret sin trilogi om andra världskriget och efterkrigstiden, om hur kriget för de överlevande aldrig riktigt tog slut, hur deras upplevelser och trauman levde kvar hela…


IRL på nätet?
Om Tonio Schachingers roman Echtzeitalter

Österrikaren Tonio Schachinger belönades förra året med Deutscher Buchpreis för sin roman Echtzeitalter (Realtidsålder) där huvudpersonen, som är elev i en fiktiv gymnasieskola med stora likheter med anrika Theresianum i Wien, flyr från skolans rigida värld in i en spelvärld…


Flykt, fördrivning och hemlöshet
Ulrike Draesners mästerliga romantriptyk

Vems är berättelserna om kriget och vilka skriver om vilkas upplevelser? Den tyska författaren Ulrike Draesner har med sin mästerliga trilogi om flykt, fördrivning och hemlöshet under 1900-talet – Sieben Sprünge vom Rand der Welt, Schwitters och Die Verwandelten -…


Blutbuch 
Deutscher Buchpreis 2022

En av förra årets vackraste böcker och en självklar vinnare av Deutscher Buchpreis 2022 skriver Margareta Flygt om Blutbuch av Kim de l`Horizon, en bok om att visa sitt inre, hitta ett nytt språk och om att söka efter den…


Omvärld och identitet
Deutscher Buchpreis 2022

Tysklands största bokpris, Deutscher Buchpreis, gick i år till Kim de l’Horizons Blutbuch. Margareta Flygt har läst inte bara den utan flera andra av de böcker som varit på både den långa och korta listan och funnit att årets böcker växlat…


Barnbarn och tysknationalist  
Om en roman av Bernhard Schlink

Går det att påverka någon genom att visa upp en annan värld? Kan konst omvända en nationalsocialist? Hur bemöter vi oliktänkande? Det är några av de stora frågor som Bernhard Schlink tar sig an i sin senaste, bästsäljande, roman Die…


Att korsa en flyktings spår
Tyska försök att närma sig historien

I Tyskland kommer det varje år ut mängder med nya böcker om andra världskriget och Förintelsen. Om den första generationen teg om sina upplevelser, vill den tredje och fjärde nu veta allt. Både Christiane Hoffmann i Alles, was wir nicht erinnern och…


Vanishing Berlin. Ett fotoprojekt

Om Berlins förvandling från tiden från murens fall 1989 och framåt handlar projektet Vanishing Berlin. I nu två böcker, på utställningar och på sociala medier har fotografen Alexander Steffen dokumenterat omvandlingen genom att beskriva platser och hus som en gång…


Blaue Frau 
Deutscher Buchpreis 2021

”Ett modigt val” anser Margareta Flygt om att Antje Rávik Strubels läsvärda Blaue Frau tilldelats årets största tyska bokpris, Deutscher Buchpreis, då boken varken bjuder på en enkel läsning eller ett lätt tema. Första gången jag hörde talas om Antje Rávik Strubel…


Dunkelblum – Eva Menasse

Jag har tidigare uppfattat många svenskars syn på omvärlden som väldigt förenklande och det är först på senare år bilden av goda och onda nyanserats mer. Beror det på att vi rest mer? Lärt känna människor, läst fler böcker? Jag…


Tiere im Nationalsozialismus av Jan Mohnhaupt

Margareta Flygt har läst den tyske journalisten Jan Monhaupts bok ”Tiere im Nationalsozialismus”. Monhaupt belyser i boken en tidigare mindre beaktad aspekt av nazismen; dess förhållande och relation till djur, för att därigenom blottlägga och tydliggöra nazimens världsbild. Margareta Flygt reflekterar över denna…


Fyra bröder i två romaner
Om tyska Winterbienen och Brüder

Margareta Flygt om två av de romaner som fanns med på Deutscher Buchpreis shortlist 2019 och som båda har två bröder som huvudpersoner. Den ena berättar om en biodlare och flyktingsmugglare och dennes bror under andra världskriget, den andra utspelar sig…


