Marcel Reich-Ranicki

Den 18 september dog Marcel Reich-Ranicki, en intellektuell legend i Tyskland, en underhållare av högsta rang och omstridd som få. Det har skrivits mycket om honom redan i höst, vilket inte gör honom mindre aktuell. För mig betydde han mycket…


Walter Jens

Av MARGARETA FLYGT Walter Jens dog den nionde juni. Hans åsikter präglade den tyska efterkrigsdebatten ända in på 90-talet. Född i Hamburg 1923 räddade hans astma honom från att bli skickad till fronten. Istället kunde han studera hos Martin Heidegger…


Världsarv?

Av MARGARETA FLYGT På Unescos världsarvlista står kultur- och naturmiljöer som anses vara enastående och viktiga att bevara för hela mänskligheten. Det är World Heritage Committee som fattar beslut om vad som ska läggas till på listan, efter att de…


Tyska initiativ

Av MARGARETA FLYGT ”Tjocka mammisar ska inte hacka på att vackra modeller är magra”. Modeskaparen Karl Lagerfeldt har ofta slagit tillbaka mot dem som försöker införa ett friskare skönhetsideal på catwalken.…


Kejsarbal

Av MARGARETA FLYGT I Wien bjuds det in till 500 baler varje år – som om tiden stått still. Störst och mest känd är Kejsarbalen på nyårsafton men mest omdiskuterad…


Levande sorg?

Av MARGARETA FLYGT Att kunna gå till en grav är viktigt för många. Vad sörjer vi och vem får vi sörja? Vi respekterar sorgen – men det är inte okomplicerat. Storamiralen Karl Dönitz (1891-1980) är jordfäst…


Bilden av Istanbul

Av MARGARETA FLYGT Under höstlovet förverkligade jag en dröm. Jag reste för första gången till Turkiet. Istanbul. Som vanligt läste jag in mig på guideböcker och förberedde mig så…


Rudolf Steiner på museum

Av MARGARETA FLYGT Jag minns antroposofer i Tyskland på 80-talet – när andra dansade disco höll de på med sin eurytmik. Deras barn lekte med pedagogiska träleksaker och alla verkade i det hela rätt världsfrånvända.…


Påvens Gran Tro-ismo

Av MARGARETA FLYGT ”Wo Gott ist, da ist Zukunft” (Där Gud är, är framtiden), citatet står på kepsar, t-shirts och tygkassar och kan köpas via påvens ”officiella onlineshop”. Påvens Tysklandsbesök är allt annat än kontemplativt.…


Saker man vet?

Av MARGARETA FLYGT Syskon brukar bråka och syskon vet precis hur de kan gå över den andres gräns. Ett litet, till synes obetydligt, ord och bråket är igång.…


Punk

Av MARGARETA FLYGT Mitt försök att vara punkare i början av åttiotalet, ter sig som rätt tafatt nu i efterhand. Jag färgade visserligen håret lila, men min klädstorlek och mina runda kinder passade inte i dåtidens hålögda ideal med spindelben…


Läsa böcker

Av MARGARETA FLYGT Jag minns en kille som på gymnasiet bokstavligen kräktes över Dostojevskijs ”Brott och straff”. Om det var på grund av den grasserande maginfluensan eller i förtvivlan över att…


Seniorenkino

Av MARGARETA FLYGT Vad händer när min generation – den som aldrig vill bli riktigt vuxen – plötsligt har föräldrar som har fräckheten att åldras? Skickar vi dem till äldreboenden och låtsas som ingenting? Eller låter vi dem flytta hem…


Die Zeit om Malmö

Av MARGARETA FLYGT Det är verkligen inte så ofta jag läser om Malmö i utländska tidningar – men den senaste utgåvan av Die Zeit står det om vår stad redan på sidan…


Böter för minikjol?

Av MARGARETA FLYGT Mode och lagar är samhällsspeglar. Vad säger de om Italien? Just nu korsas dessa två i napolitanska Castellammare di Stabia, i landsändan som länge kämpat med sopkaoset som gjort Camorran ännu rikare. Byns borgmästare har infört en…


Bildblogg

Av MARGARETA FLYGT Stolpersteine framför varje hus på en gata i Eppendorf/Hamburg. Och ingen visste vad som hände?  


Storm i balettglaset

Av MARGARETA FLYGT Det har blåst upp en storm i Centraleuropas balettglas. Att en skådespelare eller dansare klär av sig naken på scenen tillhör en av de mest överanvända symbolerna inom teater…


Rök i Österrike

Av MARGARETA FLYGT Sedan den förste juli måste alla caféer och restauranger i Österrike, som är över 80 kvm, ha egna rökrum. Är lokalen mindre, eller omöjlig att dela upp, ska stället vara rökfritt. Detta…


Oktoberfest

Av MARGARETA FLYGT I München firas just nu den årliga Oktoberfesten. Ölets fest framför andra. I stora tält skänks det årligen ut 6,5 miljoner liter öl till nästan lika många besökare. Vissa dricker mer, andra…


Christoph Schlingensief

Av MARGARETA FLYGT Christoph Schlingensief (49), en av Kulturtysklands förgrundsgestalter, dog den 21 augusti efter flera års kamp mot cancern. Han arbetade som film-, teater- och operaregissör, författare…


Nya Kulturstudion?

