Rök i Österrike

Slutrökt
Av MARGARETA FLYGT

Sedan den förste juli måste alla caféer och restauranger i Österrike, som är över 80 kvm, ha egna rökrum. Är lokalen mindre, eller omöjlig att dela upp, ska stället vara rökfritt. Detta markeras med ett rött klistermärke.

Vilken underbar symbolik – rött, som annars innebär ett farligt förbud, är i Österrike rökfritt, medan märket med ”här får du röka” – är grönt – kör på med bolmandet…

Att staten blandar sig i österrikarnas rökande har upprört många – rökandet anses som något privat, något som har med personlig integritet att göra.

Lösningen har varit att lagen böjs och bänds. Det rökfria rummet ska vara det rum som är huvudlokalen. Men vilken del av restaurangen som är det, får restaurangägaren själv bestämma.

FPÖ, Jörg Haiders gamla parti, stödde föga förvånande rökarna och tyckte att EU inte ska blanda sig i nationella angelägenheter. Så visst får man röka på många ställen än.

En presstaleskvinna från hälsoministeriet menade att österrikarna helt enkelt är ett ”rökarfolk” och hälsoministern Stöger ansåg att om det skulle införas totalt rökförbud, kunde det bara ske om man avskaffade demokratin samtidigt.

På Facebook finns mängder av grupper som vill behålla Österrike österrikiskt – för uppenbarligen är cigaretten viktigare för den nationella identiteten än all kultur och natur tillsammans. Helt i demokratisk anda.

I just Österrikes fall har den andan inte alltid fallit så väl ut.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).