Om Lukas Bärfuss och hans roman Hagard

Lukas Bärfuss, den kanske mest välkände schweiziske författaren idag, tilldelades förra året Georg Büchner-priset som belöning för hela sitt författarskap som förutom romaner omfattar också essäer och dramer (”Vem är Schmitz?” spelas just nu på Stadsteatern i Göteborg). Margareta Flygt skriver…


Härkomst 
Saša Stanišić Herkunft

Den idag välkände tyske författaren Saša Stanišić, som kom med sina föräldrar till Tyskland 1992 i samband med de då pågående balkankrigen, ställer i sin senaste bok Herkunft, på en gång en roman, självbiografi och essä om minne och ursprung, angelägna…


Någonstans i mörkret 
Roman av Natascha Wodin

Natascha Wodin, som i den prisbelönade romanen Sie kam aus Mariupol tidigare har berättat om sin mor, som under kriget deporterades från Ukraina till Tyskland som tvångsarbetare och som tidigt tog sitt liv, återkommer nu med en roman om sin…


”Kvinnohistorien”
Feridun Zaimoglus Die Geschichte der Frau

Feridun Zaimoglu, en av de mest framträdande tyska författarna, har redan tidigare skrivit romaner ur ett kvinnligt perspektiv, men har nu i sin senaste bok, Die Geschichte der Frau , velat framhäva kvinnorna i historien och har skapat sin egen…


En samtidslitteraturens
superstar
 
Nino Haratischwili

Den tysk-georgiska författaren Nino Haratischwili lanseras i Tyskland som ”en samtidens superstar” och fick sitt publika genombrott med den 1 300 sidor långa romanen Das achte Leben. (Für Brilka) som gestaltar en georgisk släkts öden under åtta generationer. Margareta Flygt…


”Om du hade sett vad jag har sett..”
Natascha Wodin – Sie kam aus Mariupol

Natascha Wodins mor blev under kriget tvångsdeporterad från Ukraina till ett arbetsläger i Tyskland och tog tidigt sitt liv. I sin roman Sie kam aus Mariupol, som rör sig mellan fiktion och dokumentärt och som belönades med årets pris på…


Deutscher Buchpreis 2016
Bodo Kirchhoff – Widerfahrnis

[citat]Denna berättelse, som fortfarande gör hjärtskärande ont, som man säger, även om han inte skulle erkänna det, bara för en gång skull här, hur skulle han ha inlett den? Kanske med stegen utanför hans dörr och tvivlet på att det…


Bland folk
Juli Zeh unter Leute i Unterleuten

På sommaren byter Österlen ljud. I stället för vinterns mjuka, kärva skånska idiom skär den höga, lite vassare stockholmska sommardialekten genom fågelkvitter och vågsvall. Drömmen om det enkla lantlivet väcks ungefär samtidigt som den första pollenallergin ger sig till känna,…


Feridun Zaimoglu – Siebentürmeviertel

Feridun Zaimoglu, hyllad tysk författare sedan decennier, blev känd när han 1995 debuterade med ”Kanak Sprak” (”Blattespråk” ungefär), ett rasande språkfyrverkeri på invandrartyska, tätt följd av ”Abschaum” (”Avskum”), »Koppstoff” (slang för huvudduk), ”Liebesmale, scharlachrot” (”Kärleksfläckar, scharlakansröd”), ”Kopf und Kragen”(”Hals och…


Deutscher Buchpreis 2015
Frank Witzel – Die Erfindung der Rote Armee Fraktion durch einen manisch depressiven Teenager im Sommer 1969

Frank Witzel, född i Wiesbaden 1955 och vinnare av årets Deutscher Buchpreis, har skrivit den mest underhållande terroristroman jag läst. Den har en titel lika lång som boken är tjock: ”Die Erfindung der Rote Armee Fraktion durch einen manisch depressiven…


