Av OLA SIGURDSON
Så mycket fördomar om religion är i svang i samtiden att det är näst intill omöjligt att föra någon konstruktiv debatt i frågan.
Ett verktyg för att röja något i snårskogen finner vi emellertid i den spanske sociologen José Casanovas lilla bok Europas Angst vor der Religion.
Casanova publicerade 1994 Public Religions in the Modern World som blivit en mindre klassiker och som argumenterade för religionens ökade offentliga betydelse i den moderna världen.
I sin nyutkomna bok fortsätter han temat i form av tre fristående essäer som bland annat behandlar likheten mellan samtida islamofobisk retorik i Europa och tidigare antikatolsk retorik, Europas bortträngning av sin religiösa historia och de samtida feministiska rörelserna inom islam och katolicism. Dess övergripande frågeställning handlar om integration av människor med olika trosuppfattningar i ett och samma samhälle, en integration som försvåras av de fördomar som florerar.
Här finner vi med andra ord empiriskt grundade insikter som sätter många föreställningar om religion i den samtida svenska debatten ur spel.
Ola Sigurdson
 
 
– I denna video från Yale University intervjuas José Casanova av professor Miroslav Volf