Kan religion göra samhället bättre?

Bidrar de olika religionerna till en ökad identitetspolitisk splittring eller kan de istället göra samhället bättre? Att de verkligen kan det, menar i alla fall de två tyska teologerna Mouhanad Khorchide och Walter Homolka – den ene från islam och den…


Hör islam hemma i Tyskland – och Europa? (5) 
En reformerad islam?

I det femte och avslutande avsnittet av essän om islam i Tyskland – och därmed i Europa – tar Klas Grinell upp flera böcker av tyska muslimer som på olika sätt diskuterar vad en ”modern” eller ”reformerad” islam skulle kunna…


Hör islam hemma i Tyskland – och Europa?(4)
Om religionen som motkraft

Är Europas syn på radikaliserad islam för ytlig? Är det snarare än islam och vissa imamer de ekonomiska och sociala klyftorna som är problemet? Har alla andra radikala idéer än religionen förlorat sin lockelse, så att det nu bara är…


HÖR ISLAM HEMMA I TYSKLAND? (3)
Islamisk religionsutbildning

I Tyskland är religionsundervisningen konfessionell. För att också landets  miljontals muslimer ska kunna få religionsutbildning behövs lärare och staten har  skapat flera centra för islamisk teologi, en  ”universitetsteologi” som väckt kritik, för att den är konfessionell och för att staten…


Hör islam hemma i Tyskland? (2)
Om Gülen och turkisk islam i Tyskland

I det andra avsnittet av sin essä om islam i Tyskland och Europa tar Klas Grinell upp såväl inflytandet från Turkiet och turkisk islam i Tyskland som gülenrörelsen, eller Hizmet, och hur den också i Tyskland har påverkats av utrensningarna…