Jenny Erpenbeck
Gehen, ging, gegangen

Jenny Erpenbeck är en av de tyska författare som också blivit internationellt känd. Hon är uppvuxen i gamla Östberlin och kommer från en författande släkt; hennes far, John Erpenbeck, som är fysiker och filosof, har skrivit skönlitterärt liksom hennes farfar…


”Att skriva en dikt efter Auschwitz är barbariskt”

Den tyske filosofen Theodor W. Adornos provocerande uttalande i rubriken har ofta citerats. En tolkning är att all diktning om Auschwitz och koncentrationsläger är moraliskt omöjlig. Frågan har diskuterats under hela efterkrigstiden. Är det möjligt att skriva om förintelsen? Många…


Lutz Seiler – Kruso

Det är svårt att förklara för yngre att vårt grannland omgärdades av en mur för bara 25 år sedan. 5 000 människor försökte ta sig över Östersjön från ön Hiddensee till Danmark eller Sverige mellan 1961 och 1989 – de…


Reiner Stach
Kafka: Die Frühen Jahre

Att ägna nästan tjugo år åt att skriva en biografi är ett imponerande projekt. Reiner Stach, litteraturvetare och publicist kan även kalla sig Kafka-biografist. Han har tidigare…


Steven Uhly – Königreich der Dämmerung

Königreich der Dämmerung, Skymningens kungarike, är Steven Uhlys fjärde roman. Skymning är tiden mellan dag och natt, svår att fånga och i vilken det kan vara svårt att se klart. Är det slutet på dagen eller början på natten? Det…


Lukas Bärfuss – Koala

Efter Lukas Bärfuss succéroman om kriget i Rwanda, ”Hundert Tage”(2008) som även finns översatt till svenska (”Hundra dagar”), kommer nu hans andra roman ”Koala”. Som tidigare är det ett nöje att läsa Bärfuss, sällan njuter jag så av någons språk…


Deutscher Krimipreis 2014
Friedrich Ani – M

Av MARGARETA FLYGT Friedrich Ani fick sitt genombrott med deckarserien om Tabor Süden, böcker som har gett honom många priser. Fem gånger har han tilldelats Deutscher Krimipreis, senast 2014 för ”M”. Desillusionerad, halvt alkoholiserad och ensam: sådan är klichébilden av…


Alina Bronsky – Nenn mich einfach Superheld

Av MARGARETA FLYGT Alina Bronsky är ännu en av dessa ofta unga, otroligt begåvade författare som har något att berätta och som lyckas göra det på ett annat språk…


Saša Stanišić – Vor dem Fest

Av MARGARETA FLYGT Googlar man på Uckermark kommer man till en hemsida som ska locka till området: ”Mellan Oder och Havel i nordliga…


Sven Regener – Magical Mystery oder Die Rückkehr des Karl Schmidt

Av MARGARETA FLYGT ”Det var den natten muren föll och herr Lehmann blev tvungen att köra sin vän Karl, ”Charlie”, till Urban-sjukhuset. Diagnos: drogrelaterat nervsammanbrott.”…


Albert Ostermaier – Seine Zeit zu sterben

Av MARGARETA FLYGT Det finns miljöer som vi sällan läser om i litteraturen – skidvärlden är en sådan. Men den lämpar sig ypperligt…


Thomas Stangl – Regeln des Tanzes

Av MARGARETA FLYGT Det händer saker i det lilla, ofta bortglömda, landet Österrike. Flera författare skriver vassa skildringar om sitt hemlands aktuella, skrämmande politik som…


Helene Hegemann – Jage zwei Tiger

Av MARGARETA FLYGT Romanen Axolotl Roadkill var en skräll i det litterära Tyskland när Helene Hegemann debuterade år 2010, endast 17 år gammal. Ännu mer skrällde det när bloggaren…


Clemens Meyer – Im Stein

Av MARGARETA FLYGT Clemens Meyers bild av Leipzig är hård, stenhård. Staden nämns visserligen aldrig vid namn, men vi förstår snart vilken miljö personerna – de prostituerade och…