Vem hade anat att La Princesse de Clèves, en roman från 1678, skulle bli så uppmärksammad nu, en bit in på 2000-talet? Under bokmässan i Paris blev det rusning till den monter som delade ut knappar med budskapet ”Je lis La Princesse de Clèves”. Dessutom kan man se att denna roman av Madame de Lafayette finns med på flera franskspråkiga författares listor över favoritböcker, och det allra högst på listan. Och vid varje litterär diskussion med författare, på bokmässan, i media eller annorstädes, tycks frågan lika het som obligatorisk: Et La Princesse de Clèves ? Vad man tycker om denna historiska, första moderna och analytiska franska roman handlar nämligen inte bara om litterär smak.
Under sin tid som presidentkandidat uttryckte Nicolas Sarkozy – om än i ett försök att skämta (?) – att det handlar om sadism eller rentav idioti att ha med Princesse de Clèves på programmet för uttagning av statstjänstemän. Sedan dess har Madame de Lafayettes roman utvecklats till att bli något av en symbol för Frankrikes kulturliv. Exemplar av boken har skickats till presidenten, ett flertal facebookgrupper har bildats i romanens namn, varav en med namnet ”Je lis La Princesse de Clèves”.
Årets nu pågående – och långvariga – strejk bland universitetsanställda och studenter har innehållit diverse kulturella manifestationer, däribland en maratonuppläsning av just La Princesse de Clèves framför Panthéon i Paris. Kända profiler, skådespelare och akademiker var på plats för att läsa högt. Även i andra franska städer har romanen lästs på offentliga platser.
Hur kunde det då bli så här? Ja, som författaren Régis Jauffret uttryckte det (i teveprogrammet La Grande librairie, France 5): ”cracher sur La Princesse de Clèves, c’est cracher sur la France” (att spotta på Princesse de Clèves är att spotta på Frankrike).
Jag kan inte tänka mig att det har undgått någon fransman hur värdefullt ett verk faktiskt kan bli. Det har i alla fall inte undgått mig att fransmännen värnar om sitt kulturarv. Och Sarkozy, han har förhoppningsvis börjat fundera på sitt sätt att uttrycka sig.