En alldeles särskild bok 
Om Koranen och islamkritik

I dagarna planeras enligt uppgift nya, provocerande och upprörande  koranbränningar. Finns det, utöver andra uppenbara skäl, också något hos Koranen själv som vållar en sådan upprördhet, som ju är svår att föreställa sig om det istället handlat om Bibeln? Islamkännaren…


Är det förgångna framtiden? 
Om ett en gång öppet och frisinnat islam

Kritiker av islam argumenterar inte sällan för att islam måste göra upp med det man anser är föråldrade, medeltida föreställningar. Men var islam under det vi kallar den mörka medeltiden istället en ovanligt upplyst och frisinnad religion, påverkad mer av…


Islamisk upplysning
Hyllad bok av Christopher de Bellaigue

Är dagens alla olika uttolkningar av islam – och därmed också den reaktionära politiska islamism som återfinns i bland annat Iran – snarare en reaktion på och en del i en modern muslimsk kontrarevolution än ett svar på mötet med…


Kan religion göra samhället bättre?

Bidrar de olika religionerna till en ökad identitetspolitisk splittring eller kan de istället göra samhället bättre? Att de verkligen kan det, menar i alla fall de två tyska teologerna Mouhanad Khorchide och Walter Homolka – den ene från islam och den…


Abu Hamid al-Ghazali och Guds absoluta transcendens

Den italienske professorn Massimo Campanini presenterar i boken al-Ghazali and the Divine hur vi, utifrån ett muslimskt perspektiv, kan och bör förstå Guds absoluta transcendens. Abu Hamid al-Ghazali var en persisk filosof, teolog, jurist, logiker och mystiker som levde och verkade i övergången till…


Hör islam hemma i Tyskland – och Europa? (5) 
En reformerad islam?

I det femte och avslutande avsnittet av essän om islam i Tyskland – och därmed i Europa – tar Klas Grinell upp flera böcker av tyska muslimer som på olika sätt diskuterar vad en ”modern” eller ”reformerad” islam skulle kunna…


Hör islam hemma i Tyskland – och Europa?(4)
Om religionen som motkraft

Är Europas syn på radikaliserad islam för ytlig? Är det snarare än islam och vissa imamer de ekonomiska och sociala klyftorna som är problemet? Har alla andra radikala idéer än religionen förlorat sin lockelse, så att det nu bara är…


HÖR ISLAM HEMMA I TYSKLAND? (3)
Islamisk religionsutbildning

I Tyskland är religionsundervisningen konfessionell. För att också landets  miljontals muslimer ska kunna få religionsutbildning behövs lärare och staten har  skapat flera centra för islamisk teologi, en  ”universitetsteologi” som väckt kritik, för att den är konfessionell och för att staten…


Hör islam hemma i Tyskland? (2)
Om Gülen och turkisk islam i Tyskland

I det andra avsnittet av sin essä om islam i Tyskland och Europa tar Klas Grinell upp såväl inflytandet från Turkiet och turkisk islam i Tyskland som gülenrörelsen, eller Hizmet, och hur den också i Tyskland har påverkats av utrensningarna…


Hör islam hemma i Tyskland? (1)
En essä om islam och – Europa

Klas Grinell, som har rest bl.a. till Berlin, Kiel och München, inleder här en längre essä i flera delar om islam och Tyskland, om debatten där, litteraturen, personerna, om Turkiets närvaro och gülenrörelsen, om europeisk kultur, integration och euroislam för…


Studera Koranen
Om tradition och traditionalism

I denna fjärde och sista artikel om nutida Islam tar Klas Grinell upp en ny och bra engelsk översättning av Koranen, The Study Quran, som också innehåller gedigna inblickar i olika traditionella tolkningar av Koranen, men som också visar på svårigheterna…


Koranen och skapelsen
Om sharia, ansvar och ekologisk islam

I tidigare artiklar har Klas Grinell tagit upp flera exempel på nutida, hermeneutiskt inriktade och progressiva rörelser inom Islam, en religion som annars ofta framställs som bokstavstrogen och traditionalistisk. I denna tredje artikel ger han exempel också på ekologiska och…


Översätta Koranen?
Wahabism, kvinnor och parenteser

Hur översätter man idag en arabiska som talades för 1 400 år sedan och som tillkom i ett helt annat historiskt och socialt sammanhang? Idag finns en mängd olika översättningar av Koranen tillgängliga samtidigt, särskilt på engelska.  Klas Grinell tar…


Tolka Koranen?
Något om progressiv och hermeneutisk islam

I en första artikel om nutida Islam tar Klas Grinell här upp flera exempel på en mer hermeneutisk inriktning inom nutida islam, som annars ofta framställs  som bokstavstrogen och traditionalistisk Skriftliga traditioner var länge något exklusivt. Ganska få deltog…