Försvar för det udda och avvikande 
Ny bok av Rosa Montero

En av Spaniens mest uppburna författare under många år, Rosa Montero, kom förra året ut med essäboken El peligro de estar cuerda (Faran med att vara vid sina sinnes fulla bruk) om litteraturens koppling till psykisk instabilitet i olika former.…


Argentina och 
Ariana Harwicz
 
Några nutida latinamerikaner (4)

Inte bara de tidigare stora namnen från Argentina – som Borges, Cortazar, Sábato och Piglia – finns numera på svenska, utan också flera av de nutida, som Samanta Schweblin och Dolores Reyes. Henrik Nilsson skriver här om ännu en argentinsk…


Mexiko och Brenda Navarro
Några nutida latinamerikaner (3)

Henrik Nilsson fortsätter sina nedslag i latinamerikansk litteratur – där turen nu kommit till Mexiko med flera stora namn idag som Cristina Rivera Garza, Emiliano Monge, Guillermo Arriaga och Fernanda Melchor – och  uppmärksammar här särskilt Brenda Navarro och hennes…


Colombia och Juan Gabriel Vásquez 
Nutida latinamerikansk skönlitteratur (2)

 Colombia har idag blivit ett av de litterärt sett mest vitala länderna i Latinamerika. Henrik Nilsson presenterar flera författare därifrån och tar särskilt upp Juan Gabriel Vásquez och hans senaste bok, Volver la vista atrás (Vända blicken bakåt), en roman…


Nutida latinamerikansk skönlitteratur (1)
En introduktion

Med denna introducerande artikel om nutida latinamerikansk skönlitteratur inleder Henrik Nilsson en serie essäer där fokus kommer att ligga på tre länder  som också historiskt varit betydelsefulla, Argentina, Colombia och Mexiko. Essäserien har gjorts möjlig genom ekonomiskt stöd från Svenska…


Den tomma diskursen 
Mario Levrero

Henrik Nilsson skriver om den uruguayanske kultförfattaren Mario Levrero och hans roman El discurso vacío, ett egentligen antilitterärt projekt i vilket han söker förändra sitt sätt att skriva, en utmärkt introduktion till detta egensinniga författarskap, ännu okänt för svenska läsare. Det…


Revolution på tomgång 
33 Revoluciones av Canek Sánchez Guevara

Canek Sánchez Guevara, som gick bort 2015 bara fyrtio år gammal, var barnbarn inte bara till den legendariske gerillaledaren och politikern Che Guevara utan också till den kubanska ”revolutionen”. Som punkmusiker, grafisk designer, fotograf, journalist och författare till kortromanen 33…


Den utländska dottern 
Najat El Hachmi

Den dubbla kulturella tillhörigheten är utgångspunkten för hela Najat El Hachmis författarskap. Född i Marocko 1979 kom hon som barn till Katalonien. Hennes mest kända och översatta roman är L’últim patriarca (”Den siste patriarken”), som belönades med Premio Ramon Llull…


Ödelagda trakter 
Om våld och flykt i Mexiko

Henrik Nilsson skriver om den mexikanske författaren Emiliano Monges roman Las tierras arrasadas som tar upp både våldet och migrationen i Mexiko och utspelar sig i gränstrakterna till Guatemala, där fattiga migranter utsätts för våld och övergrepp av kriminella. Men…


Om Carlos María Domínguez

Den argentinsk-uruguayanske författaren Carlos María Domínguez, ännu inte översatt till svenska, har som ingen annan gjort Río de la Platas vatten, öar och människor till sitt litterära territorium. Henrik Nilsson har mött honom i Montevideo och tar här särskilt upp två…


Fariña i Galicien
Uppmärksammad spansk bok

Henrik Nilsson skriver om en i Spanien mycket uppmärksammad reportagebok om narkotikasmugglingen i Galicien, en bok som har goda möjligheter att bli ett standardverk i ämnet,  som nu blivit stoppad av domstol på talan av en av de utpekade personerna,…


Femtio år med Hundra år av ensamhet

I år är det ett halvt sekel sedan Gabriel García Márquez roman Hundra år av ensamhet publicerades 1967. Inget annat latinamerikansk litterärt verk har blivit så spritt och läst. Henrik Nilsson skriver här om bokens tillkomsthistoria, dess ställning i Sverige…


Patria
Fernando Aramburu

Det råder inget tvivel om vilken roman som var 2016 års stora kritikerframgång i Spanien. I kulturbilagornas summeringar figurerade ständigt en drygt sex hundra sidor lång baskisk roman. Och när jag för en tid sedan besökte en bokhandel i andalusiska…


Juan Gabriel Vásquez
La forma de las ruinas

För några år sedan befäste den colombianske författaren Juan Gabriel Vásquez (född 1973 i Bogotá) sin ställning som en av de främsta unga latinamerikanska prosaisterna i vår tid med romanen Ljudet av sådant som faller (på svenska 2014); en lysande…


Jorge Franco – El mundo de afuera

När de colombianska knarkkartellerna under slutet av 80-talet och början av 90-talet förlamade landet med avrättningar och attentat, drabbades Medellín särskilt hårt och fick rykte om sig att vara en av världens farligaste städer. Efter att Medellínkartellens ledare Pablo Escobar…


Tomás González – Niebla al mediodía

Några ord måste sägas om Tomás González debutroman Primero estaba el mar (I begynnelsen var havet) från 1983, som blivit något av en minor classic i den colombianska litteraturen. Författaren arbetade som kypare på den klassiska salsaklubben El Goce Pagano…


Bernardo Atxaga

Poesin intresserar sig inte för vad som finns vid vägens slut, skriver mexikanen Octavio Paz i en essä. Till skillnad från journalistikens eller politikens språk syftar inte den moderna poesin till ett särskilt ändamål eller ett konkret mål. Finns det…


Narcoméxico – i bok och språk

Av HENRIK NILSSON Kaféet El Mayor i centrala Mexico City är beläget på takterrassen ovanför det anrika förlaget Porrúas lokaler. Här drömmer man sig lätt bort i landets historia.…