Av MARGARETA FLYGT Jag önskar mig ett kulturprogram som bjuder in lika ämnesinsatta gäster, som fotbollskommentatorerna vi mött under några sommarveckor. Att de samlas kring ett bord, och sedan via storbildsskärm och pedagogiska ringar förklarar en dikt, en roman eller…


Teaterfestival för Neue Stücke aus Europa

Av MARGARETA FLYGT I år firar den enda verkligt stora teaterfestivalen för nyskrivna pjäser ”Neue Stücke aus Europa”, tioårsjubileum i Wiesbaden och Mainz. Tyskland är en stark teaternation, och festivalen visar att det också finns…


Koloniala rester

Av MARGARETA FLYGT Malawi är ett av världens fattigaste länder. 40 procent av landets budget kommer från hjälporganisationer. Men det började vända – landets ekonomi repar sig långsamt, hjälpen bär frukt. Liksom i…


Oberammergau

Av MARGARETA FLYGT I den lilla bayerska byn Oberammergau har passionspelen börjat. I 400 år har byn vart tionde år spelat Jesus sista dagar. Mitt under trettioåriga kriget, när byn inte bara led av svenskarnas härjningar utan framför allt av…


Konstnärlig frihet?

AV MARGARETA FLYGT För inte så länge sedan fick den dansk/tyska konstnärsgruppen Surrend danskarna att sätta kaffet i halsen när de läste affischer med gravstenar med kungafamiljens namn. Dödsdagen var angiven till den 1 maj. Ett dåligt skämt till dronningens…


Originalitet, äkthet och kopior

Av MARGARETA FLYGT Årets stora litterära skandal i Tyskland har varit Helene Hegemanns roman ”Axolotl Roadkill”. Först hyllad, sedan krossad för att ha påkommits att ha plagierat långa…


Chatroulette

Av MARGARETA FLYGT När jag var liten hade jag en brevvän i Nigeria. Egentligen sa breven inte så mycket – vi kände ju inte varandra. Följden blev i alla fall att Nigeria står mig närmare…


En slöja över mänskliga rättigheter?

Av MARGARETA FLYGT I januari överfölls den algeriska dramatikern och skådespelerskan Rayhana i Paris. Framför teatern där hennes senaste pjäs spelas attackerades hon av män med kvinnofientliga och islamistiska paroller innan de hällde bensin över…


Kultur på recept

Av MARGARETA FLYGT I kroppsfixeringens tidevarv talar till och med Angela Merkel sig varm för mer hälsovård. I Le monde diplomatique föreslår hon kroppskunskap som tillägg på schemat. Varför skulle barn inte ha det, lika…


Process mot Demjanjuk

Av MARGARETA FLYGT Sedan den 30 november pågår en process mot John Demjanjuk i München. Demjanjuk åtalad för medhjälp till mord på 27 900 judar i lägret Sobibor mellan mars och april 1943. Demjanjuk är…


Diktatormemory

Av MARGARETA FLYGT Vi vimlar omkring på alla möjliga julmarknader. Visst har de blivit fler? Och det är inte bara tomtar, glögg och julgranspynt längre. I varenda småstad finns en kreativ hantverksmarknad. Ett nygammalt…


Berlinmuren – tjugo år sedan

I år är det 20 år sedan världshistorien förändrades. Det ges ut mängder av fack- och skönlitteratur och det visas dokumentärer, skrivs artiklar och diskuteras i tevesofforna om murens fall och die Wende. Alla var med, alla minns. Eller hur…


Oenergisk energi

Av MARGARETA FLYGT Det är en klar och solig dag i London. Det är inte första gången jag ser utställningen på Tate Modern. Det tar ett tag innan jag inser att något…


Hur har han håret?

Av MARGARETA FLYGT ”Kolla, den farbrorn har boppar!” Jag var tjugo år med kort hår i simhallsbadets bastu. Mamman tittade förläget omkring sig: ”Det är ingen farbror, det är…


Loppcirkus

Av MARGARETA FLYGT Kulturhistoria finns där man minst anar det – som på Oktoberfest i München. Nej, inte öl, grillad broiler och bumpa-bumpa-musik i ackompanjemang till berusade vrål. Denna civilisationsyttring verkar ständigt aktuell.…


”Alla de där…” – Om periferins arrogans

Av MARGARETA FLYGT ”Mamma, was ist ein Nazischwein?” Jag var sju, åtta år och ringde hem från skolans mynttelefon. Bakom mig stod en av de där långa killarna med smala ben och långt flottigt sjuttiotalshår…