”Vår religion är förnuftet” 
Om feministen Louise Dittmar

I Anton Jansons tredje och avslutande del i serien om tre tyska feminister, och deras olika sätt att förhålla sig till en religion med kvinnofientliga inslag, har turen kommit till Louise Dittmar. Influerad av Feuerbach menade hon att Gud och…


”Framför Guds tron är alla lika”
Om feministen Louise Otto

Hur förhåller man sig som feminist till en religion, som man vill bekänna sig till, men som i delar är kvinnofientlig? Frågan som idag är aktuell på många håll i världen är inte ny, utan delade också 1800-talets feministiska rörelse…


”Jag tror inte på Gud och röker cigarrer”
Om feministen Louise Aston

I många länder är religionen en integrerad del i ländernas institutioner och i människors sociala liv ner på familjenivå. Om religionen också tillåts motivera kvinnoförtryck, hur ska man som feminist förhålla sig till den? Ska man förkasta allt vad religion…


”Vi tror på Gud, Lenin och Chrusjtjov” – om sovjetisk ateism, del 2

Efter en aggressiv förföljelse av kyrkor och religion under 1920- och 30-talen hade Josef Stalin framför allt under andra världskriget accepterat att kyrkan gavs en viss roll i det sovjetiska samhället. Den ateistiska propagandan hade avtagit i styrka. Någon total…


A Sacred Space Is Never Empty – om sovjetisk ateism, del 1

När den tjugoåriga sovjetiskan Rada fick sin Alexej i augusti 1949 gick det hela spartanskt och sakligt till: det unga paret gick till sitt lokala kontor för offentlig registrering av äktenskap och – som Alexej senare beskrev det – ”tog…


Religiösa ateister och historiens mening
John Grays Seven Types of Atheism

Vad är egentligen religion? Filosofen John Gray utmanar tanken i sin senaste bok, Seven Types of Atheism, genom att komplicera inte bara denna fråga, utan också frågan om vad ateism är. Och blir också den, när den vill förklara meningen…