Trump är inte den enda potentat som kläcker grodor. Politikerna må vara kunniga eller ej, men det är inte alltid så väl beställt med deras bildning. Argentina har inte glömt 90-talspresidenten Carlos Menem, som på 90-talet fick applåder av elaka…
- Spanska
Hjälte och offer
Javier Cercas – El monarca de las sombras
Javier Cercas (Soldados de Salamina, Anatomía de un instante, El impostor) fortsätter att brottas med sitt lands våldsamma 1900-talshistoria. Nu handlar det om fänrik Manuel Mena, som hann uppleva en rad centrala avsnitt av det spanska inbördeskriget innan han vid…
”Det börjar illa”
Javier Marías – Así empieza lo malo
Året är 1980. Det är i en avgörande tid i Spaniens samtidshistoria, mellan pakten i Moncloa 1977 och kuppförsöket 1981. Det är nu som landet efter inbördeskrig…
Juan Goytisolo får Cervantespriset
Av PETER LANDELIUS Det var verkligen på tiden! Premio Cervantes instiftades 1976, ett år efter Francos död, och har vunnit prestige genom att på det hela taget utse…
En kubansk kättare
Leonardo Padura – Herejes
Av PETER LANDELIUS Leonardo Padura är de senaste årens stora stjärnskott i den spansktalande litteraturen. Med hjälp av sin detektiv Mario Conde har…
Guillermo Cabrera Infante – Mapa dibujado por un espía
Efter revolutionen 1959 framstår Cain, Guillermo Cabrera Infante som en av de främsta kubanska prosaförfattarna vid sidan av Alejo Carpentier och Leonardo Padura. Han fick rentav Premio Cervantes två gånger (1997 och 2003). Carpentier blev som bekant världsberömd men dog…
Evita i första person
Marcos Aguinis – La furia de Evita
Av PETER LANDELIUS Marcos Aguinis är idag Argentinas mest ansedde författare och har många strängar på sin lyra. Hans politiska engagemang kommer ofta till tals också i skönlitterär form, inte…
Omständigheternas makt
Jag hoppades länge att få översätta den beundrade Jorge Semprún till svenska: motståndskämpen som överlevde Buchenwald, den underjordiske oppositionsledaren mot Franco, författaren, kulturministern. Spanjoren var uppfödd i Frankrike och skrev nästan alla sina böcker och filmmanus på franska. Genom omständigheternas…
Señora Mirs heta tårar
Juan Marsé – Caligrafía de los sueños
Bakom den kryptiska titeln “Caligrafía de los sueños” (Drömmarnas kalligrafi) döljer sig en berättelse från det sena fyrtiotalets fattiga Barcelona, besegrat i inbördeskriget och förtryckt av frankistregimen. Det har inte hindrat Juan Marsé att skriva en rolig, känslig och spännande…
Javier Marías – Los enamoramientos
Av PETER LANDELIUS Jag föll genast för Javier Marías senaste roman, ”Los enamoramientos” (Förälskelserna). Efter den mastiga trilogin från London – ”Tu rostro mañana”, 2002-2007,…
Arturo Fontaine – La vida doble
Av PETER LANDELIUS La vida doble heter den, chilenaren Arturo Fontaines nya roman som nyss kommit ut hos Tusquets i Madrid och redan hunnit få beröm av Carlos…
”Ett steg framåt och två tillbaka, men alltid under applåder”
Av PETER LANDELIUS Roberto Ampuero har haft framgång med sina deckare i övervägande latinamerikansk miljö, men hans bästa bok är utan tvekan ”Nuestros años verde olivo” (Våra år…
Javier Marías – en av Spaniens idag viktigaste författare
Av PETER LANDELIUS ”Man borde aldrig berätta någonting, inte lämna uppgifter eller bidra med historier eller få folk att minnas människor som aldrig har existerat eller sett dagens…
Juan Cruz – Egos revueltos
Av PETER LANDELIUS Få om någon har en så central utsiktspunkt i den spansktalande världen som Juan Cruz. Han har i tur och ordning varit utlandskorrespondent, redaktör för…
Javier Cercas: Ögonblickets anatomi
Den 23 februari 1981 fick hela världen se en statskupp på TV. Överstelöjtnant Tejero och ett kompani ur Guardia Civil stormade parlamentet och tog alla ledamöterna till fånga, just som man stod i begrepp att välja Leopoldo Calvo Sotelo till…
Yoani Sánchez och vardagsliv i Havanna
Av PETER LANDELIUS Yoani Sánchez föddes 1975, samma år som jag flyttade från Havanna. Moskva hade lagt sin byråkratiska hand över Kuba, men det fungerade inte bättre än Fidels impulsiva…