Georges Seurat, Cirkus
Georges Seurat, Cirkus
Av MARGARETA FLYGT

Kulturhistoria finns där man minst anar det – som på Oktoberfest i München.

Nej, inte öl, grillad broiler och bumpa-bumpa-musik i ackompanjemang till berusade vrål. Denna civilisationsyttring verkar ständigt aktuell.

Nej, det är museala nöjen som 100-åriga karuseller med egen blåsorkester eller loppcirkusen. Familjen Mathes har bedrivit den i 150 år och är en av de sista som finns kvar. Tjugo besökare åt gången kan se loppor utföra små konststycken som att spela fotboll, dra en liten vagn och dansa vals. Det är bara kvinnliga loppor som behöver bemöda sig för en audition – det sägs att de är lättare att dressera och de är större, vilket gör dem synligare för publiken.

Det måste vara den enda scenen där kvinnor innehar samtliga roller, premieras för sin rundör och spelar för utsålda hus. Regissören, eller domptören, är dock en man – men lopporna suger blodet ur honom.

 

  • Se en video om Mathes loppcirkus här:
  •  

    Dela artikeln:

    Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

    Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
    Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).