Originalitet, äkthet och kopior

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av MARGARETA FLYGT

Årets stora litterära skandal i Tyskland har varit Helene Hegemanns roman ”Axolotl Roadkill”. Först hyllad, sedan krossad för att ha påkommits att ha plagierat långa stycken av andra författare.

Hegemann var nominerad till Leipziger Buchpreis och alla samtal kring priset berörde skandalen. Hon vann i alla fall den mediala uppmärksamheten. Att sedan Georg Klein vann själva utmärkelsen för sin ”Roman unserer Kindheit”, på svenska ”Vår barndoms roman” är ett ställningstagande om något.

Är det stöld att göra litterära collage med små ändringar?

De tre ryska bröderna Eugen, Semjon och Michael Posin har gjort kopiering till sitt levebröd. De målar av konsthistoriens mästare helt legalt och har världsrykte. Deras galleri i Berlin-Neukölln har många välbetalande kunder.

Här kan man i allsköns ro strosa runt bland Mona Lisa, Van Goghs och Rembrandts självporträtt, impressionister och annat för en medelinkomsttagare annars olösbart. Det är helt legalt och lovordas som gediget hantverk.

Bröderna har tidigare gått 10 år på Leningrads konsthögskola, innan de flyttade västerut och började tjäna pengar på att återskapa andras idéer. ”Varje bild är en ny skapelse”. De flesta motiven känner vi ändå igen från museumshoppens varianter av Klimt på anteckningsblock, van Goghs solrosor på glasunderlägg eller da Vinci som suddgummi.

Kopieringen gör att jag känner mig mätt på motiven, tröttnar på mästerverken, lika mycket som jag gjort det på IKEAS massproducerade tygmönster och inte orkar se dem längre.

Hegemann påstod att det inte finns någon originalitet, bara äkthet. Det är en brådmogen och ihålig kommentar till en diskussion som sysselsatt människor i decennier.

Just nu är det lätt att kopiera, vilket gör faran ännu större för att konstnärligt material plötsligt återfinns i nya sammanhang. Och problemet är inte bara den konstnärliga äran. Pengarna går också till andras konton.

 

– Klicka här för att läsa Jan Henrik Swahn om kopiering

– Klicka här för att läsa Ivo Holmqvist om plagiat

– Klicka på bilden nedan för att se en video om de tre bröderna Posin:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).