José Casanova – Europas Angst vor der Religion

Köp boken här
Köp boken här

Av OLA SIGURDSON

Så mycket fördomar om religion är i svang i samtiden att det är näst intill omöjligt att föra någon konstruktiv debatt i frågan.

Ett verktyg för att röja något i snårskogen finner vi emellertid i den spanske sociologen José Casanovas lilla bok Europas Angst vor der Religion.

Casanova publicerade 1994 Public Religions in the Modern World som blivit en mindre klassiker och som argumenterade för religionens ökade offentliga betydelse i den moderna världen.

I sin nyutkomna bok fortsätter han temat i form av tre fristående essäer som bland annat behandlar likheten mellan samtida islamofobisk retorik i Europa och tidigare antikatolsk retorik, Europas bortträngning av sin religiösa historia och de samtida feministiska rörelserna inom islam och katolicism. Dess övergripande frågeställning handlar om integration av människor med olika trosuppfattningar i ett och samma samhälle, en integration som försvåras av de fördomar som florerar.

Här finner vi med andra ord empiriskt grundade insikter som sätter många föreställningar om religion i den samtida svenska debatten ur spel.

Ola Sigurdson

 

public_religions_casanova_dixikonJosé Casanova – Public Religions in the Modern World

”… en mindre klassiker.”


Köp boken här (Bokus)

 

– I denna video från Yale University intervjuas José Casanova av professor Miroslav Volf

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).