La Quinzaine littéraire, nummer 1000

quinzaine_1000
Nummer 1000
Av CECILIA CARLANDER

Det tusende (!) numret av litteraturtidskriften La Quinzaine littéraire (1-15 oktober 2009) är något utöver det vanliga.

Hälften av innehållet är tillbakablickar och hyllningar från olika håll som i sin tur bekräftar vikten av denna litterära tidskrift som har otvivelaktig kultstatus. Att det skulle bli tusen nummer kunde inte ens Maurice Nadeau, tidskriftens chefredaktör och grundare, riktigt tro på (Nadeau är även känd som förläggare med stor erfarenhet bakom sig. Hans upptäckter är otaliga och imponerande. Att han fortfarande är aktiv är minst lika imponerande. Han föddes 1911).

Detta hade han dock så gott som förutspått redan vid sitt första möte med Anne Sarraute, författaren Nathalie Sarrautes dotter. När tidskriften bara utkommit med ett par nummer sökte Anne Sarraute upp Nadeau efter att hennes mor skickat Nadeau ett rekommendationsbrev. Hon undrade om hon kunde vara till hjälp och när hon frågade om Nadeau ämnade fortsätta sitt arbete med La Quinzaine blev svaret: ”Självklart! Oroa dig inte, vi är på nummer tre och kommer att fortsätta till tusen…”

Maurice Nadeau ser tillbaka på sitt första möte med Anne i en text han kallar ”Pari tenu”; han klarade sin vadslagning som väl kan ses som en verklig utmaning. Anne, som tyvärr gick bort för något år sedan, kom att bli en av de viktigaste medarbetarna till Nadeau i arbetet med tidskrifen.

La Quinzaine som startades av Nadeau 1966, med ett första nummer den 15 mars samma år, har onekligen haft stor betydelse för den franskspråkiga litteraturvärlden, både i och utanför Frankrike. Hyllningsrösterna är många och starka.

Claudio Magris skriver att La Quinzaine Littéraire är som Atens antika agora, en plats där poeter och filosofer möts för att diskutera och framföra sina tankar och idéer så att dessa blir tillgängliga för alla. Magris liksom flera andra i hyllningskören framhåller tidskriften som vägvisare eller guide i litteraturvärlden. Skeppsmetaforiken är återkommande: Som ett skepp rör sig denna oberoende tidskrift fritt över världen med Nadeau som kapten, hans medarbetare som en väl vald besättning och läsarna som passagerare. Att nog tacka Nadeau för hans initiativ, energi och anspråkslöshet går knappast.

Festligheter är att vänta. Lördagen den 17 oktober är det dags för ”La fête du premier mille” med många gäster som kommer att delge sina erfarenheter, tankar och, inte minst, hyllningar kring och till La Quinzaine littéraire och Nadeau – som givetvis också kommer att vara på plats för att fira.

För precis som namnet på facebook-gruppen som skapats till hans ära, så är han allt ”un sacré bonhomme”, Maurice Nadeau.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).