Löpningar i djupled. VM från sidan (4)

Meilleur maillot du Monde?

Av JAN NORMING

Frågan är om Frankrike överlever gruppspelet, trots tröjor med korsvis resår över torson som lär ska fjädra tillbaka och snabba på armarnas pendelrörelse.

Spåren förskräcker. Minns byxorna på 70-talet – också det en estetisk genomklappning.

Den lever längst som bär löst sittande kläder, sa den tyska matematikern och geografen Maria Reiche.

I blommig bomullsklänning, och uppflugen på en aluminiumstege i den peruanska öknen, studerade hon Nazsa-linjernas gåtfulla löpningar i djupled.

 

1 kommentar

 1. Ivo Holmqvist says:

  Kroppsnära kläder är bra för simmare som tänker slå rekord, säkert sämre för fotbollspelare. Fast om en italiensk tröja varit tajtare så hade nyazeeländaren – van vid rugbyns tuffare tag – inte kunnat dra i den häromdagen.

  Då hade Italien inte fått sin straff och kunnat kvittera underläget till ett lika. Och då hade alla på både Nordön och Sydön spruckit av stolthet över All Whites. Nu ängslas man i stället härnere inför deras ödesmatch mot Paraguay. Om man förlorar är man ute…

  Att åtstramande kläder förkortar livet, löst sittande förlänger det, var en sanning redan 1886 då Reformdräkts-föreningen bildades, som framgår redan i stadgarnas första paragraf: ”Föreningens främsta ändamål är att verka för antagandet av en med hälsans fordringar fullt överensstämmande dräkt.”

  Och så kastade man turnyr och snäva snörliv. En prominent medlem var författaren Ann Charlotte Leffler Edgren, hon som sent i livet fann lyckan som hertiginnan av Cajanello. Men hennes kollega Victoria Benedictsson-Ernst Ahlgren ansåg harmset att reformdräkten bara var ännu ett sätt av överklassen att trycka ner vanligt folk på…

  Dock borde som bekant dansösen Isadora Duncan ha haft en mera halsnära halsduk när hon for fram i en Amilcar sportcabriolet i Nizza 1927. Hennes löst fladdrande sjal vecklade in sig i hjulekrarna och drogs åt, av det bröt hon nacken och dog.

  Ivo Holmqvist

Kommentera: