Konstnärlig frihet?

AV MARGARETA FLYGT

För inte så länge sedan fick den dansk/tyska konstnärsgruppen Surrend danskarna att sätta kaffet i halsen när de läste affischer med gravstenar med kungafamiljens namn. Dödsdagen var angiven till den 1 maj. Ett dåligt skämt till dronningens födelsedag.

Lika svårsmält är konstnärernas senaste arbete. På Berlins husväggar kan man nu se planscher med texten ”Judar, ut ur Israel!” och ”Endlösung”, med en bifogad karta där Israel är borttaget och ersatt med staten Ramallah. Israelerna kan väl flytta till USA, Tyskland eller varför inte Danmark?

Konstnärlig frihet i all ära, men det här är mer ett tecken på misslyckad historiemedvetenhet, bristande empati och en följd av att skolämnet reducerats sina timmar, än konstnärlig kvalitet. Tror de verkligen att konstnärlig framgång mäts i att synas en sekund?

Sätt på pilen Palle och skicka tillbaka dem till skolbänken.

 

– Klicka här för att läsa det ”statement”, som Surrend senare lagt ut om affischen

– P.S.: ”På med pilen, Palle” var – häromåret – ett svenskt-danskt underhållningsprogram i TV:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).